Spesialslipp del 2: moden vin og ymse godbiter

Det er klart for Vinmonopolets spesialslipp av Bordeaux 2019, Bordeaux-blends rundt om i verden og moden vin. Del 1 tok for seg Bordeaux-vinene. De siste 28 notatene fra pressesmakingen får her en egen post så ikke de skal drukne i Bordeaux.

Vi starter opp med moden champagne og to rieslinger. Den ymse rødt-delen starter i Burgund med en Beaujolais Cru og to Pommard før det svinges sørover til Provence og videre til Cahors og Madiran. En gjenglemt chianti fra sist slipp og en ny vin fra Rioja-produsent Fausino følger så, før det avsluttes med super-toscanerne Solaia og Sassicaia. Da er vi inne i Bordeaux-blend-land igjen og hopper elegant over til California. Her starter vi med en pinot, før cabernet’ene kommer på rekke og rad. Helt til slutt kommer Australia med ikoniske Penfolds Grange og Coonawarra-produsent Wynns som ser ut til å bli en ny yndling i Norge i både det rimelige og dyre prissegmentet.

Les også Spesialslipp del 1: Bordeaux 2019

Lanseringslisten og praktisk informasjon om slippet finner du her

Moden Champagne                   

Veuve Clicquot Millesime 250 Years Anniversary Limited Edition 2002     
Varenr. 15036205 – Kr 2189,90  (magnum)     

Prosent på blenden er ikke eksakt oppgitt men ligger rundt 50 -55 % pinot noir, 28-33 % chardonnay, 15-20 % pinot meunier. Gylden farge, hint av mynte, moden ost, revet sitrusskall og kjeks på duft. Hint av gummi og moden brie i anslaget, friske bobler, blir mer og mer moden i karakteren. Her er det tørket aprikos, et honningstreif, lett salt kjekspreg og en nydelig avslutning med munnfølelse som lettpisket krem fylt med trøffel og kandisert sitrus. 94 poeng                     

Gratien Millesime Brut Memory 1996         
Varenr. 1607701 – Kr 2282,10         

65 % pinot noir, 18 % chardonnay, 17 % pinot meunier. Degorgert desember 2020. Litt lukket på duft. Moden karakter på smak, honning, korinter, toast og smør. Superfrisk syre som perforerer hele smaksbildet og gir et luftig inntrykk. Syren løfter smaken av knallgrønne epler og lime inn i en lang, saftig ettersmak som avsluttes med smør og toast. 95 poeng                   

Roederer La Montagne Millesime Late Release 1995         
Varenr. 15031501 – Kr 1750,00                                 

Fra single estate La Montagne. 53 % pinot noir, 27 % chardonnay. 9 gram dosage. Bakte epler og mariekjeks på duft. Kremet munnfølelse med bittesmå bobler. Fyldig og rik, stor intensitet, smaker av tørket aprikos, moden ost, toast med smør og en frisk, salt finish. 94 poeng               

C. Heidsieck Champagne Charlie Brut        NV      
Varenr. 15026101 – Kr 4990,00                               

52 % pinot noir, 48 % chardonnay. Hele 80 % reservevin med høy alder. De resterende 20 % er 2016. Frisk og eplepreget duft, litt blomster og kjeks. Smaker av lime og grapefrukt, noe dempet intensitet, men fin energi i frukten. Fortsetter med hvit rips, sitrusskall, nektarin, vaniljekrem og en frisk, syrlig avlsutning. Kompleks. 92 poeng

Riesling

von Hövel Oberemmeler Riesling Feinherb 2013    
Varenr. 14471801 – Kr 348,40                                 

Tyskland, Mosel. 100 % riesling. Oser petroleum av denne, Som et bilverksted med bensinsøl og grease i åpningsfasen. Nesten vanskelig å komme forbi dette. Muligens noe sitrus under. Oppløftende i munnen. Fin sødme inn, aprikos og bakte epler på smak, flott og livlig syre på hele12 gram! Rik og moden ettersmak som trekker mot pultost og tørket aprikos. 89 poeng                 

Mosbacher Forster Ungeheuer Riesling 2016         
Varenr. 10051301 – Kr 533,60                                 

Tyskland, Pfalz, Forst. 100 % riesling. Noe urent i starten på duft, trenger litt luft før dette blåser av og det dukker opp blomster og skogbunn. Pent moden, saftig syre, smaker av lime, knasende grønne og røde epler. Blir mer og mer fruktig når den åpner opp. 90 poeng

Ymse rødt               

Moulin-a-Vent La Rochelle 2018      
Varenr.  15052401 – Kr 440,40                                

Frankrike, Burgund, Moulin-a-Vent. 100 % gamay. Bærpreget duft, knuste bringebær og noe jordlig. Smaker av kirsebær, miks av sursøte og syltede bær. Kommer inn toner mot marsipan og mandelessens. Slanke tanniner med en fast, litt tørr avslutning. 88 poeng                            

F. Gaunoux Pommard Epenots 2015          
Varenr. 15035401 – Kr 1149,90                               

Frankrike, Burgund, Pommard. 100 % pinot noir. Litt lukket, slipper fram røde bær. Fast og tanninstrikt munnfølelse, raspende og litt tørr. Smaker av kirsebær, jern, streif av krydder. Gir ikke ved dørene den her. Trenger mye mer tid, men har en positiv utvikling i ettersmak der det kommer mer frukt. 91 for nå.                 

M. Gaunoux Pommard Les Grands Epenots 2009   
Varenr.  12496401 – Kr 1270,00                                 

Frankrike, Burgund, Pommard. 100 % pinot noir.  Fin utvikling, konsentrert duft av røde bær på den mørke siden, skogbunn og sopp. Tanniner begynner å rundes av, delikat rød frukt på smak, en miks av mye struktur og lettbeint, moden frukt. Fortsatt litt streng. 92 poeng

Gros Nore Bandol 2015        
Varenr. 15052105 – Kr 899,30  (magnum)                     

Frankrike, Provence, Bandol. Grenache, cinsault og carignan. Noen animalske toner i starten, dyrepels, lakris og varmt lær. Den starter fast og stramt med store tanniner som dominerer, men fra midten og utover åpen bærer det seg en flott mørk frukt av rørte blåbær og lune bjørnebær. Søt lakris, hint nellik, fatkrydret ettersmak. Egentlig noe pompøst og svært over dette, men vellaget og balansert likevel. 90 poeng              

Ch. Haut-Monplaisir Cahors Prestige 2014   
Varenr.  15032305 – Kr 556,00                       

Frankrike, Sørvest, Cahors.100 % malbec. Dufter av bjørnebær, krydder og marsipankonfekt (Anthon Berg plomme i madeira). Fyldig og fast, flott saftighet i syren, smaker av blåbær og krekling. Stramme tanniner som tar fastere grep utover. Tørr finish, men også med en fin skogsbærkarakter i ettersmak. 89 poeng                  

Ch. Bouscasse Madiran 2009
Varenr. 15032201 – Kr 345,00                                 

Frankrike, Sørvest, Madiran. Laget på tannat, cabernet sauvignon og cabernet franc. Fast og tanninrik, dufter av nypolert mahogny, kamfer, skogsbær og krekling. Fin balanse i strukturen med akkurat passe fasthet i tanniner og frisk syre mot solid, fersk frukt. Smaker rørt tyttebær og søte blåbær rett fra blåbærtua. 89 poeng                

Caparsa Chianti Classico Riserva Doccio a Matteo 2008     
Varenr. 14928401 – Kr 411,00                                 

Italia, Toscana, Chianti Classico. Laget på sangiovese med litt colorino og ancelotta. Komplett og harmonisk pakke av duft. Ikke noe stikker seg ut, kirsebær, krydderstreif, lyng og noe floralt, litt lakris. God fylde, faste, småkornede tanniner, en fin miks av det røde, saftige kirsebærpreget og noe mer brunlig, fikenaktig noe. Fast, tørr finish. 90 poeng                 

Faustino Gran Faustino I 2004          
Varenr. 14733601 – Kr 539,00                                 

Spania, Rioja. Ny vin på markedet, fra Faustinos beste vinmarker i La Guardia. Laget på tempranillo, graciano, mazuelo. Tradisjonell stil. Dufter av amerikanske fat, kokossmør, popcorn, vanilje og krydder. Rød frukt, modne jordbær og varm jord. Følger opp det samme på smak. Veldig frisk og delikat med tydelig jordbærpreg, samt modne hagebringebær og krydder. Leken energi i syren, faste, litt tørre tanniner gir i et bitt i finish før frukten kommer etter og glir ut i en lang, harmonisk ettersmak. 92 poeng                

Antinori Solaia 2019  
Varenr.  12385601 – Kr 2750,00                              

Italia, Toscana. Cabernet sauvignon og cabernet franc. Kompakt, nesten ugjennomtrengelig mørk frukt på duft, plomme, solbær og mokka, noe urter. Fast, fyldig og superkonsentrert. Smak av skogsbær, syltede solbær, lakris og et svært sofistikert fatpreg. Det bittelille kryddergrepet mot slutten er lekkert. Mørke bær, faste tanniner, kommer mer og mer fat utover mot ettersmaken. Dette blir ungt og litt tung nå. Trenger tid for å nyanseres. 94 poeng                

San Guido Sassicaia 2019      
Varenr. 10323701 – Kr 2608,00                               

Italia, Bolgheri, Sassicaia. 85 % cabernet, 15 % merlot. Dufter av solbær og litt urter, noe rød frukt og litt lær. Elegant og delikat. Fast og stram med en frisk, kilende syre. Helt nydelig frukt og syre i denne. Plomme, ferske moreller, delikat krydder. I sammenligning med Solaia virker dette så lett og luftig. Solaia vil litt mye og er mer “vinmaker-laget”. Alt med Sassicaia virker derimot bare så uanstrengt og utvungent. Fenomenal vin. 97 poeng

Solaia-vinmarken hos Antinori

California          

Williams Selyem Foss Vineyard Pinot Noir 2019     
Varenr.  12522801 – Kr 1178,80                              

Russian River Valley, 100 % pinot noir. Dyp og mørk, utviklet frukt på duft. Rørt jordbær med jerntoner, krydder og rød lakris. Saftig og bløt i munnen, pusete, snille tanniner. Delikat pinot-frukt med solvarm fruktighet. Jordbær og bringebær, hint av smør og fat. Deilig rødbærsfruktig avslutning. 93 poeng 

Mount Eden Vineayrds Estate Cabernet Sauvignon 2017   
Varenr.  13824701 – Kr 990,10                          

Napa Valley, 100 % cabernet sauvignon. Moden frukt, solbær, moreller og seder på duft. Fyldig, saftig munnfølelse. Smaker av urter og solmodne, konsentrerte solbær, men det er også noe friskt og rødt her som blander seg lagvis inn i den mørke frukten. Blir noe mer Bordeaux-aktig etterhvert som den åpner seg, mer distingvert og oppstrammet på et vis. Fatpreget avslutning. 94 poeng                

Beaulieu Vineyards George de Latour Private Reserve Cabernet Sauvignon 2019
Varenr.  15027001 – Kr 1499,90                                 

Rutherford, 100 % cabernet sauvignon. Mørk duft, plomme, rosin og et eiendommelig streif av rosehage på duft. Fyldig og rik, konsentrert frukt, store tanniner som tørrer litt, men som samtidig er modne og utviklede. Smaker av solbær, mørk sjokolade, innslag av tørket frukt, fat og krydder. God lengde med Fruktnøtt-sjokolade i finish. 93 poeng          

Dunn Howell Mountain Cabernet Sauvignon 2017   
Varenr.  10542601 – Kr 1499,90                                 

Napa Valley, 100 % cabernet sauvignon. Røyk, plomme og krydder på duft. Noe alkoholisk duft. Stor fylde, faste, småkornede polerte tanniner, som helt fint sandpapir. Generøs frukt, skogsbær og solbær, litt paprika. Tanninene tar så et fast grep om det hele og glir pent sammen med en lekker frukt i ettersmaken. 94  poeng              

Diamond Creek Volcanic Hill Cabernet Sauvignon 2019   
Varenr. 15049701 – Kr 2553,30                                 

Napa Valley, 100 % cabernet sauvignon. Krydret duft litt møbelpolish. Fyldig med bløte tanniner og smak av solbærtoddy og jordbærsyltetøy. Høy alkohol. Litt ujevn i uttrykket, overmoden og het. Dyr. 88 poeng                  

Opus One Overture NV      
Varenr.  15035601 – Kr 1799,90                                 

Napa Valley, 95 % cabernet sauvignon, 3 % merlot, 1 % petit verdot, 1 % cabernet franc. Dufter av bakt paprika, solbær og solbærblader, fine florale toner, litt parfymert såpe. Fyldlig og bløt, klassisk cabernet på smak med solbær, syltet morell og noen urtetoner. God lengde. Lang ettersmak med en lett og frisk syrlighet gjennom hele. 92 poeng                

Opus One 2019   
Varenr. 15035701 – Kr 3999,90                                 

Laget på 78 % cabernet sauvignon, 8 % merlot, 6 % petit verdot, 6 % cabernet franc, 2 % malbec. Litt lukket, dufter av solbær, plomme og potpurri av tørkede blomster. Seder og blyantviss kommer etterhvert som den åpner opp. Nydelig syre som leker seg gjennom solbær og noe mer rødlig frukt, søte bringebær og et lett krydret fatpreg som blir tydeligere og tyngre mot slutten. 95 poeng

Australia            

Penfolds Marananga Shiraz Bin 150 2020   
Varenr. 15036001 – Kr 549,90                       

Australia, Barossa Valley, Marananga. 100 % shiraz. Fyldig, rik og konsentrert. Høy alkohol, mye fat. En skikkelig bombe breddfull av smak. Sviske, bjørnebær, sjokolade, vanilje og smør. Faste, store og modne tanniner hele veien. Tørr finish med noen bittertoner. 91 poeng             

Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon 2019   
Varenr.  15026701 – Kr 899,90                       

Australia, South Australia, Coonawarra. 100 % cabernet sauvignon. Krydder og plommeaktig duft. Fast tannin, finkornede og delikate, men med en kraftfullhet som sier at dette kan lagres i lengre tid. Smaker av solbær og boysenbær, med et lite grønt paprikapreg. Salt ettersmak med strammende tanniner. Trenger mer tid. 93 poeng             

Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2013   
Varenr.  15026801 – Kr 309,90                                

Australia, South Australia, Coonawarra. 100 % cabernet sauvignon. Pent utviklet cabernet med tydelige solbærtoner først som heller mer mot plomme jo mer man sniffer. Litt rød lakris, sopp og krydder. Bløte tanniner, lekker saftighet i syren, utviklet smak litt tørket frukt og sopp. Lang, lagvis ettersmak. Meget gunstig kjøp til rett over 300 kroner! 89 poeng          

Penfolds Grange 2018   
Varenr.  15026401 – Kr 4790,90                                 

Australia, South Australia. Australias ikonvin laget på 100 % shiraz blendet fra ulike områder og vinmarker. Kompleks duft. Her er det møllkuler, bjørnebær, plomme, seder, lakris og tørkede tranebær. Fyldig og rik på smak, mye fat, vanilje og krydder, syltet plomme, rørt jordbær og fiken. Fatpreget og stor, men sofistikert i all sin overdådighet. Trenger mer tid for å integrere fatet. 96 poeng

En kommentar om “Spesialslipp del 2: moden vin og ymse godbiter

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: