Alkoholfrie novembernyheter på polet

Intet nyhetsslipp uten alkoholfrie alternativer. Denne gangen kommer det en musserende, en gløgg og en dessertvin, samt to juleøl og et alkoholfritt bittert “brennevin”.

Jeg må berømme Vinmonopolet for økt satsing på alkoholfritt av god kvalitet. Det kan være vanskelig å finne gode alternativer når man ikke ønsker å innta alkoholholdig drikke og ikke er så glad i brus.

De senere årene har det heldigvis kommet en rekke gode produkter. Det er ikke lenger slik at det alkoholfrie sortimentet består av sur, tysk dealkoholisert vin med nitrist, dunkel etikett. Fortsatt er det langt mellom de ordentlig gode alkoholfrie vinene som smaker som vin, men det er en hel del annet godt. Fortsatt er høyt sukkerinnhold en utfordring, men forhåpentligvis kan det med tiden bli noe annet enn sukker som kan erstatte alkoholen. Produsentene av slike drikker blomstrer av kreativitet og Vinmonopolet tar stadig inn nye ting i sine hyller.

Her er tre alkoholfrie nyheter som lanseres i basisutvalget fredag 6. november. Gode alternativer til adventstiden og julefeiringen.

Det alkoholfrie ølet og brennevinet er ikke smakt.

Angelo Taurini Nosecco Spumante               
Varenr. 12248101 – Kr 63,20

Nosecco er en prosecco-lignende musserende vin der alkoholen trekkes ut med vakuum. Det som gjerne skjer med alkoholfrie viner er at de blir tilsatt sukker for å oppnå den samme balansen som alkoholen ville gitt. Her er det 50,1 gram sukker per liter. Druesorten er glera, den samme som i Prosecco. Men vinen er produsert i Frankrike av Les Grands Chais de France, som blant annet står bak J.P. Chenet.

Dufter av pære, drops, urter og sitronmelisse. Litt kunstig duft. Frisk på smak, men også med en tydelig sødme som tipper litt over. Smak av sitronlimonade med lett brusende bobler. God alkoholfri aperitiff eller til kos. Ville ikke servert denne til mat.

Egge Eplegløgg med Plomme            
Varenr. 9456801 – Kr 76,10

Egge eplegløgg med plomme er laget av eplemost fra Lier tilsatt en ren puré laget på norske plommer og deretter krydret med stjerneanis og laurbær. Den er ikke tilsatt sukker, men har likevel et naturlig sukkerinnhold på 170 gram per liter. Kan serveres både kald og oppvarmet. Ønskes det å “sprite” den opp foreslår produsent Egge Gård å tilsette Egge Gård eplebrennevin eller hvit rom i forholdet 1:10.

Det lukter ikke tradisjonell gløgg av eplegløggen, men det lukter veldig godt. Umiskjennelig streif av hostesaft først, så kanel, eplekake og fruktkompott på duft. Syrlig og frisk, pent balansert med sødme. Smaker av bakte epler og selv om det ikke er krydret med kanel og kardemomme så minner smaken om disse krydderne. Vellaget og god. Jeg ville definitivt servert den varm.

Dessert de Luxe                     
Varenr. 11287202 – Kr 80,40

Denne dessertdrikken kommer fra Öspab Fruktodling i Skåne, Sverige. Den er laget av aromaepler som blir presset og mosten blir senere filtrert. Den blir deretter satt under trykk på 40 bar og 30-40 % av vannet tas bort. Da sitter man igjen med en konsentrert og søt drikk med 213 gram sukker per liter.

Dufter av modne epler, fiken og marmelade. Har en frisk, eplemostaktig smak men med en søtere karakter og mer konsentrert konsistens. Syrlige epler, tørket aprikos og hint av honning på smak. Kan passe fint til multekrem eller fruktsalat i julen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: