Fra arkivet: Reiselogg fra Svalbard

Som de fleste sikkert har fått med seg sender NRK Svalbard minutt for minutt denne uka. En virkelig flott tv-produksjon fra et av verdens vakreste steder. Jeg kjenner lengselen etter å dra til Svalbard og tenker på min reise til det arktiske øyriket for noen år siden.

Dette er en av de mest fantastiske reisene jeg har vært på, og jeg har reist ganske mye. På denne reisen skrev jeg reisedagbok slik jeg ofte gjør for å huske detaljene. Det er så mye man glemmer etterpå. Så mange tanker som blir borte underveis hvis de ikke kommer ned på papiret.

De syv bloggpostene det er lenket til under er min reiselogg fra Svalbard. Reiseskildringene ble tatt svært godt imot av mine lesere da de ble publisert. En klassiker til glede for nye lesere – i all beskjedenhet.

Resiselogg fra Svalbard – dag 1

Min kjære påpekte at dette var garantert første gang noen med sjøsyke har valgt å snurre rundt og rundt for å bli bedre. Helt tom sovnet jeg og morgenen etter våkner jeg i fin form.

Svalbard dag 2 – Hvalross på babord side

Jeg tenker på hvor lite og sårbart mennesket er i forhold til elementene, på hvor lett et bytte vi egentlig er. Hva tenker egentlig en isbjørn når han ser dette tobente dyret? Ikke kan vi løpe fort, ikke kan vi slåss, vi har ikke pels og blir fort kalde på bena. Vi ikke overleve lenge i kulde uten å planlegge det nøye først. 

Svalbard dag 3 – Stoppet av isen

Det er så stille. Stille og øde. Ingen lyd av fugler, ingen lyd av sjø. Bare isen som knuses i et tomrom av ingenting. Vannet mellom isflakene har et melkeaktig skjær, eller stålaktig som Nansen sikkert ville sagt. Det er som en matt hinne har lagt seg over vannet og slukt alle lyder og lukter. Luften er skarp, men ikke et vindpust. Alt er bare i harmoni og balanse. Fullkomment, alt og ingenting. 

Svalbard dag 4 – Kinnvika og isbjørntokt

Den sto på land og var lett synlig mot den gråbrune, golde bakgrunnen. I kikkert kunne vi se at den var merket med halsbånd. Det var altså en binne. Hun kikket mot båten og labbet så bedagelig oppover

Svalbard dag 5 – A er en alke som lever i sjø

Jeg hadde med kamera, men hadde ikke så lyst til å fotografere. På denne turen ville jeg oppleve med alle sanser. Jeg ville se fuglene med øynene, ikke gjennom kameralinsen. Jeg ville se hele bildet, ikke bare deler av det. Jeg ville lytte til skrikene, pipingen og skrattingen fra fuglene som til tider hørtes ut som hånlatter. Ha-ha-haa. Jeg ville lukte fugleekskrementer, sjø og svett polarlomvi. Jeg ville simpelthen være helt og holdent til stede.

Svalbard dag 6 – Isbreens magiske verden

Det jeg prøver å si er at det hele føltes som å være i en annen verden. Det knitret og knaket og poppet i isen. Det var lyden av å seile i puffet ris og følelsen av å være et utenomjordisk sted omringet av iskald skjønnhet.

Svalbard dag 7 – Ny-Ålesund og Signehamna

Nå er vår reise snart over, men hjertet… Vel, om ikke hjertet ligger igjen på Svalbard, så har ihverfall Svalbard flyttet inn i hjertet.

En kommentar om “Fra arkivet: Reiselogg fra Svalbard

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: