Matua – de første med sauvignon blanc på New Zealand

Matua er en prisgunstig inngangsport til New Zealands viner. Både Matua Sauvignon Blanc og Matua Pinot Noir har fast plass i basis-utvalget, og dette er viner det er verdt å få med seg. Jeg møtte grunnlegger Bill Spence da han tidligere i år var på besøk i Norge for å promotere Matua. Bill og broren, Ross Spence, har satt tydelige spor etter seg i New Zealands vinhistorie. De plantet den første vinmarken med sauvignon blanc på New Zealand og var de første til å lage en kommersiell vin på det som senere skulle bli New Zealands signaturdrue.

Bill Spence er en usedvanlig trivelig fyr med et varmt smil og bred New Zealandsk engelsk. Han er egentlig pensjonist og har ikke lenger en aktiv rolle i selskapet, men er fortsatt involvert. – Jeg er ambassadør og mentor, og jobber bare rundt 60-80 dager i året, sier han og forteller at han også har en liten gård der han driver med kjøttproduksjon.

– Vi kommer fra en familie som har drevet med vin lenge. Bill har fortalt historien mange ganger før og det flyter lett. Bestefaren kom fra Kroatia og flyttet til New Zealand i 1905. Som så mange andre immigranter som kom fra vinproduserende land ønsket han å dyrke druer og lage vin. Faren fortsatte i bestefarens fotspor og brødrene jobbet på gården i hele oppveksten. Vininteressen ble vekket og begge skaffet seg etter hvert utdannelse i vinfaget. Bill studerte vitikultur ved Massey University i New Zealand, mens den eldre broren Ross dro til California for å studere ønologi/vinmaking.

Da de kom tilbake hadde de mange ny tanker for vinproduksjon på New Zealand. Men far satte seg på bakbena. Han likte ikke det moderne og ville gjøre alt på sin måte. Det var ikke aktuelt for brødrene. De forlot faren og fikk jobb på andre vingårder. 

Foto: Matua

De første med sauvignon blanc

I California hadde Ross blitt kjent med sauvignon blanc og mente den kunne fungere godt i hjemlandet der müller thurgau, chasselas og hybridsorter var de vanligste druesortene på denne tiden. Brødrene fikk tak i et landområde på seks hektar og plantet stiklinger av ulike druesorter som ikke fantes på New Zealand fra før. 

Semillon, sauvignon blanc, grey riesling og cabernet franc viste spesielt gode resultater. –Sauvignon blanc hadde en fantastisk smak, sier Bill. –Vi plantet den første kommersielle vinmarken med sauvignon blanc i 1969 og første vin ble lansert i 1974. Slik ble Matua den første. Litt senere solgte de også stiklinger av sauvignon blanc til New Zealands største vinprodusent, Montana Wines, som plantet de første vinmarkene i Marlborough. 

– Det var ikke enkelt å selge vin laget av sauvignon blanc på den tiden, forteller Bill. Folk kjente til cabernet sauvignon og trodde det var en hvit cabernet. Etter en samtale med Robert Mondavi der det kom fram at de hadde det samme problemet i California begynte de å kalle vinene fumé blanc som i USA. Men også dette var en utfordring. I Australia ble nemlig alt som var lagret på eik kalt fumé og folk ble bare enda mer forvirret. De gikk derfor tilbake til å bruke sauvignon blanc. 

Arven etter Maoriene 

Navnet Matua kommer fra maori og betyr familieoverhode. Maori-urfolkene betyr noe helt spesielt for Matua. Noe de er spesielt stolt av er ansiktsymbolet på etiketten. – Vi spurte den lokale maori-stammen om de kunne lage denne tatoveringen til oss. En slik tatovering, en Ta Moko, er svært viktig i maorikulturen og representerer bærerens identitet. Bill ser stolt ut når han forklarer tankegangen bak. 

Toppknuten er et symbol på lederskap og Matuas rolle som den første produsenten av sauvignon blanc. Linjene i pannen betyr kunnskap og forteller om Matuas innovative karakter. Området midt i ansiktet, fra øynene til nesen, representerer plass i familien. De to linjene i dette partiet symboliserer de to brødrene. Kinnene står for respekt, i Matuas tilfelle respekt for landet, landskapet og vinmarkene. Tilslutt, tungen, som forteller om besluttsomhet. Bill og Ross Spence startet med en visjon om en drue og om New Zealands potensial som vinland. 40 år senere har denne besluttsomheten ført til at sauvignon blanc fra New Zealand utvilsomt regnes som en av de klassiske vinstilene i verden. 

– It feels great! sier Bill og åpner den første vinen. 

Vinene

Vinmaker hos Matua i dag er Chris Darling. Hans filosofi er å ikke holde på så mye med vinene. De skal lage seg mest mulig selv. De skal ikke være overekstraherte, men elegante og representative for området de kommer fra. 

Matua Organic Sauvignon Blanc 2018
Varenr.  4408001 i BASIS – Kr 136,90


Lages av økologisk dyrkede druer fra øvre Wairau i Marlborough. Ti prosent av drueklassene klippes av før de er modne, såkalt green harvest. Det fører til at de gjenværende druene modner tidligere, noe som er viktig siden druene må høstes før høstregnet setter inn. Druene gjærer på lav temperatur og får et lite opphold på bunnfallet for å få litt mer struktur. 

Dette er en klassisk Marlborough sauvignon blanc som nærmest hopper ut av glasset med duft av nesler, nyslått gress, stikkelsbær, lime og grapefrukt. Frukten er spesielt klokkeren og klar slik den gjerne er i New Zealand. Det er ikke lov å justere syren i økologisk vin, så syren her er skarp, men balansert og forfriskende. Meget godt kjøp. 85 poeng

Matua Rosé 2018 
Varenr. 10594501 i BU – Kr 134,90

Denne ble lansert i bestillingsutvalget i mars, men ligger på lokallisten på en rekke Vinmonopol. Den er laget på 40 prosent pinot noir, 40 prosent sauvignon blanc og 20 prosent merlot. For at sauvignon blanc ikke skal være for fremtredende er det benyttet en gjærtype som demper de nesleaktige aromaene. Det er pinot noir som kommer mest frem i både duft og smak her med en herlig, frisk villjordbær- og bringebærkarakter. Tørr vin med saftig syre og en lett delikat stil. Ved en senere smaking har sauvignon-karakteren blitt tidligere, men er fortsatt ikke dominerende. 86 poeng


Matua Pinot Noir 2017 
Varenr. 8053901 i BASIS – Kr 148,90


Meget godt kjøp for de som liker juicy pinot, men ikke vil blakke seg helt. Lages av pinot noir-druer fra Marlborough. Druene maskinhøstes og får kaldmasserasjon opp til tre døgn før gjæring for å trekke ut mer smak og lette tanniner. Vinen bli forsiktig behandlet hele veien for å få en delikat stil. For å få et lite vaniljepreg tilsettes eikechips under gjæringen. En saftig og fruktig pinot noir med god modning. Røde bær, kirsebær, litt smør og vanilje. Eikepreget merkes, men en juicy og frisk syrlighet frisker opp smaksbildet. 85 poeng.

Lands & Legends

Et hakk opp på kvalitetsstigen ligger vinserien Lands & Legends. Vi er igjen tilbake til Maoriene og deres mange legender. Bill forteller historien om hvordan innsjøen Lake Wakatipu ble til. Det er en eventyrfortelling av god, gammel oppskrift om høvdingens datter Manata som ikke fikk lov å gifte seg med Matakauri, sin hjertes utkårede. En natt ble datteren røvet av et stort troll og ble holdt fanget i trollets hule i fjellet. Faren utlovet hennes hånd til den som reddet henne, og selvfølgelig var det selveste Matakauri som røvet henne tilbake. 

Men historien stopper ikke der. Matakauri gikk senere tilbake til hulen og fant trollet sovende. Han stakk trepinner rundt den stygge skapningen og tente på. Trollet brant i tre dager og krateret etter brannen er det som i dag er Wakatipu-innsjøen, forteller Bill overbevisende.

Matua Lands & Legends Sauvignon Blanc 2018 
Varenr.  1498501 i BASIS – Kr 184,90

Denne lages av sauvignon blanc-druer fra tre vinmarker i Wairau Valley i Marlborough. Gjæringen gjøres med fem utvalgte gjærtyper. Dette gjøres for å sikre at vinen smaker det samme år etter år og fremmer også en spesiell melon-karakter. Denne vinen er ikke så ekspressiv som den enklere sauvignon blanc-vinen, men har mer dybde. Druekarakteren er absolutt tilstede med overtoner av nyslått gress og nesler over gul frukt. Tydelig melonpreg, men også grapefrukt og sitrus. Rund og delikat. 87 poeng

Matua Lands & Legends Pinot Noir Central Otago 2016
Varenr. 1498701 i BU  – Kr 199,90

lages av pinot noir fra Central Otago. Området er verdens sørligste vinregion og er spesielt anerkjent for pinot noir som utgjør 75 prosent av vinmarksarealet her. Avkastningen i vinmarkene er omtrent halvparten så stor som for den enklere pinot noir. Druene høstes for hånd og kjøles ned i syv timer. Små og store druer sorteres. Siden smaken er mer konsentrert i de små bærene modnes vinen fra disse på nye eikefat en periode. Resten av vinen ligger på ståltank. Deretter blandes de og lagres videre sammen på eikefat i 12 måneder. 

Lands & Legends Pinot Noir Central Otago er en lekker, parfymert pinot noir som fanger druestypisiteten med knuste bringebær, saftige jordbær, bjørnebær og et urtestreif. Eikepreget er harmonisk integrert og en leskende syre løper gjennom hele smakskurven. 88 poeng.

Dette er en lettere omarbeidet versjon av en artikkel som har vært på trykk i Bulletin, medlemsblad for Norske Vinklubbers Forening.

2 kommentarer om “Matua – de første med sauvignon blanc på New Zealand

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: