Mainyheter på polet

Det er klart for nyhetsslipp igjen og i Basisnyhetene denne gangen har Vinmonopolet bestemt seg for å fokusere på musserende vin utenfor allfarvei, definert som både geografisk og produksjonsmetode. Prosecco Col Fondo er prosecco laget på “gamlemåten” med ettergjæring på flaske uten degorgering, noe som ofte etterlater litt bunnfall. Hele fem Prosecco Col Fondo lanseres og man kan jo spørre seg om det virkelig er nødvendig med så mange. Prosecco har over 150 varelinjer fra før, og selv om Col Fondo er mer interessant enn de vanlige proseccoene er det ikke  spennende. Dyrt og ganske smakløst er min dom. Bedre er lanseringen av musserende vin fra England og Tasmania, samt fatfermentert champagne.

Det andre store fagtemaet er tyroler-vin fra Alto Adige i Italia. Her er det mange godbiter. Begge hvitvinene laget på Kerner er verdt å få med seg, de røde leverer også flott kvalitet, spesielt Kollerhof Pinot Nero.

Det kommer også en rekke alkoholfrie viner i dette slippet. Noen av dem er så fæle at jeg nesten måtte brekke meg. Alkoholfritt vil jeg komme tilbake til i en senere post.

Slippet i basis og test vil jeg karakterisere som sånn passelig. Det er absolutt flere veldig gode viner her som er omtalt under, men det er også endel som er under pari.

Nyhetene er i salg fra fredag 4. mai.

LoveRedWine-800px LoveWhiteWine-300px    = Spesielt anbefalt. Kvalitet i forhold til pris + det lille ekstra

Musserende

Ca’ dei Zago Prosecco Col Fondo 2016
Varenr. 10083701– kr 195,80
Her begynner det å ligne noe. Gjær, sopp, kjeks, snev av brent karamell på duft. Fin, lett kremet mousse, moderat konsentrasjon, spesielt i midtpartiet, gjær, sitron og pære på smak, fin syre og ok lengde. Men er den verdt nesten 200 kroner? 84 poeng

Person l’Audacieuse Brut 2004
Varenr. 8330201 – kr 437,00
Gul og moden, duft av aprikos, karve, moden ost og honning. Kremet mousse som smaker av modningen, mye brødbakst, sopp, mandler, moden brie, nesten florpreget. God fylde og syrlighet. Lang og lagvis avslutning. Flott med moden champagne til denne prisen. 90 poeng

Nyetimber Classic Cuvee
Varenr. 7345101 i Basis – kr 388,90
Elegante engelske bobler med fin dybde på duft der epler, epleskrell og kjeks er fremtredende. God, litt tung og rik mousse, distinkt syrlig og frisk, autolysepreget kommer flott frem med lett nøttekarakter, gjærbakst og toner av akasiehonning på smak. Tørr og  syrlig avslutning. 90 poeng LoveWhiteWine-300px

Hvitt

Cuatro Rayas Organic Verdejo 2017
Varenr. 3567901 – kr 124,90
Ren og floral nese, fersken og grønne urter. Rund i munnen, smak av fersken, mandel, grapefrukt med streif av dill. Vellaget vin med fin syrlighet. Godt kjøp. 84 poeng

Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2017
Varenr. 3665701 – kr 155,00
Frisk, floral og litt urtete grüner vetliner med god fylde og konsentrasjon, smak av fersken, eple, grapefrukt, streif av noe gjæraktig. Ung og frisk. Sommerlig vin med lang ettersmak. 87 poeng

Edelbauer Grüner Veltliner Kamptal 2017
Varenr. 10045601– kr 159,90
Flott intensitet på nese, innsmigrende, fersken, gule epler, blomstereng og nyvasket sengetøy. Kan lukte på denne hele sommeren! Fyldig vin med ren og god fruktkarakter, fersken, litt urter, grønn pepper, syrlig og litt grapefruktbitterhet i en lang ettersmak. 89 poeng LoveWhiteWine-300px

Frankland Estate Riesling 2017
Varenr. 10018101 – kr  209,00
Australsk riesling med eplepreget duft, streif av petroleum. Frisk, bred og moden frukt på den syrlige siden, saftige, gule epler og lime på smak. Tørrstoffer i front. God vin med skikkelig saftig ettersmak. 89 poeng

Valle Isarco Kerner Alto Adige 2017
Varenr. 8361801 – kr 184,50
Floral duft med pære og tropiske toner. Nydelig duft. Litt tung i munnen, men frisk. Smak av grapefrukt, saftige, gule epler, skoldet mandel og muskatnøtt. God konsentrasjon og dybde. 89 poeng

Manni Nössing Kerner 2016
Varenr. 10085401 – kr  224,90
Dempet og elegant på duft, holder tilbake. Kommer så mineraler, gul frukt, blomster. God fylde og konsentrasjon, rik vin med dybde, flotte streif av mineraler mot gule epler og sitrus, toner av smør og urtete finish. Saftig og lekende med seriøsitet. Flott vin. 90 poeng LoveWhiteWine-300px

Dipoli Voglar Sauvignon Alto Adige 2014
Varenr. 8155801 – kr  245,90
Grønne urter, nesle, vanilje og litt røyk på nesen. Frisk og syrlig, pent streif av smør og nesler over stikkelsbær og sitrus på smak. God lengde med en gummi/petroaktig finish. 87 poeng

Reichsrat von Buhl Deidesheim Riesling Trocken 2016
Varenr. 1696901 – kr 179,90
Knusktørr riesling fra von Buhl med grønne epler og sitron på smak. Lett prikkende i munnen, frisk og stram, knallegrønne epler og mineraler på smak. Mye struktur og syre. Trenger litt tid og luft for å løsne på snippen. 88 poeng

Rødt

Overnoy-Crinquand Trousseau 2016
Varenr. 10024301 – kr 292,70
Starter litt reduktivt med lukt av tang og båthavn, kommer så noe røde bær og pepper. Lett og forfriskende, hagejordbær og villjordbær på smak, lett, delikat og ren trosseau med god lengde. 87 poeng

Petrussa Schioppettino 2016
Varenr. 10013401 – kr 196,00
Karakteristisk Friuli-vin på den lokale schioppettinodrua. Mørk frukt og svart pepper på duft. God konsentrasjon, bjørnebær, mørke skogsbær og plomme på smak, krydret med lakris, masse nykvernet pepper og litt sigarrøyk. God fylde, frisk syre, elegant og lang. 89 poeng LoveRedWine-800px

Obermoser St. Magdalener Classico 2016
Varenr. 8293901 – kr 177,60
Duft av jordbærsyltetøy med vaniljestang, streif av tobakk og lær. Samme jordbærpreget på smak ispedd litt mørkere frukt, krydder, urter og lakris. Middels faste tanniner, fin friskhet. Tiltalende tekstur på denne. 89 poeng

Kollerhof Blauburgunder Pinot Nero 2015
Varenr. 10021601– kr  251,00
Nydelig pinot nero-duft som er så italiensk pinot nero som det går an med et veldig stedegent preg. Røde bær, fatkrydder og nellik. Rund, innsmigrende og delikat i munnen. Frisk vin med god fruktkonsentrasjon og kledelig eikepreg. 90 poeng LoveRedWine-800px

Gottardi Sudtiroler Blauburgunder 2014
Varenr. 8225401 – kr  259,90
Lukter ”naturvin (så dumt det enn måtte høres ut). Jordlig, flintaktig og krydret med røde og mørke bær under. Fast og tørr, middels fyldig. Elegant vin med mørke bær og jordbær på smak. Det er noe med denne som gir personlighet. Bra. 89 poeng

Poggio Tempesta Chianti 2016
Varenr. 5462401 – kr 137,00
Typeriktig chianti med innsmigrende kirsebær, miks av rød og brun frukt, lakris og litt lær. Fast og strukturert vin med god friskhet og grei konsentrasjon. Bra chianti til denne prisen. 86 poeng

En kommentar om “Mainyheter på polet

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Mainyheter på polet

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: