Godbit fra Saint-Péray

Saint-Péray er en liten appellasjon i departementet Ardeche, helt sør i Nord-Rhône. Dette området har omlag 70 hektar vinmarker og 6700 mennesker har sine hjem her. Saint-Péray utgjør siste skanse for vindyrking i Nord-Rhône, før man atter beveger seg inn i vindruenes rike i Sør- Rhône. Dette hullet mellom sør og nord er ikke beplantet med druer både fordi det ikke er noen tradisjon for det og fordi det er bedre forhold for grønnsaker. Dette blir jeg fortalt engang jeg var der på besøk og kjørte runde på runde på runde i rundkjøringen som markerer inngangen til Saint-Péray. Vi kjørte rundt og rundt fordi den franske sjåføren hadde så mye å fortelle akkurat der. Jeg satt i baksetet og noterte flittig alle fakta, men etter den femte runden måtte jeg legge bort pennen. Jeg husker jeg kikket ut av bilvinduet og så en en bratt fjellside. På toppen ligger ruinene av Château de Crussol i ensom majestet. Det er laget i kalkstein og skuer utover dalbunnen der pittoreske murbygninger i lakserosa og lysebrunt danner den lille byen Saint-Péray.

carrussol–1

Denne lille appellasjonen lager kun hvite viner av marsanne og roussanne. 40 prosent av disse er musserende og resten er stille viner. Marsanne er plantet på 70 % av området, mens roussanne står for de resterende 30. Stort sett blandes disse to druene. Men det finnes også endrueviner. Spesielt roussanne gir flotte eksemplar, men det er ikke så lett å få til. Roussanne er ingen enkel drue å hanskes med. Den har lett for å få sykdom og er vanskeligere å dyrke. I kjelleren er den heller ikke veldig samarbeidsvillig. Den oksiderer lett og krever sitt av vinmakeren for å bringe fram gode viner. Men når den viser seg fra sin beste side har den kvaliteter verdig viner som selges for betydelig større summer enn disse. Marsanne på sin side trenger sin fintfølende partner for å få et litt mer livlig uttrykk. Den kan lett bli flat og kjedelig på egen hånd. Marsanne gir gode matviner, med en behagelig grapefrukt-bitterhet i avslutningen. Vinene med overvekt av roussanne er fyldige med en mye større kompleksitet enn ren marsanne.

3702901-1

Cuilleron Saint-Peray Les Potiers er laget av 50 % marsanne og 50 % roussanne fra 100 år gamle vinstokker. Floral duft med gule epler, hint av smør, nøtter og nybakt brød. Fyldig og fet i munnen, gul frukt, baconfett og svake gjærtoner fra 9 måneders lagring på bunnfallet. God lengde med mineralsk avslutning. Fantastisk følge til piggvar, skalldyrspasta, blåskjell og østers. Legg også gjerne en flaske eller to i kjelleren noen år.

Denne vinen ble lansert i basisutvalget i fjor, men datt dessverre ut på grunn av for lavt salg og er nå i Bestillingsutvalget. Hvem kjøper vel spontant med seg en ukjent Saint-Péray til 269 kroner? Men fortsatt er det 89 Vinmonopol som har den inne på lager og bestille gjør man jo enkelt og greit i nettbutikken. Ikke la denne glippe unna.

 

Cuilleron Saint-Peray Les Potiers 2014

Varenr. 3702901 i BU – Pris: Kr. 269,-

Brand Wine Estates AS

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: