Nyheter på handlelista i mai (2017)

Maislippet på Vinmonopolet i mai er på rekordstore 1200 viner. Det er helt nye viner i Basisutvalget, drøssvis av nyheter i Bestillingsutvalget og endel årgangsskifter.
Jeg har smakt knappe 1/3 av vinene og handlelista mi begynner å bli lang.
Flere av disse vinene vil omtales i sommernummeret av Appetitt (abonnement tegnes her) og det vil også dryppe litt her på I Glasset framover. Vinene lanseres fredag 5. mai.

Her er et lite utvalg på handlelista mi.

Pierre Gerbais l’Osmose Extra Brut
Varenr. 1988601 – Pris: 369,60
En veldig komplett vin der den friske syren smyger seg mellom lag av godt moden eple, steinfrukt, mineraler, gjærkarakter, sopp og ristet loff. Lang, saftig ettersmak.

Camille Savès Bouzy Grand Cru Brut Millésime 2009
Varenr. 7629201 i BU – Pris: Kr. 399,90
Svært elegant duft, eplepreget, kjeks, ristet loff, kremet mousse med små kilende bobler, knasende eple i front, alt det spennende av ristet loff, fersk champignon og smør ligger under og damper.

En megde hvitviner ligger også klar for sommerenJuliusspital Würzburger Abtsleite Silvaner Trocken Erste Lage 2015
Varenr. 7630801 i Basis – Pris: 194,30
Kompleks og konsentrert silvaner med smak av fersken, modne, gule epler og streif av mineraler. Frisk og sitrende, betagende lang avslutning med elegant frukt hele veien. Silvaner, rieslingens glemte lillebror, er verdt å bli bedre kjent med.

Peter & Paul Gruner Veltliner 2016
Varenr. 7108901 i BU – Pris: Kr. 169,90
Far og sønn fra Niederössterich i Østerrike som har hver sin vingård, men som også lager et par viner sammen. Denne er blanding av 80 % tradisjonell vin og 20 % naturvin, der naturvinene har gjæret på store østerrikske akasiefat.  Frisk vin med grünerens typiske krydderpreg av hvit og grønn pepper over fersken og pære. Hint av ølgjær i finish. Spennende vin.

Domaine Briday Rully 1er Cru Gresigny 2015
Varenr. 7621601 i BU – Pris: Kr. 299,-
Vin fra Rully i Côte Challonaise i Burgund gir mye for pengene når prisene på de mer rennommerte områdene i Burgund har eksplodert. De trenger heller ikke så lang lagring som sine storebrødre lenger nord og denne her er strålende nå. Mineraler, sitrus og smør på duft. Rund munnfølelse og smørkarameller etter lang lagring på bunnfallet, med gul frukt og livlig syre. Overraskende åpen og drikkelar.

Domaine Bouchard Saint-Veran  2013
Varenr. 7610401  i BU – Pris: Kr. 239,90
Saint-Veran i Mâconnais er også et av disse områdene som gir mye for pengene. Sitron og eple på duft, sitrende syre, hvit fersken på smak, elegant vin med komplementerende streif av mineraler. Meget god vin i denne prisklassen.

Så kommer det nye årganger på et hvite viner som gjerne kan få noen år på langs i kjelleren før de drikkes.


Ch. Latour Martillac Blanc 2013
Varenr. 3047801 i BU – Pris: Kr. 399,90
En favoritt fra Pessac-Léognan i Bordeaux. Dufter mineralsk, en blanding av røyk fra et bål og brent fat  brent fat. Tropisk frukt i retning ananas og stikkelsbær i bakkant. God lengde, syrlighet og konsentrasjon. Biter litt syre i kjaken i finish. Harmonisk og god.

Guigal Hermitage Blanc 2014
Varenr. 446301 i BU – Pris: Kr. 439,90
Lagret hvit Rhône er snadder og da må man passe på å sikre seg noen flasker når slike viner kommer på markedet. Fyldig vin som ligger tung i munnen. En del av vinen er fermentert i ny eik og fatpreget er tydelig, spesielt i i sluttpartiet. Vinen er på vei inn i en lukket fase, eiken dekker over frukten i øyeblikket og det er mest  smørkarameller som kommer fram. Men dette kommer til å bli godsaker.

Tilslutt noen røde man absolutt bør få med seg.

Renaud Irancy 2015
Varenr. 7627801 i BU – Pris: Kr. 248,-
Fy søren, for en nydelig pinot-duft. Flott frukt i munnen, friske villbringebær og jordbær, litt urter. Ueiket og juicy, leskende syre. Saftig avslutning med røde bær hele veien. Dette er super godt.

Pettineo Cerasuolo di Vittoria Classico 2014
Varenr. 7364201 i Basis– Pris: 169,70
Nydelig duft av kirsebær og lavendel. Ueiket og saftig vin med frisk fruktighet, rød frukt og litt kirsebærstein. Faste tanniner strammer til på slutten. Meget bra cerasuolo.

Aune Lohmann Tinto Reserva 2015
Varenr. 7350501 i BU – Pris: Kr. 159,90
Trønderen Roar Aune, som har bodd i Bergen og nå holder til i Portugal, er det siste stjerneskuddet på nordmann-lager-vin-i-utlandet-himmelen. Det lanseres tre viner, en hvit og to røde. Aune Lohmann Tinto Reserva 2015 får gode karakterer i min bok. God intensitet på duft, plomme og mørke bær med streif av sjokolade og fat, strukturert, faste tanniner, god fylde. Urtete finish. Vellykket vin.

Poggiotondo Chianti Superiore 2015
Varenr. 7629901 i BU – Pris: Kr. 189,90
Kirsebærpreget vin med faste tanniner, god konsentrasjon og fylde. En leskende syre gir snert og lakris og ørlite lærpreg i finish tilfører litt kompleksitet. En veldig komplett Chianti Superiore.

Rosévin vil omtales i større grad senere, men for nå er det viktigst å skaffe seg årets Il Mimo før den blir utsolgt. Litt hypet er den, men det er jo godt også da.

Il Mimo 2016 
Varenr. 511401 i BU – Pris: Kr. 169,90
God intensitet på nesen, villjordbær, rabarbra og lollipop (i aller beste mening, jeg er veldig glad i lollipop). Flott konsentrasjon, god lengde, lang, saftig finish med tørr snerp til slutt.  Sommer!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: