Torsdagstipset: Knasende god pinot noir fra New Zealand

En av mine oppdagelser den siste tiden er Nautilus Pinot Noir fra New Zealand. Smaksuttrykket på vellaget og god pinot noir i New Zealand er så klokkerent og lekkert, og selv om det fortsatt uten tvil er Burgund som får hjertet til å dunke ekstra hardt er det sannelig flere og flere som får til å lage godsaker ut av den delikate drua.

Nautilus Estates holder til i Marlbourough der de har fem vinmarker og kjøper inn druer fra ytterligere seks druedyrkere. Det familieeide selskapet ble startet i 1985 av Robert Hill Smith og er i dag en anerkjent produsent med godt rykte for sine kvalitetsviner. Navnet nautilus kommer fra det blekksprutlignenende bløtdyret nautilus som har et spesielt vakkert spiralformet skall. Spiralformen er en gjenganger i naturens skaperverk og i anledning sitt 30-årsjubileum presenterte Nautilus Estates denne vakre, lille videosnutten som forklarer inspirasjonen for navnevalget:

Nautilus Pinot Noir 2012 er laget med en liten andel hele klaser og er spontangjæret i åpne, temperaturkontrollerte kar. Etter gjæring har den ligget 10 måneder på nye og brukte franske eikefat. Vinen har dyp, rubinrød farge og virker først litt lukket og reduktiv på duft slik vin med skrukork ofte er. Etter kort tid begynner den sakte og pent å gi fra seg en pepperaktig, rødbærsduft og blir så mer og mer åpen. Pent fyldig vin, intenst fruktig med en eksplosjon i munnen av knuste bær, en blanding av markjordbær, syrlig granateple og kirsebær. Veldig saftig og presis frukt og syre. Integrert fat som gir et lite krydderdryss over frukten. Modne, myke tanniner, harmonisk alkohol på 14%, utmerket lengde på ettersmaken der den røde frukten får flere lag av mørkere bær som plomme og bjørnebær og et streif av mineraler. Nautilus er en lekker og vellaget Marlborough pinot noir. En frodig og typeriktig vin med overflod av knasende, knust rød frukt, god konsentrasjon og saftig syrlighet.

Dette er en vin i bestillingsutvalget (BU), men det er kjempelett å bestille den på nett her og henter den på ditt lokale pol. Hvis du da ikke kan dra på polet i Asker, Ullevål Stadion eller Eidsvoll. De har den på lager.

Prøv den til
Grillet svinefilet, tomatsalat og saltbakte poteter (Matmagasinet Appetitt)

Nautilus Pinot Noir 2012/14
Varenr. 522001 i BU
Pris: kr. 249,-
Vinarius

I pollisten står det 2014-årgang, men det var 2012 som dukket opp i min bestilling.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: