En god bok og litt vin

En bok med lekre oppskrifter sammen med en flaske god vin, det må vel være den ultimate julegaven til noen som er interessert i mat og drikke. Men hva? Heldigvis vet jeg akkurat hva du skal kjøpe: Vennemiddag av Ole Martin Alfsen og en (eller flere) av OMA-vinene.

Ole Martin Alfsen har en beundringsverdig merittliste i mat&vin-verden. Han er kjent fra TV-programmet Firestjerners middag og matkassesuksessen Godt Levert, har vært en drivkraft i Kulinarisk Akademi, har ansvar for mat & vin-utdannelsen i Vinmonopolet, skrevet entusiastisk om vin i mange publikasjoner og ja, hva er det han ikke har gjort. Nå er han altså aktuell med en ny barolo og en ny kokebok.

Jeg har ganske mange kokebøker. 2 x 80 cm hyllemeter for å være nøyaktig. Veldig mange står stødig i disse to hyllene og blir bare tatt fram en gang i mellom for inspirasjon. Noen få blir brukt jevnlig og har både fettflekker og slarkete perm. Kokeboka Vennemiddag av Ole Martin Alfsen kan fort havne i den siste kategorien med favorittkokebøker. Helst uten fettflekkene da, men den slarkete permen tror jeg nok jeg skal få til.

Første gangen bladde jeg bare fort gjennom for å få et førsteinntrykk. Det var mange appetittvekkende matbilder og godstemning-bilder fra kjøkken og spisebord. Tekstene var oversiktlig satt opp og skriften var lett å lese. I tillegg til oppskrifter var det tips og triks, drikkeforslag og et eget kapittel med tilbehør. Hvor mange ganger har man ikke lurt på hva man skal ha som tilbehør? Lurt.

Andre gangen jeg bladde gjennom fikk jeg lyst til å lage flere av rettene og invitere venner på middag. Oppskriftene kommer med tips om hva som kan forberedes i god tid og om variasjoner man kan gjøre for å, ja, for å få litt mer variasjon. Beskrivelsene av fremgangsmåte er lettforståelig og detaljerte slik at helt vanlige hverdagskokker kan forstå dem, men ikke så barnslig banalt at flinkere kokker rister på hodet. Drikketipsene kan jeg nikke godkjennende til. Det nevnes ingen konkrete navn og vinmerker, men vinstiler, områder og egenskaper man skal se etter i vinen eller ølet. Innimellom dukker det opp sider med kokkelære som stekeskolen, hva man gjør hvis alt går galt og hvordan sette opp en arbeidsstasjon for å få ting til å gå så smidig som mulig. Jeg må innrømme at jeg rødmet litt blygt over at jeg sikkert har det noe mer rotete på kjøkkenet når jeg lager mat enn det herr Alfsen sikkert synes jeg skulle ha. Jeg klarer sjelden å konsentrere meg om bare en ting av gangen.
Konklusjonen må bli at det er egentlig ingenting jeg ikke liker med denne boka. Til og med registeret er fint.

Tredje gangen jeg tok fram boka var det for å skrive handleliste…

Men det er altså ikke bare mat det dreier seg om. Ole Martin har også de senere årene vist at han kan lage knakende gode viner. Importør Lars G. Rein-Helliesen hos Gaia Group forteller at det tok sin tid å overtale Ole Martin til å lage egen vin. Forutsetningen for å si ja var at han skulle være med i hele prosessen – fra utvelgelsen av druene, blenden, vinmarkene, fat, alt. Nå består OMA-serien av 7 viner i alle farger. I tillegg til de tre omtalte er det Langhe Nebbiolo, Barbaresco, Rosato fra Gattinara og Rosé fra Provence. Ole Martin er med fra utvelgelsen av vinmark til flasken står på bordet. Det høstes gjerne fra flere parseller og etter tradisjonell vinifikasjon blendes og spisses cuveene.


Den splitter nye baroloen lages på druer fra tre kommuner. Hoveddelen av druene og ryggraden i vinen er druer fra Barolo som gir et solid trøkk, mens Castiglione bidrar med saftighet. Druene fra Serralunga tilfører den siste finessen. Vinen blir vinifisert hos Giovanni Rosso i Serralunga.

OMA Barolo dufter en salig blanding av kirsebær, skogbunn, fioler, roser, krydder, kanel, bittelitt asfalt og dyrepels hvis man kjenner godt etter med nesen langt ned i glasset. Fyldig vin med god friskhet i frukten og noe strenge tanniner, dog modne. Ikke noe grønt preg her. Smak av kirsebær over tørket frukt og litt lakris. Kraftig og vellaget barolo av god kvalitet. Dette er hel ved.

OMA Barolo DOCG 2012
Varenr. 6846401 i BU (pt inne på 14 pol) – Pris: Kr. 375,-

OMA Barbera d’Alba har vært på markedet en stund og har en stødig plass i basisutvalget. Også her er vinen laget i kjelleren hos Giovanni Rosso. Ole Martin velger, blander og vinifiserer, mens Davide Rosso er konsulent og teknisk utfører. Vinen har en herlig fruktig duft, kirsebær- og skogsbærbonanza med ørliten marsipan-touch. Middels fyldig og ueiket barbera med forfriskende, saftig og sursøt rød frukt, milde tanniner og lang ettersmak. Perfekt fredagsvin til pizza eller en ordentlig spaghetti bolognese der sausen har fått koke lenge. Har du 150 kroner du skal kjøpe vin for bør du bruke dem på denne.

OMA Barbera d’Alba 2015
Varenr. 878701 i Basis (244 pol) – Pris: kr. 150,-

OMA Rheingau Riesling kommer fra den anerkjente produsenten Kloster Eberbach i Rheingau. Ole Martin sendte her en beskrivelse av stilen han ønsket å lage til Dieter Greiner, direktør på Kloster-Eberbach. Deretter ble det gjennomført en blindsmaking av en lang rekke ublandede baseviner. Etter nitidig arbeid endte man opp med en blend fra vinmarken Raunthaler Gehrn, laget fra en del av vinmarken som er dyrket med minimal beskjæring som Ole Martin hevder “gir flere og luftigere klaser som reduseres gjennom en tidlig green harvest. Druene får da tykkere skall og sitrende fasthet i finish som jeg synes er uimotståelig!”

Nydelig floral intensitet på duft, gule epler, mineraler og streif av petroleum. Tørr vin med flott konsentrasjon, skarp og pikant syrlighet, smak av saftig, rødt eple og sitrus. Vellaget vin med stor intensitet både i duft og smak. Utmerket Rheingau Riesling. Denne ble forøvrig testet til fårikål laget på villsauen Maja som titt og ofte har forsynt seg med kaprifol, tagetes og utsøkte rosenknopper gjennom sommeren. Det var en utmerket match.

OMA Riesling 2014
Varenr. 2237701 i BU (pt inne på 30 pol)- Pris: 169,90

De omtalte vinene er produktprøver fra importør.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: