Torsdagstipset: Italiensk kraftkar

Taurasi er en av Italias kraftkarer. Den kommer fra Campania og er laget på den lokale druen aglianico. Den refereres ofte til som barolo fra Sør-Italia, og har mange likheter med den mer kjente vinen fra nord. Taurasi er full av syre og tanniner, duften kan minne om barolo med roser, tjære og tobakk, men med mer moden frukt. På grunn av den stramme strukturen krever en Taurasi lagring, og riserva-utgaven kan ikke slippes før etter fire år hvorav ett år på fat. 
Mastroberardino er en av de mest anerkjente produsenten i området og ønsker å fremme tradisjonelle viner laget på lokale druer. I tillegg til aglianico står det også fiano di avellino, greco di tufo, falanghina, piedirosso og coda di volpe i porteføljen. Mastroberardino var den første som tappet Taurasi på flaske, og i en periode fram til begynnelsen av 90-tallet den eneste. Radici Taurasi ble laget for første gang i 1986 etter nitid undersøkelser av hva slags jordsmonn, jordstruktur og soleksponering som ville gi best druer. Vinmarken er rundt 20 år gammel, ligger på 550 moh med sør-østlig eksponering og vinstokkene har kalkoholdig leire rundt føttene.
Selv om de tradisjonelle verdiene er viktige er Mastroberardino også opptatt av innovasjon og moderne kvalitetsteknikk. Vinene skal bevare sin identitet, men likevel ha dagens kvalitetsstandard. Håndplukkede druer, klassisk rødvinsvinifikasjon med lang tid på drueskallet før vinen ligger 30 måneder på fat av fransk og slovensk eik. Videre ligger vinen 36 måneder på flaske før den slippes ut av kjelleren. Mastroberardino Radici Taurasi Riserva er nå i 2007-årgang på polet og er pent utviklet. Massive tanniner, men de er avrundet og ikke aggressive. Mørk frukt blandet med sviske og tobakk på smak, en frisk syre løfter frukten og demper tanninene. Strålende vin som utvikler seg i glasset og blir mer og mer kompleks. Kan fint drikkes nå, men har mye å vinne på lagring. Produsent foreslår 50 år+, men dette er i det meste laget etter min mening.
Den lett rustikke stilen passer godt til gryter av et solid kjøttstykke som får koke lenge. Fungerer også utmerket til en god viltmiddag (elg, hjort) og grillet, marmorert kjøtt.
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2007
Varenr.: 1053001i basis (kat. 6)
Pris: Kr. 314,90
Palmer Group
Aglianico-vinmark i Campania (ikke hos Mastroberardino)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: