Torsdagstipset: La Parra Albariño BiB

Dette er den beste hvite tre-literen jeg har smakt på veldig lenge, og det til 440 kroner!

La Parra er en ren og frisk hvitvin fra Rias Baixas, et distrikt som ligger i Spanias nordvestre hjørne Galicia. Det er albariño det handler om i Rias Baixas og druen dyrkes på hele 94 % av det registrerte vinmarksarealet. På mange måter kan albariño mine om riesling grunnet sin friske syre og mineralske karakter, og en fantasifull teori som neppe er riktig, er at albariñodruen er en etterkommer av riesling som tyske pilegrimer hadde med på vei til Santiago de Compostela.

Albariño er en liten drue med tykt skall som gjør den motstandsdyktig mot uhumskheter det fuktige klimaet fører med seg. Aroma- og smaksbildet spenner seg fra det grønne, urtete, til blomstret duft av hvite blomster, akasie, appelsinblomst,  fersken, aprikos og mandler. Som nevnt har den noen fellestrekk med riesling, men ferskenkarakteren kan også minne om viognier og blomsteraromaen om pinot gris.


Albariño blir ofte bundet opp i tradisjonelle pergola, lokalt kalt La Parra, derav navnet på vinen. Systemet består av høye granittpåler og wire som gjør at den vokseglade albariñodruen kan klatre opp og bre seg utover som et grønt tak. De siste tiårene er det også blitt vanlig å binde opp i mer moderne systemer.

La Parra er blandet av norske Aina M. Myhre fra Heyday Wines. Målet var en slank, frisk albariño med et kremete midtparti. Det er en beskrivelse som passer godt. Vinen har en delikat aroma av hvite liljer (men ikke overdøvende som liljer kan være), sitronverbena og salte mandler.
Middels fyldig vin med kremet munnflølelse. Frisk og saftig med smak av grønne epler, knapt moden fersken og sitrus. God frukt med noe mineralsalter (tenk på farris) i ettersmak. Lang ettersmak. En nydelig hvitvin på boks med tiltalende saftighet. Lekende frisk, men samtidig rund i munnen.
Kan brukes til en rekke matretter, gjerne noe fra sjøen. Jeg testet den av alle ting til fiskepudding i hvit saus… 

Er i skrivende stund inne på 12 pol, og øker jevnt på. Du kan bestille den her, eller kikk innom ditt nærmeste pol.

La Parra Albariño
Varenr. 5469306 – Pris: kr. 439,90

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: