Torsdagstipset: Druerariteten Schioppettino

Italia har flere lokale druesorter enn noe annet land, og det er alltid morsomt å gå på oppdagelsesferd etter nye rariteter. Denne gangen er det schioppettino som fanger interessen. Denne druen finner vi bare i området Friuli-Venezia-Giulia, øverst i det østlige hjørnet av i Italia. For 40 år siden var druen nær ved å bli utryddet da politikere erklærte den uønsket, men en redningsaksjon i 1977 sørget for at druen kom inn på lista over tillatte druesorter i Udine. Druen er nå populær og har til og med sin egen festival i den lille byen Prepotto i mai hvert år.

Navnet schioppettino kommer angivelig av scoppiettare som betyr å eksplodere og henspiller på at druens konsistens med tykt skall er slik at den nærmest eksploderer i munnen. En annen navneteori er at vinene hadde en tendens til å ettergjære på flasker i eldre tider, noe som førte til uforutsette eksplosjoner av flasker i kjellere. Enda en teori er at navnet kommer fra scoppiettio som betyr knitrende noe som egentlig henspiller på begge teoriene ovenfor: den knitrer i munnen og ettergjæring gjør at den er lett sprudlende, altså den knitrer i munnen.

Det er kun én schioppettino på Vinmonopolet. Den var tidligere i test-salg hvis jeg husker riktig, men er nå i Bestillingsutvalget.

Cormòns Schioppettino 2013  kommer fra kooperativet i Cormòns. Rubinrød farge, kirsebær og gløgg-krydderier på duft. Middels fyldig, mangler litt vekt i munnen, men har en tiltalende saftig, kirsebærfrukt og et lite ppepper- og anispreg i avslutningen. Snille tanniner, god intensitet og lengde. Ikke spesielt stor konsentrasjon, men druetypisk og god. Et spennende bekjentskap som anbefales for alle oppdagelsesreisende i druesorter.

Andre gode produsenter av schioppettino man kan se etter hvis man reiser i Friuli-området er bl.a. Dorigo, Vigna Petrussa, Ronchi di Ciallo, Petrussa, Iole Grillo, Antica Brolio og La Viarte.

Cormòns Schioppettino 2013 
Varenr. 1942401 i BU
Pris: Kr. 150, 30

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: