Alsace mucat og tomatsalsa (med oppskrift)

Hverken tomat, rå løk eller frisk koriander er kjent for å være enkelt å kombinere med vin. Derfor var det med stor undring jeg kjente min gode tomatsalsa smelte i hop med den lekre Muscat Réserve fra eminente Domaine Weinbach i Alsace.

Kveldens måltid var kokt hamburgerrygg og waldorfsalat. Tomatsalsaen var restemat fra grilling dagen før og ble med ved en tilfeldighet. Waldorfen og den salte, røkte smaken fra hamburgerryggen gjør at jeg leter etter en vin med restsødme og fruktig karakter. Ofte går det i halvtørr riesling. Denne gangen var det altså passelig tørr Alsace muscat i glasset. De fleste forbinder den aromatiske muscatdrua med søte viner, men i Alsace lages det bare tørre viner av denne drua. Skjønt, knusktørre er de ikke. Restsukkeret ligger gjerne på rundt 4 gram og muscatens aromatiske karakter gjør at den smaker et sted mellom tørr og halvtørr (off-dry).

Duften er aromatisk som forventet, blomster (hvite liljer, roser, sitrustre-blomstring), tropisk frukt, moden/hermetisert fersken. Fyldig og rik i munnen, tropisk frukt og friske, søte druer på smak med en krisp, saftig syre og en saltaktig, mineralsk karakter i avslutningen. Syren er frisk til muscat å være og skapert harmoni mot den noe tunge frukten. God konsentrasjon, noe kompleksitet med den mineralske avslutningen som et høydepunkt.
Ingen billigvin dette her med en prislapp på 320 kroner, men du verden så god!

I utgangspunktet tenkte jeg salsa-kombinasjonen kom til å bli en oppvisning i mat&vin-kræsj, men storøyd kunne jeg konstatere at det var ingenting som skjærte seg. Den usedvanlige harmonien med koriander tyder på at dette også kan være en flott vin til thai-mat.

Domaine Weinbach Muscat Réserve Clos de Capucins 2013
Varenr. 1647301 – kr. 319,90

 På polets hjemmesider står det årgang 2014, men denne kommer fortsatt i 2013-årgang (pr. 5.august da jeg hentet min siste bestilling).

Oppskrift på Tomatsalsa:
3 tomater i terninger
1 rødløk – finhakket
2-3 fedd hvitløk – enda finere hakket
saft av 1 lime
2 ss olivenolje
frisk koriander – så mye du ønsker
Salt og pepper
Tomater, rødløk og hvitløk blandes med limejuice og god olivenolje. Ha oppi mesteparten av korianderen og smak til med salt og pepper. La det stå og trekke en times tid. Strø litt frisk koriander over ved servering.
Passer utmerket til all slags grillmat, både kjøtt og fisk. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: