Torsdagstipset: Allram Gruner Alte Reben Kamptal Reserve 2014

I dag skal vi til Østerrike og Kamptal, en av de fremste kvalitetsregioner for riesling og grüner veltliner. Bratte skråninger stuper ned mot elven Kamp som svinger og buer på seg helt til den tilslutt renner ut i Donau. Jordsmonnet er en salig blanding av sandstein, løss, grus og gneis. Elvens mange svinger gir vinmarker med forkjellige soleksponeringer. Dette, samt hvor i skråningene druene vokser og det varierte jordsmonnet resulterer i viner som kan være ganske ulike selv om de er laget av samme drue. Felles for de fleste vinene er moden frukt, fyldig munnfølelse og god syrlighet, et resultat av varme dager og kjølige netter.

 
Video fra Austrian Wine Marketing Board (AWMB)

I Kamptal holder vinhuset Weingut Allram til og ukens vin er Allram Hasel Grüner Veltliner Alte Reben Kamptal Reserve 2014. Den er laget på grüner veltliner, Østerrikes nasjonalstolthet som okkuperer rundt 30 % av vinmarksarealet i landet.

Foto: Vinmonopolet

Alte reben betyr gamle vinstokker (det samme som det mer kjente vieille vigne på fransk) og druene i denne vinen kommer fra stokker som er mellom 30 og 60 år gamle. Disse gamle stokkene vokser i vinmarken Hasel, en av de mange annerkjente vinmarkene i Kamptal. Det heter seg at en vinbonde som ikke har noen vinstokker plantet i Hasel vil ikke få seg en kone. I Allram sitt tilfelle var det fruen i huset, Michaela Haas-Allram som sammen med ektemannen Erich tok over vingården etter hennes foreldre. Uttrykket må da følgelig også gjelde om man skal ha seg en ektemann.

Allram Hasel Grüner Veltliner Alte Reben Kamptal Reserve 2014 har aromaer av fersken, sitrus og et druetypisk lite streif av blomster og hvit pepper. Frisk syrlighet og fyldig munnfølelse uten at vinen er tung. Smaken går i retning av grapefrukt med ferskentoner i ettersmak. Etter vinen er svelget sitter frukten igjen i munnen lenge. Godt, godt, godt!

Svært anvendelig vin som kan nytes alene eller til matretter som kylling og grillet fisk. Passer også fint til reker og blåskjell i fyldig kraft.

Allram Hasel Grüner Alte Reben Veltliner  Kamptal Reserve 2014
Varenr. 1338701 i basisutvalg (kat. 3) – kr.  149,50

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggers like this: