Jul på billigsalg!

Jeg sitter i Italia og leser nyheter hjemmefra om priskrig på matvarer. Aldri har avstanden føltes lenger. Måltidet får stor plass i Italia – i Norge blir det rasjonalisert bort mens oljedråpene drypper langsomt inn i årene. En intravenøs føde som metter ego og lommebok, men stjeler gleden over de enkle tingene. 
Til jul skal vi altså varme surkål fra en aluminiumspose, steke ribbe som koster mindre enn en pakke doruller (uten å dra den lenger om alternative bruksområder på ribbe) og lage julegrøt på fem minutter. Så kan vi tenke på at vi har fått selveste julemåltidet til en hundrelapp, under en halvtimes arbeidstid for de fleste. Da kan vi kjøpe enda flere meningsløse ting vi kan sette vekk i et skap og glemme. 
Folk kan ikke lage ordentlig mat lenger. Tidsklemma får skylda, men hadde nordmenn brukt tida på måltidet isteden for å klage over matpriser, asylsøkere og velferdssystemet hadde man fått tid til overs til å langtidskoke en høyrygg, lage en marinade eller legge til litt kjærlighet i en gryterett.
Hva er det vi tillater? Vil vi ha det sånn? Vi stumper matkvalitet og gnir den mot asfalten med hælen. Bøndene slår ned blikket og kjenner stoltheten over alle timene brukt i fjøs og på traktor revne når VG publiserer sin matvarebørs. Den eneste børsen som jubler når kursene går til bunns. Dagligvarekjedene og VG nærmer seg datostemplingen som sier utgått på dato. Da bør vi kaste hele greia i søpla, på samme måte som vi kaster all maten vi kjøper så billig. 
Jeg blir rett og slett lei meg og uvel. Det er jul på billigsalg og landbruksministeren syns det er fint. 
Det eneste man bør sitte igjen med er en flau smak i munnen. 

2 kommentarer om “Jul på billigsalg!

Legg til din

  1. Så rett Heidi, nå skal alt dreie som hvor mye vi får kjøpt inn til jul. Både av gaver og mat. Skal ikke koste noe, men skinne omkamp med dollartegnene. Vi kjenner prisen på alt, men ikke verdien av noe!
    Hvor er det blitt av det gode , lange måltidet, med gode samtaler, kvlitetsprodukter laget med kjærlighet, gamle tradisjoner og gleden over samværet? Takke meg til gleden over å samle storfamilen, 4 generasjoner til et godt tradisjonelt julemåltid, med til etetrtanke. God Jul til deg og dine:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: