Mynte i hagen? Lag hjemmelaget myntegelé

Det er veldig kjekt med mynte i urtebedet eller i en potte. Den gir en herlig piff til i sommerlige drinker (med og uten alkohol), og er en aromatisk smaksforsterker i både desserter og andre matretter.

Ifølge Bama er mynte rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Man må riktignok spise en del av det for å utnytte den fordelen, så det er vel egentlig ikke spesielt relevant. Men da vet vi det.

Mynte vokser hurtig og tar fort stor plass. Nå bugner mynten i urtebedet og noe må man jo finne på med den. Det er begrenset hvor mye Mojito en klarer å ha i seg før frosten kommer!

Jeg prøvde meg på hjemmelaget myntegelé og er storfornøyd med resultatet. Nå blir det lammelår med myntegelé i høst..

Etter litt prøving og feiling ble oppskriften tilslutt seende slik ut:

Gelé med mynte

 • 5 dl mynteblader
 • 1 liter vann
 • Saften av en sitron
 • Noen dråper grønn konditorfarge
 • 1 pose fruktpektin
 • Knapt 1 kg sukker
 • 3 ss hvitvinseddik

Myntebladene moses lett i en kjele. 1 liter kokende vann helles over og kokes littegrann. Trekk deretter kjelen fra platen, legg på lokk og la stå i ca. 10-15 minutter. 

Sil av bladene og bland avkoket med sitronsaft og konditorfarge. Kok opp og rør inn sukker og fruktpektin til alt er oppløst. 1 kilo sukker ble temmelig søtt, men er redd geléen ikke stivner hvis det er mindre. Smak til med hvitvinsedikk for å få en litt skarpere syresmak. 

Den varme geleen helles på varme, steriliserte glass og avkjøles. 

Myntegeléen oppbevares kjølig og har lang holdbarhet.

Nydelig!

5 kommentarer om “Mynte i hagen? Lag hjemmelaget myntegelé

Legg til din

  1. Så ergerlig! Når gele ikke blir stiv mangler det ofte pektin. Når frukt og bær er for modne kan det skje. Nå er det jo ikke pektin i mynte i det hele tatt, så kanskje det er mengden tilsatt pektin som er synderen. Mulig det går an å ha det i kjelen igjen, koke opp og tilsette litt mer pektin, evnt sukker og så røre det kald? Jeg har dessverre ikke utforsket dette så mye at jeg har noen andre gode råd å gi. Jeg vet noen lager myntegele med epler, altså eplegele med myntesmak. Kanskje du kan lage eplegele og blande med den ustivnede myntegelen? Hvis du får det til må du si ifra hva du gjorde 🙂 Heidi

 1. Jeg har opplev det samme , derfor gikk jeg inn på denne siden ‘ den som jeg laget ble veldig god , men lager ny, , eller prøver dette rådet ditt. Men hadde det ikke vært godt å koke fårekjøtt og lage en hvit saus og spe med den ustive mynten ?
  Jeg har vel ikke brukt nok Jam ; eller kanskje Jam er feil ,og så må jeg innrømme at jeg kuttet litt av sukkeret

 2. Hei. Hva slags mynte brukte du? Det er så mange forskjellige, jeg hadde en i bedet mitt, og den var veldig stram og smakte ikke godt
  .

  1. Hei! Det husker jeg ikke dessverre. Det er så lenge siden det innlegget og det bedet der den sto eksisterer ikke lenger. Kan godt ha vært en butikk-mynte som er plantet ut. Mynten jeg har nå har mørkere blader og er litt stivere hvis jeg husker riktig. Har ikke brukt den til gele, men er god i drinker.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: