Løp og kjøp: Esporão Reserva 2010/11

På mandag var det stor vinmesse i Oslo der Wines of Portugal hadde sin Grand Annual Tasting. Messen beviser at Portugal fortsetter å gi stadig høyere kvalitet på vinene sine og leverer veldig ofte til gunstige priser.

Herdade do Esporão holder til i Alentejo, et område som egenlig er mer kjent for kork-produksjon enn vin. Men det var før. Nå er det det stadig flere vinmarker under den hete solen som ved hjelp av kunstig vanning lager råstoff til konsentrerte, fyldige og kraftige viner.

//player.vimeo.com/video/68708351

Esporão ble etablert i 1973, og er i dag heleid av Roquette-familien. De kunne i fjor feire 40-års jubileum og laget da en erklæring om “å lage de beste produktene som tilbys av naturen, på en ansvarlig og inspirerende måte”

Esporão har en rekke viner i sin portefølje. Fra de enkleste billigviner til mer forseggjorte premium-viner. Min favoritt er Esporão Reserva laget på de lokale druene aragonês, trincadeira, alicante bouschet iblandet litt cabernet sauvignon. Da jeg smakte 2010-årgangen av Esporão Reserva for et drøyt års tid siden ble jeg litt skuffet. Den var hard og kantete, lukket, hadde litt lite frukt og litt for mye eik. Helt ulik 2009 der eik var rimelig integrert, tanninene avrundet og frukten flott. Men tidens tann har gjort denne godt og nå har 2010 blitt helt glimrende. Det beste er at dette har skjedd helt av seg selv mens vinen har ligget på lager hos grossisten. Nå er den i ferd med å bytte årgang til 2011, men er du heldig kan det fortsatt være igjen noe 2010.

Jeg smakte 2012 under messen i Oslo, og den var særdeles ung og kantete, akkurat slik jeg opplevde 2010 første gang. Så man kan si at vinen, som allerede har fått ett år på fat og ett år på flaske, trenger ytterligere ett år til hjemme hos deg eller meg før den er på sitt beste. 

For meg har Esporão Reserva en helt spesiell personlig betydning. Vinen var en av min avdøde fars favoritter, og kvelden før han ble begravet skålet vi på hans minne med 2009-årgangen fra hans kjeller. Korken fra denne flasken bandt jeg fast i en bukett med roser som ble lagt i kista som en siste hilsen til min vininteresserte far. Nå passer jeg alltid på å ha et par flasker av denne stående, og når jeg åpner en kan jeg høre min far si: Mmm – detta er god vin, det. 


2010-etikett
Esporão Reserva 2010/2011
Varenr. 2005901  – Pris: Kr. 189,90
Solid og fruktdreven rødvin fra Alentejo. Bløt og fyldig med smak av sødmefulle moreller, sjokolade, mokka og sursøte bær. 12 måneder på eikefat ( 70 % amerikansk, 30 % fransk) gir en tydelig fatkarakter av vanilje og krydder, men den rike og konsentrerte frukten takler det bra. (2010) Prisen har krøpet opp et par tiere de siste årgangene, men dette er fortsatt veldig mye vin for pengene.
2011-etikett


Mattips: Super til gryteretter med lam eller vilt, lammestek og pepperbiff.

Vinen finnes på følgende polutsalg, og må ellers bestilles. 

NB! Vinen bytter motiv på etiketten for hver årgang. Motivet lages av lokale kunstnere som dermed får eksponert sin kunst til hele verden.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: