Torsdagstipset: Novemberhøstet rødvin til osten

Osteutvalg fra Hitra Gårdsmat

Det norske ostefatet er et mareritt å sette vin til med et mylder av forskjellige oster, fra de snilleste kremoster til de store, stygge blåmuggostene. Selvsagt må man også ha redikker, stangselleri og paprika til. Jeg gjør det slik, og det gjør ganske sikkert mange av dere også.

Men å finne den ultimate vinen er en utfordring. Selv kjøper jeg inn alt for mye ost og åpner mange forskjellige viner. Det er gjerne ost og vin hver kveld i nærmere en uke etter ost og kjeks her i huset. Men på den måten får man prøvd mange forskjellige kombinasjoner og det er jo gøy.

Jeg slår ofte et slag for portvin, en kategori vi drikker alt for lite av her på berget. I tillegg åpner jeg gjerne en søt hvitvin (Sauternes til Roqueforten er uslåelig), kanskje en god sauvignon blanc eller annen tørr hvit og en rød vin til osten. Jepp, rød vin. Før het det rødvin til ost, men så kom det noen å sa at man heller burde drikke hvit vin og nå er veldig mange redde for å be om rødvin til ost. Strengt talt er vel hvitvinen i de fleste tilfeller det mest harmoniske valget, men liker man best rødvin synes jeg man skal drikke det. Man får ofte servert rød vin til ost i kjente vindistrikt også, så det er ikke så veldig farlig.

Men over til torsdagstipset, jeg har nemlig kommet over en rød vin som passer til et stort utvalg av ost og alt det andre vi bruker på ostefatet.

Pasas November Harvest Monastrell 2011 (varenr. 5259501 – Kr. 119,90 i Bestillingsutvalget)
lages av det dynamiske firmaet Vinnico Export som satser på å eksportere moderne viner fra et gammelt vinland, nemlig Spania. Denne vinen kommer dermed ikke fra en spansk adelsfamilie med 300 års vinhistorie og adelige røtter, men fra et eksportrettet firma startet av en danske i 1996, som ønsker å lage moderne viner til en konkuransedyktig pris. Det klarer de også. Suksessen Aventino viser dette, så gjenstår det å se om Pasas November Monastrell får til det samme.

Pasas November Harvest Monastrell kommer fra Jumilla og lages av druesorten monastrell (mourvèdre). Druene blir plukket i begynnelsen av november når de er søte og veldig modne. Vinen har ikke sett snurten av eik og fremstår ren, frisk og fruktig.
Pasas November Harvest Monastrell har dyp rød farge og duft av saftede hagebær (bringebær, solbær, rips), snev av rosiner. Middels til fyldig vin, bløt og rund, men med brukbar struktur. Bærdominert på smak, sødmefull, men langt fra så søt og rosinpreget som baketiketten prøver å formidle med sine 5 gram sukker per liter. Det er bra. Varmende alkohol på 14 % merkes godt, men nøytraliseres sammen med fet ost. Det beste med Pasas er den lekre fruktigheten.
Vinen må bestilles, men finnes i dag på lager i disse polutsalgene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: