Besøk hos Château Camensac

En liten rapport fra besøk hos Château Camensac under MW-studieturen i mars. Etter en periode med noe laber kvalitet er slottet på vei opp igjen med nye eiere og et annet fokus på kvalitet…

Det er sen ettermiddag når vi ankommer Château Camensac i Haut-Médoc. For en gangs skyld skinner solen når vi går ut av bussen, etter noen dager med regn, hagl, sol og al annet i skjønn forening.
Jean-Pierre Foubet hilser oss inne i den gamle Karteuserklosterer fra det 1700-tallet.
Til tross for dette er det nest siste besøket på den tre dager lange studietur fullstappet med informasjon, er vi, studentene klar for mer lærdom.

Fra 1964 til 2005 var Château Camensac eid av Forner familien fra Rioja, Spania, som også eier Marqués de Cáceres. Den spanske måten å drive en vingård på var ikke særlig vellykket i Bordeaux, og omdømmet til Camensac sank.

I 2005 tok Jean Merlaut fra Gruaud-Larose og hans niese Céline Villars-Foubet av Chasse-Spleen over og begynte å snu ting rundt. – Merlautfamilien er den mektigste familien i Bordeaux i dag, sier vår turguide Dewey Markham, og mente også at Faubet var alt beskjeden i sin fremstilling av familien, som  forøvrig har interesser i mange châteaux i Médoc og eier også Ginestet, en av de store negociant husene i Bordeaux.

Programmet for besøket omfatter et seminar med temaet Grands Crus Classés Trade.  Å ha dette seminaret på Ch. Camensac synes hensiktsmessig. Griunnen til at de tidligere eierne ikke lykkes var nettopp grunn av mangel på forståelse av Bordeaux-handelen. De prøvde å bygge en vingård på den spanske modellen, med 200 hektar og merkevare-politikk, og gikk sine egne veier i forhold til handelen i Bordeaux. De mistet tillit fra Place de Bordeaux, fant ut at det ikke gikk så bra, og solgt Camensac.

Noen stikkord fra seminaret:

  • Gjensidig tillit, åpenhet og respekt i Bordeaux handelen
  • Camensac arbeider bare med Bordeaux négocianter fordi “det som er langt fra øyet, er langt fra hjertet”.
  • Ved å benytte negociant trenger produsentene bare å tenke på kvaliteten på vinen.
  • Bra med diskusjon med négociant om hvordan vinen selger, og hvordan vinen oppfattes i markedet.
  • Bygg tillitsforhold med negociant er viktig. Oppskrift for å få tillit er enkel: sette all produksjon inn på markedet. Ikke holde noe skjult som kan plutselig dukke opp.
  • Enhver endring i handelsflyten blir registrert av megler. Meglere får betalt 2% av négociant. Trenger meglere for informasjon om flyten av vin. Meglere jobber resten av året for å spore interessante salg, salg til interessante steder osv. og vet hvilke négocianter som har vin på lager.
  • En primeur kampanjen
  • Priser 

De siste 30 minuttene ble viet til Camensac. Vinene gjorde det dårlig på markedet under den tidligere eieren.  Prisene gikk ned, men folk ønsket ikke å kjøpe vinen lenger. Da ble det heller ikke nok penger til å ta vinen opp til samme kvalitetsnivå som konkurrentene. Det var en ond sirkel.

Etter at Merlaut-familien tok over plantet de 35 hektar med gode rotstokker, kloner og en bedre relasjon mellom jord og varianter. Druemix er nå 55% cabernet sauvignon og 45% merlot. De sluttet å bruke amerikansk eik og Michel Rolland ble erstattet med Eric Boissenot som konsulent. – Mr. Rolland liker Merlot. Eric er mer vår type, sier Faubet. – Han jobber godt med Cabernet.

Mens Mr. Faubet og Mr. Markham forklarer Bordeauxhandelen og snakker om endringene i Camensac viner, smakte vi de siste årganger av Château Camensac – 2010, 2011 og 2012. Dette var den første smaken vi fikk av den nye årgangen, to uker før En Primeur. Mengden oohs og aaahs fra studentene viste at dette var et populært tilbud. Selv var jeg positivt overrasket over vinene, elegant struktur, dypde i frukten og stigning i kvalitet årgang for årgang.

Mr. Faubets åpenhet om Cru Classé handelssystemet og hans virksomhet både som château eier og négociant var overraskende, og han avslørte den forventede prisnivået i 2012 årgang av Camensac selv om det var journalister i gruppen.

Jean-Pierre Faubet er også veldig ærlig når han snakker om Camensac. – Camensac har ekte Cru Classé terroir, sier han, og det er på tide å vise det. Vi kan allerede se mer delikatesse og raffinement i vinene, men vi trenger ti år til .
Man kan nesten høre tankene til Master of Wine-studentene, – Note to self: følg med på Camensac for fremtiden.

Innlegget er opprinnelig skrevet på engelsk, derav noe klønete norsk i oversettelsen. 

En kommentar om “Besøk hos Château Camensac

Legg til din

  1. Jeg har ikke smakt denne vinen med de nye eierne så jeg får nok sette den opp på min innkjøpsliste og prøve den igjen. Det ser ut i fra det jeg leser at det kan bli en spennende opplevelse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: