Torsdagstipset: Orzada Carmenère

Foto: Odfjell Vineyards

Vi kliner til med en solid vin fra Bergen i torsdagstipset denne uka. – Fra Bergen? tenkte du sikkert undrende. Vel, de er jo ikke egentlig fra Bergen da, men bakmannen kommer fra den regntunge byen i vest.

Den bergenske skipsrederen, Dan Odfjell, etablerte seg i Chile for rundt 30 år siden og  har blitt en suksessrik og seriøs aktør i vinlandet Chile. Det hele begynte med en gammel fruktgård i Maipo-dalen, men frukttrærne ble raskt erstattet med vinstokker. I dag har Dan Odfjell og de to sønnene etablert seg i en rekke av Chiles vindistrikter og høster god kritikk for sine mange viner.
En kuriositet på vingården er deres oppdrett av fjordinger. De første hestene kom over i 1987, og nå er det om lag 50 blakke, norskættede hester som jobber i vinmarken under innhøstingen. 

Foto: Odfjell Vineyards

Odfjell har flere vinserier, og mange kjenner de populære og rimelige Armador-vinene.

Orzada-serien er noe helt annet. Orzada er et sjøuttrykk som på norsk heter å loffe opp mot vinden, altså endre kursen. Navnet er valgt fordi denne vinserien prøver å stake ut kursen for å skape ”vakre og minneverdige viner” som det heter i beskrivelsen fra Odfjell. De fire røde vinene er laget på hver sin druesort: malbec, cabernet sauvignon, carignon og carmenère. Alle er druetypiske, fyldige og superkraftige, og et fellestrekk er sødmefull, moden frukt og tydelig fatpreg.
Jeg har valgt ut Orzada Carmenère i dag fordi jeg rent personlig egentlig ikke er så begeistret for carmenère, men likevel ble veldig imponert over denne vinen. Det er alltid gøy å oppdage at ting ikke er slik man tror bestandig. Viner av carmenère kan virke vegetalske, med aromaer som minner om tomatplanter, grønn paprika og solbærblader. Carmenère ble lenge trodd å være merlot i Chile, og i mange vinmarker vokser begge sortene om hverandre. Først på begynnelsen av 1990-tallet fikk den egen anerkjennelse, og kalles i dag gjerne Chiles signaturdrue. Sammenblanding med merlot i vinmarken kan være en av årsakene til det grønne preget da carmenère modner omlag tre uker senere enn merlot. Hvis hele vinmarken høstes i ett jafs blir det med umodne carmenère-druer i vinen, og urtepreget blir ekstra forsterket. I framtida vil vi kanskje se færre overgrønne viner på carmenère når man begynner å ha kontroll på hva som vokser hvor. Kanskje peker Orzada Carmenère i den retningen? Druesorten er forøvrig glad i å vokse og må også temmes i vinmarken for å gi god kvalitet på druene. I Orzada Carmenère 2010 har Odfjell sitt mannskap fått fram de gode sidene ved denne drua, samtidig som de har unngått det veldig urtete. Vinen har tett blå-svart-lilla farge. I duften er den en anelse grønn, men her er også solbær og skogsbær. Fruktig og bløt vin. Svært kraftfull med konsentrert, sødmefull frukt som smaker av skogsbær, boysenbær og fat.
Passer godt til grillede lammekoteletter, vilt og marmorert storfekjøtt.
Orzada Carmenère 2010
Varenr.: 56196 i Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 169,80
Land/distrikt: Chile/Maule
Druer: 92 % carmenère, 8 % carignan
Foto: Odfjell Vineyards

Om Torsdagstipset: Torsdagstipset er viner som er spesielt utvalgte rett og slett fordi jeg liker dem ekstra godt, eller det er noe gøyalt ved dem som gjør at de blir presentert på en torsdag. I hedensk tid var torsdag helgedag, og det var mye overtro knyttet til torsdager. Det var på denne dagen man kunne komme i kontakt med det overnaturlige og fantastiske siden slike krefter var særlig nær menneskene på torsdager. Det er da også ofte på torsdager det skjer saker og ting i folkeeventyrene. Siden jeg har forkjærlighet for eventyr av alle slag er det torsdager jeg har valgt til min dag for et bittelite magisk vintips.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: