Torsdagstipset: Serine (syrah) fra Eric Texier

I dag er det 21. februar, en spesiell dag. Ikke bare er det fødselsdagen til Kong Harald, det skulle også vært fødselsdagen til min pappa. I dag hadde han blitt 67 år, og ordentlig pensjonist. Det gledet han seg til. Slik skulle det ikke bli, og det er nå syv uker siden han forlot oss. I dag hyller jeg pappa med å anbefale en vin laget på hans favorittdrue: syrah.

Eric Texier Domaine de Pergauld St-Julien en St-Alban Vieille Serine 2010 kommer fra et område sør for Valence. Det er omtrent så langt sør i Nord-Rhône du kan komme før du beveger deg over i Sør-Rhône. Her fant Eric Texier en vinmark på 8 hektar med 60-80 år gamle vinstokker med serine, det lokale navnet på syrah-druen i nord-Rhône (spesielt Côte Rôtie). Planten er mer buskete i formen enn “vanlig” syrah, og klasene er løse og små, med olivenformede druer.
På 60-70 tallet begynte man å eksperimentere med kloner i vinmarken og det kom en mengde syrah-kloner fra Sør-Rhône. Disse ga større avlinger og var enklere å binde opp. Ifølge Texier selv er vinene fra den nordlige varianten av syrah mer rustikk og tanninrik med en mer floral aroma.

St-Julien en St-Alban Vieille Serine 2010 har tett, svartrød farge. På duft overmodne frukttoner og furunål, før mer kjente aromaer som bjørnebær, plomme og jod dukker opp. Fyldig, fast og tanninrik vin med smak av overmodne skogsbær, plommer og bjørnebær overstrødd med nykvernet pepper, samt et ørlite snev av fat som rammer inn frukten. 2010 virker mer stram og tight i strukturen enn 2009, samtidig som frukten flytter seg noe bort fra det arketypiske kjølige syrahpreget jeg satte pris på i 2009 mot et mer overmodent uttrykk i 2010.

Nydelig vin til en edel filet av hjort eller elg, og den saftige skogsbæraktige smaken krydret med sort pepper går også godt til rype. Dette er en vin som tåler smaksrikt tilbehør som en god og fyldig fløtesaus, stekt sopp og kanskje litt bacon?

Eric Texier Domaine de Pergauld St-Julien en St-Alban Vieille Serine 2010
Varenr. 9479001 i Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 239,90
Druer: 100% syrah
Land/distrikt: Frankrike/Rhône
Importør: Autentico
Om Torsdagstipset: Torsdagstipset er viner som er spesielt utvalgte rett og slett fordi jeg liker dem ekstra godt, eller det er noe gøyalt ved dem som gjør at de blir presentert på en torsdag. I hedensk tid var torsdag helgedag, og det var mye overtro knyttet til torsdager. Det var på denne dagen man kunne komme i kontakt med det overnaturlige og fantastiske siden slike krefter var særlig nær menneskene på torsdager. Det er da også ofte på torsdager det skjer saker og ting i folkeeventyrene. Siden jeg har forkjærlighet for eventyr av alle slag er det torsdager jeg har valgt til min dag for et bittelite magisk vintips.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: