En liten vinguide til julematen

Det mest harmoniske drikkefølget til vår julemat er øl og akevitt. Men vi blir stadig mer glad i vin til den tradisjonelle julematen vår også. Mye av julematen fungerer bare sånn noenlunde med vin. Min filosofi i dette innlegget har vært å velge gode, relativt rimelige viner til julematen, og heller lage noen forseggjorte måltid i romjulen der du plukker frem dine beste viner.

Her er mine valg til julens retter:
RAKEFISK
Vin til rakefisk er ikke den enkleste kombinasjonen av mat og vin. Vinen bør ha syre, et streif av sødme og generelt en kraftig smak slik at ikke rakefisksmaken tar helt overhånd. Smaken bør dog ikke være så utpreget at vinen overdøver fisken.
Jeg har hatt hell med å kombinere sauvignon blanc til rakefisk. Her er det som regel bra med syre og mye smak. Chilenske Cono Sur tilbyr gode viner til en gunstig penge. Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva 2011 er aromatisk med duft av solbærblader og sitrus. Fyldig og saftig vin, med fin syre og god konsentrasjon av frukten. Smak av sitrus, grapefrukt og stikkelsbær.


Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva 2011
Varenr. 10490
Pris: Kr. 109,90
Land/distrikt: Chile/Casablanca
Druer: 100 % sauvignon blanc

GRAVLAKS
Gravlaks er salt, med ørlite sødme, fisken er fet og kan ha preg av forskjellig krydder etter hvordan den er gravet. For meg er det vesentlig at vinen har god syre for å friske opp. Den kan gjerne også ha noe sødme, men den bør ikke være altfor søt- Utfordringen er sennepssausen man gjerne serverer ved siden av. Den er gjerne litt søt og den kraftige smaken kan ofte overdøve vinen. Vinen må derfor ha nok smakskraft til å takle denne. Siste vin jeg drakk til gravlaks var utmerket. Calle Feght Mittelheimer Goldberg Riesling Spätlese Trocken 2010 har åpen og innbydende duft av røde sommerepler, hvit fersken, stikkelsbær og mineraler. Sødmefull i anslaget, trøkker til med syre som ligger hele veien før munnen fylles av et lett streif av sødme og smak av saftige grønne epler, lime og mineraler. Nydelig vin, og den beste jeg har smakt signert Calle Feght.
Calle Feght Mittelheimer Goldberg Riesling Spätlese Trocken 2010
Varenr. 94089
Pris: Kr. 179,90
Land/distrikt: Tyskland/Rheingau
Druer: 100 % riesling
VILT
Viltkjøtt fra skog og fjell trenger ikke nødvendigvis tanninrike viner med mye alkohol. Jeg liker viner fra Nord-Rhône til vilt. Noen av vinene herfra er svært kraftige med mye eikepreg, som for eksempel Côte-Rôtie. Andre er enklere og snillere. Jeg falt pladask for Yann Chave sin Crozes-Hermitage 2009 da jeg smakte den forleden.
Chave sin røde vin er ung, elegant og ueiket og den sødmefulle smaken av skogsbær, bjørnebær og moreller harmonerer godt med vilt uten for kraftig tilbehør. Fruktsødmen tar opp noe av viltkjøttets karakteristiske sødme og pepperpreget i vinen gjør det hele mer spennende. Passer godt til en edelt stykke fra elgen, gravet hjortfilet og også til rype hvis den ikke har alt for utpreget viltsmak. Vinen må bestilles.
Yann Chave Crozes-Hermitage 2009
Varenr. 45943 i BU
Pris: Kr. 189,20
Land/distrikt: Frankrike/Nord-Rhône
Druer: 100 % syrah
KALKUN
Kalkunkjøtt er magert og lyst med en mild, fin smak. Den trenger derfor ingen kraftig vin som følge. Det er egentlig tilbehøret som er med på å avgjøre hvilken vin som passer best til. Både hvite og røde viner går godt. Av de hvite vil jeg gå for en ikke altfor kraftig chardonnay. Gode røde kandidater er viner laget på saftig barbera fra Piemonte.
 Tenuta il Sogno er den italienske vindrømmen til rørosingen Eli Anne Langen og Frode V. Refstad fra Oslo. De fulgte hjertet og flyttet til Piemonte der de lager stadig bedre viner på sin egen lille vingård, Tenuta il Sogno. Terre degli Amici er en herlig innsmigrende bordvin laget på barbera. Middels fyldig, lett syrlig, frisk og god med flott frukt, lang og intens. Smaken domineres av moreller, kjøttfulle, nyplukkede og sødmefulle.  Passer til kalkun som ikke er tynget av for kraftig tilbehør. Husk også på denne til en lang, lat julelunsj med gode venner.  Vinen må bestilles.
Tenuta il Sogno  Terre degli Amici 2010
Varenr. 47719 i BU
Pris: Kr. 159,-
Land/distrikt: Italia/Piemonte
Druer: 100 % barbera
RIBBE
Fett løser seg opp i alkohol, og til den fete ribba kan være en idé å velge en middels fyldig vin med høy alkohol som renser vekk fettstoffene som setter seg fast i munnen. Alternativt bruker man en vin med mye syre. Det gjør også nytten. Fettet på ribba ligger utenpå, mens selve kjøttet er magert. Vinen bør derfor ikke ha for utpregede garvestoffer eller være altfor kraftig.    
Mitt beste tips til ribba i år er den røde Weinert Carrascal 2007 fra Argentina. Rund og behagelig vin  med smak av mørke bær, moreller, solbær, bjørnebær, krydret med et streif av lakris og lær. Røff, men likevel elegant. Middels fyldig mot fyldig. God og saftig ettersmak.
Weinert Carrascal 2007
Varenr. 32404
Pris: Kr. 125,-
Land/distrikt: Argentina/Mendoza
Druer: 40 % malbec, 40 % cabernet sauvignon, 20 % merlot
PINNEKJØTT
Pinnekjøtt er salt, fett og har masser av smak. Kraftig, grov pølse og kålrotstappe er fast følge. Øl- og akevitt-mat passer best, men vin er ikke umulig.
Til pinnekjøttet har jeg en forkjærlighet for californisk zinfandel. Ikke alle er enige  med meg i det, men jeg syns disse vinene som gjerne har høy alkohol, sødmefull frukt og en slags ”rølpete” stil  går utmerket  til feit, salt og røkt mat.
Det er brødrene Michael og David Phillips som står bak den syndige californiske fruktbomben 7 Deadly Zins. Vinen er fyldig og rund med kraftig smak av solbærtoddy, plommekompott, krydder, vanilje og kokos fra amerikanske eikefat. Sødmefull og rik vin som fungerer godt, spesielt hvis pinnekjøttet er røkt. Vinen må bestilles.
7 Deadly Zins 2009
Varenr. 92281 i BU
Pris: Kr.159,90
Land/distrikt: USA/California
Druer: 100 % zinfandel

Hvitvinstips!

Mange syns en hvitvin harmonerer bedre enn rødvin til pinnekjøtt og ribbe. Valget faller gjerne på en frisk riesling med noe sødme, og her har polutsalgene mye å by på. Betjeningen kan hjelpe deg fram til et godt valg hvis du er ute etter noe spesielt. En god hvit allrounder til mange av julens retter er Gentil Hugel 2009 (varenr. 34533 – kr. 124,90) fra Alsace, Frankrike.  Den er laget av druene pinot gris, riesling, gewurztraminer, muscat og sylvaner, har fin syre og noe sødme. Middels fyldig vin med smak av fersken, krydder, muskatdruer og saftige epler.

  

LUTEFISK

Hvis du ikke går for øl og akevitt til lutefisken er det bare en slags vin som duger, nemlig musserende vin. Hjemme hos meg er det ikke jul uten champagne til lutefisken på julekvelden. Jeg prøver et nytt merke champagne hvert år og har kommet fram til at jeg foretrekker en som er laget kun på hvite druer, altså en Blanc de Blancs. Musserende viner laget utelukkende av hvite druer gir en ren, fruktig bakgrunn, smaker ikke metallisk og harmonerer med tilbehør som ertepuré og bacon.  I år skal jeg for en gangs skyld prøve en spansk cava. Juvé y Champs Reserva de la Familia Gran Reserve Brut Nature 2007 har kremete mousse som føles som skum i  munnen. Fruktig og eplepreget med moden frukt og det lille gummipreget cava gjerne har. God syre og rik stil.
Juvé y Champs Reserva de la Familia Gran Reserve Brut Nature 2007
Varenr. 53375
Pris: Kr. 165,-
Land/distrikt: Spania/Cava
Druer: 40% xarel-lo, 30 % macabeo, 20% parellada, 10% chardonnay
JULETORSK
Det tradisjonelle torskemåltidet ledsages som oftest av rødvin i Norge. Når man velger vin til torsk bør man i tillegg til selve fiskesmaken, tenke på tilbehør og saus. Den enkleste formen for servering, kun bestående av flatbrød, potet, fisk og smør, fordrer en enklere vin en om torsken får følge av smaksrikt tilbehør og en kraftig smørsaus. 
Rødvinen bør ikke være for kraftig og eikepreget. Jeg synes det gjør seg med mest mulig ren og ung fruktighet i vinen. Vinen kan gjerne også ha noe fruktsødme. Alt dette finner du i Chanson Reserve du Bastion, som nå har kommet i den flotte 2009-årgangen.
Vinen dufter av røde bær, bringebær og markjordbær. Sødmefull og god frukt, lett til middels fyldig. Saftig, flott fruktighet og modent fruktmateriale hele veien fram i en middels lang avslutning.
Chanson Bourgogne Reserve du Bastion 2009
Varenr. 10157
Pris: Kr. 137,90
Land/distrikt: Frankrike/Burgund
Druer: 100 % pinot noir
Dette innlegget har også blitt publisert på Matbloggsentralen, et samlingspunkt for mat og vinbloggere som du bør titte innnom hvis du ikke allerede har vært der. 

Flaskebilder: Importørene og Vinmonopolet

4 kommentarer om “En liten vinguide til julematen

Legg til din

 1. Her var det mye bra forslag-

  http://www.vargas12.com/2011/11/rodvin-bra-for-det-meste/

  Man skal kose med både god drikke og god mat i jula. Det er mye godt å velge i mellom. Vin er så mye mer enn bare vin. For de som virkelig kan faget er vinen helt avgjørende for det perfekte måltid.

  Vi andre må bare passe på at det blir kvalitet for kvantitet.

  Det er mange som gruer seg til jul. Tenk på hva du heller i glasset, ta henyn til barna!

  God Jul Heidi:)

  Vargas

 2. Takk for hyggelig kommentar.

  I morgen har jeg forøvrig planlagt å legge ut oppskrift på fem lekre alkoholfrie drinker til jul. Følg med, følg med!

  God jul til deg også, Vargas 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: