Hva er din favorittfarge?

Hva er best av hvitvin og rødvin? Her til lands drikker vi mye mer rødvin enn hvitvin. Vi kjøper 43 millioner liter rødvin mot knapt 16 millioner hvitvin står det å lese i Vinmonopolets salgsstatistikk for 2010.
Med andre ord: rødvin foretrekkes foran hvitvin.  Med tanke på vårt klima er det kanskje ikke så rart. Hvem synes en kald og syrefrisk hvitvin virker varmende på en kald vinterdag? Eller når du kryper sammen under pleddet foran ovnen på en mørk og stormfull høstkveld. Det er godt med et glass rødvin da, ja. Det luner mer.
Vin er en sur drikk uansett hvordan man snur og vender på det. Søt hvitvin med lavt syreinnhold kan være lettere å like enn rødvin i begynnelsen av ens karriere som vindrikker. Etter hvert som man utvikler mer toleranse for både syre og tanniner våges det også mer smak. De første rødviner som faller i smak er gjerne lette, med bløte tanniner og mye fruktsødme. Min første rødvin var polets hjemmetappede Côtes du Ventoux fra Rhône. Sist jeg smakte den opplevde jeg den som tynn og saftlignende. Min smak har utviklet seg. Slik vil det være for alle som drikker vin. 
Flere og flere nyter vin uten å spise noe til, men det er sammen med mat vinen gjør seg aller best. Her kan syre, tanniner og alkohol rense munnen og komplettere smakene i en matrett.  
Våre matvaner er med å påvirke hvilken farge vi velger på vinen. Elgkjøttet og den saftige biffen roper på rødvin, det gjør også lammet i stor grad. Og Grandiosaen…vel, det er nok rødvin som foretrekkes til papp-pizzaen også.

Noen matretter er uomtvistelig knyttet til hvitvin. Reker og krabbe for eksempel. Rødvin vil ta kvelertak på de fleste skalldyr, og måltidet vil lide en smertefull død der verken sjødyrene eller den røde vinen vil være seierherre.
Ost og vin er også rødvinsdomene, selv om det ofte er bedre med hvitvin eller en sødmefull og fyrig portvin i glasset.

Jeg prøvde en gang rødvin til risengrynsgrøt. Det var egentlig mindre godt, og jeg har ikke tenkt å prøve det igjen. Rød saft slår knockout på vin av alle valører til grøten! 

Hva er din favorittfarge og hvorfor?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: