Georgia on my mind…

Om en liten måned skal jeg til Georgia. Ikke Georgia som i sangen, men som i Georgia i østerled. Til vinens vugge og leirkrukkenes nirvana. Jeg skal på leirkrukke-symposium og oppleve et lite land rikt på historie og kultur. Jeg ligger nå i forberedelser til reisen og prøver å sette meg inn i historie og geografi.

Georgia ligger i kaukasusregionen i Eurasia og grenser mot Tyrkia, Armenia og Azerbadsjan i sør. Mot nord ligger mektige Russland og i vest skvulper Svartehavet. Jeg er svært spent på å møte georgisk kultur. Med sin beliggenhet midt i mellom Asia og Europa må kulturen være påvirket i mange ulike retninger. I tillegg har Georgia gjennom tidene måtte kjempe for uavhengighet med en rekke stormakter som assyrerne, romerne og perserne (ha, ser for meg en invasjon av flatnesede, hårete katter akkurat nå…. Unnskyld, unnskyld, det var veldig flåsete. Vet ikke hva som kom over meg). Bysantinerne og osmanerne var også ute etter det lille landet. Georgia var del av det russiske tsarvelde og ble senere en unionsrepublikk i Sovjetunionen, og fikk dermed sin selvstendighet i 1991. Kilder opplyser at Georgia, på tross av all påvirkning utenfra har beholdt sin sterke identitet. Det er jeg spent på å oppleve.

Vin spiller en stor rolle i georgisk kultur. Det er funnet spor etter vindyrking som druesteiner, verktøy for å stelle vinplanten og beholdere til å ha vin i fra så langt tilbake som år 3000-2000 f.Kr. Georgisk folklore beretter også om en rik vinkultur.

Men leirkrukker, da? Hvor kommer det inn? Kvevri er det georgiske ordet for de tradisjonelle leirkrukkene som ble og blir brukt til gjæring og lagring av vin. De er innsatt med bivoks og begravet slik at det kun er et hull i bakken. Programmet til min Georgia-reise er rikholdig. Ta en titt nedenfor. Er det noe rart jeg gleder meg?

http://viewer.docstoc.com/
var docstoc_docid=»90654215″;var docstoc_title=»Program»;var docstoc_urltitle=»Program»;
http://i.docstoccdn.com/js/check-flash.js Program

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggers like this: