Søte dråper til kake

Kan man drikke vin til kake? Javisst. Selvfølgelig kan man det. Men det er er nesten ingen som gjør det. Det er sjelden noen serverer et lite glass med avkjølt, gylden nektar til bakverk.  Vi burde egentlig drikke mye mer vin til kake. Jeg tenker da på de mer dessertlignende kakene, og ikke formkaker, boller og kringler. Eller, forresten… Når jeg tenker etter er det virkelig en av disse kakene som kunne ha hatt godt av vinsfølge. Skuffkaka. Den tørre, trauste trønderske skuffkaka. Den som man får servert på foreldremøter, basarer og lokale arrangement i ymse grendahus. Å ja, det hadde gjort seg med et glass søt vin til den.


Det man må huske når man velger en vin til kake er at vinen må være hakket søtere enn kaka. Det er mange måter å lage en søt vin på. I dag skal jeg fortelle om to metoder, edelråte og passito.
Den første er å lage vin av råtne druer. Det har jeg skrevet om før. Det er den uberegnelige soppen Botrytis Cinerea som sørger for råttenskapen. Botrytis angriper drua under fuktige forhold i vinmarken. Den kan føre til gråråte eller edelråte. Gråråte angriper ofte druer som har blitt skadet av fugler som har hakket på dem. Råten smitter fort over på hele drueklasen. Gråråten sprer seg faktisk så fort at vinbonden ser forskjell på vinmarken fra en dag til den neste. Skal Botrytis-soppen utvikle seg til edelråte avhenger det av riktige værforhold. Morgentåke fulgt av sol og vind som tørker opp druene er bra. Botrytisen angriper drua og punkterer skallet slik at en del av saften i drua fordamper. Den væsken som blir igjen er full av sukker og smaksstoffer. Å lage slike botrytiserte viner innebærer risiko og er veldig arbeidskrevende. Druene plukkes for hånd og sorteres nøye. Vinene er derfor kostbare. 
Den andre metoden kalles passito og er spesielt utbredt i Italia. Kort fortalt går dette ut på å tørke druene en stund før man lager vin av dem. Man kan henge opp druene på spesielle stativer eller tørke de på stråmatter. På sin ferd mot rosintilstand fordamper vannet i druene. De blir søtere med en mer konsentrert smak.
Dagens utvalgte vin er en passito fra den lille vulkanøya Pantelleria, som ligger i Middelhavet mellom Tunisia og Sicilia. Ben Ryé Passito di Pantelleria lages av Donnafugata på Sicilia. Vinene koster kroner 249,90 for en halvflaske på 37,5 cl og er å finne i Bestillingsutvalget på varenr.13496-02. Den listeføres på en håndfull polutsalg, men må ellrs bestilles. Ben Ryé er laget av drua som kalles Zibibbo sør i Italia, men som ellers i verden er kjent som Muscat d’Alexandria. Vinen har en nydelig duft av honning og aprikos. Dette finner du også igjen i smak. Kjenner du godt etter har den et mineralpreg fra det vulkanske jordsmonnet druene har vokst i. Vinen er søt, men har likevel god friskhet, og virker ikke klissete i munnen. Det er nesten som å drikke en tørket aprikos som er gjort flytende. Serveres kjølig. Fantastisk vin til en tung ostekake eller tiramisu. Produsenten anbefaler den også til meditasjon og stevnemøter. Tja, hvorfor ikke?

Foto: produsenten

En kommentar om “Søte dråper til kake

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: