Skalldyrpasta med vintips

Skalldyr, pasta og fløte er ingredienser i denne mektige, lille kveldsretten.

Til 3-4 personer trenger du:

1 boks fløte
50 gram smør
3 ss hvetemel

ca. 3 dl rekekraft 
ca. 1 dl blåskjellkraft

150 gram reker (ca 500 gram med skall)
150 gram blåskjell 
200 gram krepsehaler
500 gram fersk pasta

Jeg bruker ferske/frosne reker, men tillater meg å bruke krepsehaler og blåskjell i kraft fra plastboks. Har du tid og penger er det selvfølgelig best med helt ferske råvarer. Ferdig pillede reker har jeg ikke sansen for. De er små, vasne og for salte, så det bruker jeg aldri. Men både krepsehaler og blåskjellene går an i denne retten.
Rens rekene og kok kraft på skallene (se under). Hell av kraften på krepsehalene og blåskjellene, og ta vare på blåskjellkraften. Krepsehalekraft fra boks er ikke spesielt god.

Smelt smør og strø over mel. Spe med rekekraft, fløte og blåskjellkraft til en glatt og jevn, litt tykk saus.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Fersk pasta er best.
Varm skalldyrene forsiktig i sausen rett før servering. De må ikke koke, da blir de seige. Smak til med salt og pepper om nødvendig.

Rekekraft:

skall av 500 gram reker (ca 350 gram skall)
1 løk
3-4 dl tørr hvitvin
2-3 ss olivenolje
2-3 dl vann
1 knivsodd kajennepepper

Ha rekeskallene i en kjelle og skru på varmen. Rist lett på kjelen og fres ut noe av fuktigheten i rekeskallene. Ha et par ss olivenolje og kajennepepper over rekeskallene og tilsett en løk skjært i biter. Hell på hvitvin og vann til det dekker. Har du ikke hvitvin bruker du bare vann. Kokes ganske heftig i ca. 20 minutter. Hvis det koker tørt underveis, tilsettes litt mer vann/vin. Sil kraften fra rekene.

VINTIPS: Bobler fra Lombardia

Monte Rossa Franciacorta Salvàdek Extra Brut 2006
Pris: Kr. 359.90
Varenr: 9197901 i Bestilllingsutvalget

Det er forfriskende med bobler og syre til denne fløtebaserte retten, og siden jeg er i Lombardia-humør for tiden blir det Franciacorta i vintipset. Vinmonopolet og importøren opplyser at den er laget på 100 % chardonnay, mens produsentens hjemmeside sier 70 % chardonnay og 30 % pinot nero.
Lys, gyldengul farge, med masser av små bobler.
Eplepreget duft, friskt og rent først, men så sniker det seg inn hint av ristet brød, eller kanskje mer mot brioche. Tørr, utpreget kremete og vár mousse. Munnfølelsen er herlig. Holder du en slurk i munnen kjennes alle de ørsmå boblene kilende rundt før de samler seg i lett skum. Veldig morsomt. 
Syrefrisk, grønne epler dominerer i smak. Ikke utpreget mye autolyse, bare anstrøk av dette lille brioche-greiene. Harmonisk og fruktig, men ikke veldig kompleks. God lengde.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: