Hval i sikte

– Skal vi ha hvalbiff til middag? Da håper jeg du har veldig mye rødvin…

Husbonden var lettere skeptisk til de fem svartrøde hvalbiffene som lå på kjøkkenbenken. Det er første gang hvalkjøtt står på menyen her hjemme, og jeg er en uerfaren hvalkokk. Et par forskjellige metoder må testes ut og jeg er ikke engang sikker på om  det er hvit eller rød vin som passer best. Den eneste drikkeanbefaling jeg kan komme på med hval involvert er fra en gammel prisliste fra polet der en ny type bokkøl ble anbefalt til ”hvalnøtter.” Men det er nok helst en skrivefeil det dreier seg om. Tror neppe hvalens edle deler og bokkøl regnes for en klassiker.
Jeg prøvde meg på to metoder for å tilberede kjøttet. Den ene var å trekke det i grønnsakskraft i 10 minutter og deretter la kjøttet hvile. Resultatet ble et kjøtt som var grålig, noe tørt og med en tydelig jernsmak. Det var ganske godt, men neste metode ga bedre resultat. Her stekte jeg biffene raskt i varm panne og lot de være halvråe inni. Husbonden pirket borti den rå kjernen med kniven flere ganger, mens han brummet langsomt og tvilende.
Tvilen ble raskt gjort til skamme. Den nesten rå hvalbiffen var særdeles mør og smaksrik, og selv om det var nesten rått føltes det ikke slik ut i munnen.
Begge typer hvalbiff fikk følge av en saus som besto av sjalottløk og hvitvin som ble redusert fra to desiliter til nesten ingenting og deretter spedd med fløte og dijonsennep.
Til den kokte hvalbiffen passet den østerrikske rieslingen jeg hadde funnet fram godt. Domäne Wachau Achleiten-Weissenkirchen Riesling Smaragd 2010 (varenr. 10764 – kr. 219,90) er en meget anvendelig hvitvin. Den er fyldig, med nydelig frukt og flotte mineraler. Vinens mineralske karakter passet godt sammen med den kokte hvalens jernaktige smak, mens syren kanskje var en anelse skarp mot det magre kjøttet. 
Hvalkjøttet er veldig magert og smaksrikt. Det betyr at vinen må ha mye smak, men den bør ikke ha mye garvestoffer. Kveldens rødvin var australske Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet fra Penfold’s. Ved smaking uten mat avskrev jeg den som en glatt, sødmefull vin som gjør seg best uten mat. Ikke den type vin som frekventerer mitt hus i nevneverdig grad må jeg innrømme. Men til hvalen ble jeg positivt overrasket. Dette var jo nærmest perfekt match.
Penfold’s er en av Australias eldste vinprodusenter med en historie som strekker seg bakover til 1844. De lager bortimot 40 forskjellige viner, fra de mer hverdagslige og kommersielle vinene  til ikonviner som Penfold’s Grange. Dette regnes for Australias mest berømte vin med en prislapp på rundt 2000 kroner.
Rawson’s Retreat er en av Penfold’s bestselgere i den kommersielle klassen. Shiraz Cabernet-utgaven dufter av plomme, fat, skogsbær og krydder. Fyldig, bløt og saftig vin med god frukt, selv om den kan virke noe kokt. Smak av morellkompott, krydder, vanilje og blå plommer. Rund og behagelig vin som er ypperlig til hvalkjøtt.
Tilbake til middagsbordet er familien fortsatt tvilende til hvalens fortreffelighet:
– Nå, dere, skal jeg kjøpe mer hvalkjøtt?
– Tja… neeeei. Eh… Nei! Litt nølende blir vi enige om at selv om det var ganske godt, kommer ikke hvalkjøtt til å prege familiens kosthold i nevneverdig grad fremover. 
Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet 2010
Varenr. 11315 – Pris: Kr. 119,90
Land/distrikt: Australia/South-Australia
Druer: shiraz, cabernet sauvignon, ruby cabernetArtikkelen er publisert i Avisa Sør-Trøndelag

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: