Grov sopp-pirog

Sopplukking er en meditativ foreteelse og i disse dager kan en skogstur gjøre godt for sjelen. Etter mangfoldige timer med nyhetssendinger, studering av nettaviser, tårer og tanker om hva landet vårt går gjennom tok jeg i går en tur ut i skogen. Jeg tok med en liten plastbolle, for man kan aldri være sikker på om man finner noe spiselig man bør ta med hjem. I går fant jeg sesongens første kantareller, og grove sopp-piroger ble følge til kveldens hjort.

Grov pirog med kantareller 

Denne oppskriften gir 6 små piroger.

Deig:
Deigen lages uten hevemiddel, og er en slags paideig.
2 dl sammalt, fint rugmel (Jeg brukte 1 dl grov + 1 dl fint men syntes det ble en anelse for grovt etter min smak)
3/4 dl hvetemel
50 gram smør
1 ts salt
1/2 dl vann

Bland mel og salt. Smuldre smøret i melet og tilsett vann. Kna til en smidig deig. Del deigen i seks like deler. Kjevle ut hver deigbit til en passe tynn, avlang leiv. Brett opp kantene slik at de kan holde på fyllet, og også se litt rustikke ut.

Fyll:
Friske kantareller tilsvarende ca 2 dl forvellede.
1-2 sjalottløk
1 klatt smør
1 dl soppkraft
1 dl fløte
1 ss mel
1/2-1 dl hakket, frisk kruspersille
salt og pepper

Revet ost

Legg soppen i tørr panne slik at all væske kommer ut. Her kan du godt tilsette en skvett vann også for å få litt mer kraft. Sil av væsken, og ta vare på den.
Finkutt sjalottløk og sopp. Stek i smør til løken er myk og blank. Strø over en spiseskje mel og spe med kraft og fløte til du får en mellomtykk stuing. Tilsett hakket kruspersille og smak til med salt og pepper.

Ha fyllet på deigleivene. Jeg forstekte ikke disse, og det gikk fint. Tror kanskje jeg vil prøve forsteking neste gang for å se om det blir enda bedre. Strø over litt reven ost. Jeg laget noen med og noen uten.

Stek sopp-pirogene på 225 grader i ca. 10 minutter.

Kan brukes som spennede tilbehør til vilt eller som en liten kveldsrett, gjerne med salat ved siden av. Jeg serverte de til roastbiff av hjort og vinfølge var Suoi Barolo 2007, nylig innkjøpt på tax-free. Ung vin, men etter noen timer på karaffel ble det en god match.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: