Koreanskinspirert kjøtt på grillen

Når jeg går på butikken for å se etter noe godt å ha på grillen lurer jeg på om alle er sponset av samme marinade/grillkrydder-produsent. Kjøttstykkene dyppes i den samme bøtta med krydder, gjerne noe med rød farge, uansett hva det er for noe. Nåda, så ille er det vel ikke, men at mye av det smaker ganske likt kan vi vel være enige om. 
Hva med å prøve noe annet på grillen enn bbq-marinerte grillskiver og flintsteik? La oss gå langt bort fra tradisjonelt grillkrydder og utforske noe nytt. La oss dra til Korea og lage bulgogi. 
For mange, mange år siden var jeg av en eller annen grunn på den Sør-Koreanske ambassaden. Der fikk jeg servert nydelig grillet kjøtt i tynne skiver. Det var Bulgogi, eller Bool Kogi, en tradisjonell koreansk matrett av biffkjøtt marinert i soyasaus og sesamfrø. Navnet kan oversettes med flammekjøtt, altså kjøtt tilberedt over åpen flamme. 

Du trenger: 
500 gram biffkjøtt 
Marinade:
0,5 dl soyasaus 
2 ss olje (soyaolje, olivenolje eller rapsolje)
2 ss sukker
2 vårløk eller 1 liten purre
2 ts sesamfrø, gjerne lett ristet
1-2 (eller mer) hvitløksbåter, finhakket
Nymalt pepper
Biffstykket kan marineres helt eller i mindre strimler. Marinerer du hele kjøttstykket trenger det minst 6 timer i marinaden, og det er godt å skjære store flak av kjøttet etterpå. Jeg bruker vanligvis å skjære kjøttet i strimler. Det er storfekjøtt som er det tradisjonelle kjøttet i Bulgogi, men kylling og svinekjøtt brukes også. Jeg bruker stort sett elg, men det er det neppe noen i Korea som gjør. 
Bland soyasaus, olje og sukker til marinaden. Rør godt slik at alt sukkeret blir oppløst. Det finnes mange forskjellige soyasaustyper. Jeg har prøvd både med vanlig Kikkoman soyasaus og tykkere kinesisk soyasaus som er mer søtlig. Begge deler fungerer godt. 
Tilsett en liten purre eller et par vårløk i fine skiver, finhakket hvitløk og sesamfrø- Det blir ekstra godt hvis sesamfrøene ristes lett i tørr panne noen minutter først, men det er ikke nødvendig. Kjøttstrimlene marineres 2-4 timer. Det har ingenting å si hvis de står lenger. Jeg har latt det stå over natten uten problemer. 
Kjøttet grilles på glovarm grill et par minutter og serveres straks. Kan også stekes i varm stekepanne. Hvis strimlene er tynne kan de lett falle gjennom grillristen, og da kan det lønne seg å ha en bit aluminiumsfolie å grille på. Siden det er sukker i marinaden kan det lett brenne seg, så pass på. 
Tilbehøret kan være mangfoldig. Tradisjonelt serveres bulgogi med ris og det er vanlig å steke tynne strimler med paprika ved siden av. Det er også vanlig å pakke kjøttet inn i tynne salatblad og å servere det med en krydret dip, gjerne peanøttdipp. Kan også serveres som grillspyd, kebab og fajitas. 
Vel bekomme!

5 kommentarer om “Koreanskinspirert kjøtt på grillen

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: