Fiskelykke – vin til sei

Trondheimsfjorden er full av sei og andre svømmende matretter. Tror jeg må ut på en aldri så liten fisketur…
Det er sjelden seien får den store spalteplassen i matbladene. Den ties i hjel framfor mer edle fisker som laks, ørret, breiflabb og kveite. Men seien er en allsidig fisk med god smak. Tenk bare på stekt småsei på grovt hjemmebakt brød med et glass ukomplisert hvitvin til. Det er så enkelt og godt at det blir en kulinarisk nytelse. Seibiff med løk er en gammel tradisjonsrett. En smørstekt seifilet med dill eller andre urter servert med sprø grønnsaker er himmelsk. Jeg vil først og fremst anbefale hvitvin til sei. En lett og fruktig rødvin går greit, men hvitvin er bedre. En generell anbefaling er sauvignon blanc fra Loire (for eksempel Sancerre) eller en Muscadet fra samme område. Vinho Verde fra Portugal, Soave og Verdicchio fra Italia er også gode viner til sei.

Monacesca Verdicchio di Matelica 2008 (varenr. 80197 – kr. 144,90) er fra Marche i Italia, fra DOC-området som kalles Verdicchio di Matelica. Vinmarkene i dette området her ligger i høyden rundt den lille landsbyen Matelica. Forskjeller mellom dag og natt-temperaturen, lav avkastning i vinmarkene og et kalkholdig jordsmonn gir stramme, slanke viner med ren fruktkarakter og tiltalende mineralitet. Produsenten La Monacesca omtales som en skinnende stjerne med stabil, høy kvalitet på sine viner.

Monacesca Verdicchio di Matelica 2008 er en god matvin med fin syre og saftig fruktpreg. Middels fyldig vin med duft av sitrus, fersken og mandler. Frisk fruktighet og god syre balanseres med et lite streif av sødme. Vellaget vin med lang ettersmak der man aner den karakteristiske verdicchio-bitterheten. Fyldig i munnen med smak av sitrus og fersken med mineraler under og en lang ettersmak. Dette er lekker vin til sei!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: