Pastel del Choclo

Noen land kryper under huden på deg, lager spor og du føler en tiltrekkning til språket, folket, naturen, ja rett og slett litt småforelsket.
Da jeg kom hjem fra Chile etter et besøk i november følte jeg det slik, og fikk veldig lyst til å lage tradisjonell chilensk mat. Det store internettet visste veien til mange sider om mat fra Sør-Amerika, men foreløpig er jeg ikke helt fornøyd med hva jeg har funnet. Tips mottas med takk.
Men den som leter finner, og tilsutt fant jeg fant oppskrift på Pastel del Choclo på southamericanfood.about.com. Pastel del Choclo kan vel oversettes med noe ala mais-pai og er en tradisjonell rett som ikke er så lett å beskrive. En slags kjøttpai uten paideig, men med topping av moste maiskjerner.
Det finnes en mengde forskjellige oppskrifter på Pastel del Choclo. Det er gjerne slik med tradisjonelle retter. Her er den jeg har prøvd, noe moderert til norske forhold. Det er noe arbeid med denne retten, så du må beregne ca en times tilberedningstid. Oppskriften rekker til 4-5 personer
Pastel del Choclo
3 gule løk, hakket
3 ss matolje
ca 700 gram karbonadedeig/kjøttdeig
2 ts spisskummen (Cumin – fås bl.a. i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker)
2 ts salt
1/2 ts pepper
3 bokser (3-pack) med maiskorn
ca 1,5-2 dl H-melk
ca 50 gram smør
1 ss sukker
En neve rosiner
2-3 ss melis
3 hardkokte egg
kyllingkjøtt – 1 pakke ferdig salatkjøtt, eller rens kjøtt av en 1/2 grillet kylling
(sorte oliven)
Stek løken lett i olje til den er blank. Brun så karbonadedeigen, og tilsett spisskummen, salt og pepper. Når alt er en brun, grynete tas gryten av platen.
3 bokser maiskjerner has i en foodprocessor eller blender og tilsettes ca 0,5 dl H-melk. Kjør i noen minutter til massen har en kremete konsistens.
Smelt 50 gram smør i en panne. Tilsett 1 ts salt, 1 ss sukker og maisblandingen. Tilsett resten av melken (ca. 1,5 dl) og rør til blandingen tykner, 5-10 minutter.
Forvarm ovnen til ca 200 grader.
Ha karbonadeblandingen i bunnen av et rimelig stort ildfast fat, med høy kant. Strø over rosiner og hardkokte egg i båter. Du kan gjerne strø over sorte oliven også. Jeg foretrekker å servere dem ved siden av. Spre kyllingkjøttet på toppen.
Hell så over maisblandingen, og spre den utover. Strø melis over (Ja, jeg vet det høres snålt ut).
Stek paien i ovnen i ca 20-30 minutter til maisblandingen er gyldenbrun.
Ferske og gode grønnsaker er Chiles største pre i matveien, og retten bør få følge av en god salat, gjerne med moden avocado, rødløk og gode tomater.
Vel bekomme!

2 kommentarer om “Pastel del Choclo

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: