De mystiske Faustino-mennene

«Jeg skal ha den flaska med bilde av presten/kongen/dommeren/paven» Forslagene er mange, og de handler alle om de spanske rødvinene Faustino I, Faustino V og Faustino VI. Disse tre vinene har alle et malt mannsportrett på etiketten. Men hvem er egentlig disse mennene?

Faustino-gruppen er en stor aktør i spansk vinindustri. Selskapet er familieeid på fjerde generasjon og har eierinteresser i syv vinerier i fire forskjellige spanske distrikt. Den gedigne vinkjelleren hos Faustino rommer mye vin. Til enhver tid ligger det 45 000 vintønner der, og bodegaen huser 9 millioner flasker av typen Reserva og Gran Reserva som ligger til modning. Historien til vinhuset strekker seg tilbake til 1861 da den unge spanjolen Eleuterio Martinez Arzok startet å selge vin i Rioja-området. Vinen ble solgt rett fra fatene fra ei hestekjerre. Faustino-familien overtok rundt 1930, og begynte å tappe vinen på flasker. I 1960 ble merkevaren Faustino lansert over hele verden.

Jeg gjestet Bodega Faustino i oktober i fjor, og fikk omvisning på husets museum. Her henger reproduksjoner av maleriene som pryder etikettene og endelig fikk jeg svar på hvem de mystiske mennene på Faustinoflaskene var.


Faustino 1 Gran Reserva 1998 (varenr. 678 – Kr. 192,90) er den velkjente toppvinen i Faustino-familien med frostet glass og gulltråd. Den er fyldig og fast med god konsentrasjon og smak av jordbær, skogsbær og vanilje. Lang ettersmak med tydelig fatkarakter.

Portrettet på etiketten forestiller Nicolaes Van Bambeeck. Bambeeck var en handelsmann fra Amsterdam som handlet med tekstiler. Bildet er malt av Rembrand i 1641 og originalen henger i Brüssel.Faustino V Reserva 2004 (varenr. 685 – Kr. 149,90) er den mellomste vinen i Faustinohierarkiet. Flasken bærer bilde av den østerrikske operakomponisten Christoph Willibald Gluck som levde på midten av 1700-tallet. Han skal visstnok ha sagt: ”Gi meg penger slik at jeg kan kjøpe vin. Med vin kan jeg få inspirasjon til å komponere god musikk”. Bildet er malt av Joseph Duplessis og henger i Kunsthistoriske Museum i Wien. Faustino V er en middels fyldig vin, med smak av fat, smør og syltede moreller.Faustino VII 2007 (varenr. 1393 -kr. 104,90) er den enkleste av Faustinoene, men personlig synes jeg den er et bedre kjøp enn Faustino V. Her er det Marten Pepijn som er avbildet på etiketten. Pepijn var maler fra Nederland og levde fra 1575-1643. Penselen er her svinget av Antonhy Van Dyck, og originalen kan sees i Koninklijk Museum voor Schone Kunsten i Antwerpen. Selve vinen har fruktig aroma av bringebær, plommer og et streif av fat. Middels fyldig med smak av røde bær, skogsbær, vanilje og krydder fra eikefaatlagring.

Det finnes også en noe mer ukjent og eksklusiv Faustino-vin. Faustino de Autor 2001 (varenr. 45109 – kr. 309,90) Denne må bestilles på polet, men er en suveren rødvin. Druene kommer fra 40 år gamle vinstokker og er plukket for hånd. Vinen er velbalansert og moderne laget, fyldig og rund med smak av røde bær som rips, jordbær med krydderier og vanilje fra nye eikefat med fin harmoni mellom frukt og eikepreg. Fløyelsmyk i munnen med varm finish og lang ettersmak. En flott gave til vinelskeren med sans for Spania og eik, eller hvis du vil skjemme bort deg selv med en ekstra god flaske. Faustino de Autor er laget som en hyllest til herr Arzok og etiketten bærer hans portrett. Storartet vin.


Alle flaskefoto: importøren Bibendum

En kommentar om “De mystiske Faustino-mennene

Legg til din

  1. Faustino merkevare er over hele verden. Men de fleste mennesker gjør nå bryr seg om den labile på den. Du har gjort en fin forskning for disse labile og skape en god blogg. Det er veldig bra. Takk. tannbleking

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: