Kjærlighet til Mors kjøttkaker

Hva trenger du til å få til mors kjøttkaker akkkurat slik du husker de fra barndommen?

Jeg tror jeg har funnet løsningen. Det viktigste er en kjærlig hånd og god tid. Ikke det at det tar så himla mye tid å lage kjøttkaker i vår tid, men for å få mors kjøttkaker til å bli mors kjøttkaker må de få kjærlighet. Masse kjærlighet.
Jeg har funnet en gammel kjøttkakeoppskrift i bestemor Millas håndskrevne oppskriftsbok, den lille skatten jeg fant på gården da jeg flyttet hit. Den taler om hermetiske kjøttkaker. Kjærlighet nevnes ikke spesifikt i oppskriften, men mellom linjene ligger det mye. Helt sikkert.
1 kg renset kjøtt vaskes med en oppvridd varm klut (!), skjæres opp og males 4 ganger på kjøttkvern. Så males det to ganger sammen med 150 gram nyretalg eller flesk og 1 ss salt. Så arbeides det i et traug, og 50 gram potetsmel og 3/4 ts pepper og 3/4 ts ingefær i has. Så spedes melka i (7 1/2 del melk), litt i gangen og det arbeides godt. Tilslutt i has 30 gram forvella, finhakka løk. En prøvekake steikes og hvis denne er passe steikes alle sammen. De lages da til runde kaker med hendene og legges på en fjel og trykkes litt ned. Så hakkes de litt på begge sider og stekes i matfeitt, og legges ned hermetisk med kjøttkraft over.
Jeg har aldri prøvd denne oppskriften. Jeg har aldri vasket kjøtt med klut heller. Jeg har en enklere kjøttkakeoppskrift jeg liker godt. Det tar ikke så lang tid å lage disse kjøttkakene, men mye kjærlighet må til. Resultatet blir et par og tyve kjøttkaker, noe som rekker til to middager for en familie på fire.
1 kg malt kjøtt av storfe. Helst karbonadedeig. Sunnere og bedre enn kjøttdeig.
3 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
1/2 ts muskat
4-5 ss potetmel
4-5 dl melk. Noe av melken kan gjerne erstattes med fløte for ekstra god smak.
Rør karbonadedeigen seig med saltet. Foodprossessor med eltekrok kan benyttes. Tilsett så krydderier og potetmel. Det er ingefær som gir den ekte kjøttkakesmaken for meg. Spe med melk til en klissete deig.
Fukt hånden og en spiseskje med kaldt vann og form runde kaker med en kjærlig hånd. Stekes gylden på alle kanter og trekkes i god kjøttkraft i ca. 6 minutter. Jeg tar opp kjøttkakene etter de er trekt. Hvis de trekker for lenge blir de ofte harde og kompakte. Kraften jevner jeg til en brun saus og kjøttkakene varmes i sausen før servering. Tilbehør er kålstuing, potet og tyttebær. Hva ellers?

En kommentar om “Kjærlighet til Mors kjøttkaker

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: