Enkel rabarbrapai

Det er ingen sommer i Trøndelag, men rabarbraen vokser som aldri før. Rabarbra er smaken av tidlig sommer, og jeg har alltid likt å bruke rabarbra til ymse retter i juni. Men når den siste måneden har føltes ut som høst så har jeg ikke ofret de røde stilkene en tanke. I dag silregner det ute, (…igjen) og jeg fikk plutselig øye på store gulhvite blomster utenfor vinduet. Rabarbraen blomstret. Hva? Allerede? Hvor er sommeren? Nå fikk jeg det travelt, for det blir ingen sommer uten rabarbrapai, og sommer… det vil vi ha!
Min rabarbraplante er egentlig to som vokser på samme sted. En stor, kraftig en, med stilker som er mer grønne enn røde, og en tynnstilket, søtere jordbærrabarbra som vokser innimellom. Med kraftig kniv bøyde jeg meg ned under planten med de største bladene. Regnet trommet på bladene over hodet mitt og ga meg litt jungelfeeling der inne. Så høstet jeg de fine, tynne stilkene innerst i jungelen, og gikk i gang med paien.
Rabarbrapai

ca. 500 gram rabarbra, gjerne tynne stilker
1 dl sukker
1 ss potetmel
Smuldredeig:
2,5 dl hvetemel
80 gram smør
1-2 ss sukker
ca 1/2 ts kanel
Rabarbra og sukker/potetmel blandes godt og has i smurt ildfast form. Jeg liker å gjøre dette før jeg begynner med smuldredeigen så sukker og rabarbra får lov å smelte litt sammen før steking.
Smuldredeigen er mel blandet med sukker, smuldret med biter av romtemperert smør til en grynete, smulete masse som sprinkles over paifyllet. Jeg liker å bruke fingrene til å smuldre med. Det tilfører kjærlighet til smulene, men gaffel funker det også. Til rabarbrapai synes jeg det er godt å tilsette ørlite kanel i deigen. Det gir det lille ekstra, i tillegg til kjærligheten.
Stekes på 200 grader i ca. 20-25 minutter til rabarbrablandingen har syltet seg og smuledeigen er gylden.
Serveres lunken med is attåt.

2 thoughts on “Enkel rabarbrapai

Add yours

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggers like this: