Slank og sunn med vin?

Rødvin, sjokolade og nøtter hver dag som resept på et langt og sunt liv – kan det være sant?
Ja, hevder hjerteforsker Roger Corder som i 2008 lanserte boka ”Rødvinsdietten” i Norge. Du kan attpåtil bli slankere av det også.

Foto: morguefiles

Roger Corder er professor ved William Harvey Research Institute i London. Han har forsket på hjerte- og karfunksjoner i mer enn 25 år, og har publisert en mengde artikler om sine funn som hevder at det er en sammenheng mellom vininntak og helse. Jeg møter professoren på Teaterkafeen i Oslo. Over et solid smørbrød med røkelaks og et lite glass hvitvin forteller han om sine oppdagelser om hvordan man kan leve lenger, sunnere og bedre, uten å måtte ofre alt for mye. ”Dette er min første tur til Norge” sier han. ”Her har dere alle muligheter for et langt liv. Mye sunn fisk.”

Det franske paradoks

Det franske paradoks har du kanskje hørt om. Franskmenn har mindre forekomst av hjertesykdommer til tross for en diett med mye mettet fett. Dette skyldes angivelig franskmennenes regelmessige inntak av vin. Enkelte forskere har hevdet at nøkkelen til denne gåten ligger i hormonet resveratrol som finnes i vin. Roger Corder avviser dette. Dette stoffet kan være positivt for å motvirke både kreft og betennelser, samt at det hemmer blodlevring. Det er bare det at det skal så mye til for at det skal ha noen effekt. Corder hevder at resveratrol-mengden i vin er så liten at man må drikke mangfoldige liter vin om dagen for å få noen helsegevinst fra dette stoffet. Corder og hans team fant ut at det derimot er procyanidin som er det gunstige stoffet. Forvirret? Jeg også.

Procyanidin finnes i mange planter. Hos vindruer er dette stoffet lokalisert i hinnen rundt druesteinene. Dette stoffet blir derfor med i rødvinene som gjærer sammen med steiner og skall.

Jakten på procyanidin

Men for å gå tilbake til begynnelsen. Hvordan kom vår hjerteekspert på sporet av rødvinsdietten? Roger Corder forteller engasjert om folk som ikke lenger tar ansvar for egen helse. Det finnes en pille for alt, og folk reparerer i stedet for å forebygge. ”Jeg var lei av å se dietter som var basert på trender og ikke på fakta. Jeg ville gjøre min egen forskning på helse og levealder. Det viste seg at det franske paradoks var mer et Sørvest-Frankrike paradoks. I Sørvest-Frankrike har de høy levealder selv om helsevesenet kan være mangelfullt. Oppdagelsen av dette var et slags eureka-øyeblikk for meg. Vinene fra Madiran, laget av tannat-druen er de mest procyanidinrike jeg har kommet over. Det måtte være en sammenheng”

Vindietten innebærer å drikke en liten mengde rødvin hver dag. Dette dreier seg dog ikke om all slags rødviner. Nei, vinen må være full av tanniner eller garvestoffer som det også kalles. Slike viner er gjerne snerpende, og gjør seg best i sammenheng med mat. Det er i disse tanninrike vinene de gunstige procyanidinene befinner seg. Mange av dagens viner har et høyt alkoholnivå, mange viner er på 13,5 – 14 %. «Dette er en uheldig trend» sier Corder. Det er ikke alkoholen som er det gunstige stoffet. Mange av dagens populære viner er glatte, snille og lette viner som ikke gir noen særlig helseeffekt. Det gjør heller ikke hvitvin. Men hva hvis du av en eller annen grunn ikke drikker rødvin, er det da mulig å oppnå samme helseeffekt? Jada. Procyanidin finnes i mørk, bitter sjokolade, epler, tranebær og noe annen frukt, samt nøtter og krydder.

Ikke bra med for mye vin

I Norge har vi etter hvert fått et mer kontinentalt drikkemønster. Vi koser oss gjerne med et glass vin til maten på hverdager, og ikke bare i helgene. Men vi har ikke bare fått et nytt drikkemønster her til lands, vi har også beholdt det gamle. I tillegg til den kontinentale drikkingen på ukedager, skeier mange ut med et større inntak av alkohol i helgene. Dette er ikke bra. Overdreven inntak av alkohol er bestandig skadelig. Med 1-2 glass vin hver dag vil blodtrykket holde seg noenlunde konstant, men så fort vindrikkingen går over dette nivå blir helsegevinsten ødelagt.

”Du kan ikke drikke ditt sunne glass med rødvin, for så å stikke ned på puben for et par øl etterpå” sier Corder og flirer. Vel vitende om at hans rødvinsdiett kan få mange til å få bedre samvittighet for sitt vinglass, men fortsette som før med en livsstil som er mindre sunn.

”Jeg ønsker meg et mye større utvalg av halvflasker” sukker Roger Corder. Da risikerer du ikke å drikke for mye, og det er jo mye mer spennende med forskjellige viner å velge mellom.

Helsegevinst

Det er kjent at vin kan være uheldig hvis det er visse former for kreft i familien, for eksempel brystkreft. Corder bekrefter denne teorien, men mener også at forskning viser at hvis man ellers har et sunt kosthold som gjerne er rikt på folat vil det lille glasset med vin ikke være skadelig.

Et siste poeng professor Corder framholder er bruken av medisiner til for eksempel å regulere kolesterol. Mange tar sine daglige piller uten å reflektere over sin egen livsstil. Mange av våre livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes 2 og høyt kolesterol kan kontrolleres med diett. ”Ta ut det usunne i livsstilen din, og erstatt det med sunn mat og ett til to glass vin per dag. I tillegg må man mosjonere. Alt dette kan også virke positivt for de som vil holde idealvekten. De som aldri unner seg noe vil aldri greie å kontrollere vekten sin” hevder professoren. Kroppen vil kreve det du fratar den, og slankekuren sprekker.

Vindietten

Vindietten er en fullstendig ernærings og livsstilsplan. Det er ikke bare å tilføye et par glass vin og bøtte innpå med sjokolade. Vindietten innebærer at man må se på sine gode og mindre gode vaner, og deretter forandre det som bør forandres.

Alt dette blir presisert i Roger Corders bok Vindietten. Her blir diettmyter tatt for seg en etter en, og logisk forklart. Boka er lett å forstå, og har mange vittige kommentarer underveis. Det er også en egen seksjon over hvilke typer viner rundt om i verden som er rike på procyanidin. Står du fast på noen av de mange faguttrykkene, så er det bare å bla opp i den hendige ordlista bakerst. Boka avsluttes med en seksjon med oppskrifter, og en komplett 14-dagers diett.

Det er sjelden man blir i så godt humør av å lese en bok om diett og ernæring.

Jeg tar farvel med Roger Corder utenfor Teaterkafeen. Han ønsker meg et langt og sunt liv med et fast håndtrykk og et lunt smil.

Vindietten er utgitt på Forlaget Historie & Kultur AS.

Denne saken har vært trykket i Det Gode Liv

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: