Så gjør vi så når…

Joda, vi vasker og pusser og stryker når det nærmer seg jul. Men jeg tror neppe vi gjør det så ordentlig som de gjorde det i gamle dager. Jeg fortsetter min jakt på gamle og glemte tradisjoner. Først i desember skrev jeg om bruken av forklær hentet fra den fantastiske boka “Mat og Husstel” fra 1920, skrevet av Alma Nilssen og Alette Golden. I dag har vi kommet til strykingens kunst, og det er herreklær som står på programmet. For dere stryker vel mannens benklær til jul, mine damer?
Damping av herretøi
Før tøiet presses, maa det gjøres godt rent for støv og flekker. Benklær lægges glat ut paa et bord, og i hvert ben lægges et stykke rent, glat sammenlagt lintøi til at opta smudset. Først renses forpartiet. Derpaa lægges dette sammen hvorefter først den ene halvdel og derpaa en anden halvdel av bakpartiet renses. Lintøistykkerne trækkes saa ut, og benklærne lægges i skræddersnitt og presses. Bomuldstøi av omtrent samme farve som benklærne vrides op i vand og lægges over benklærne. Et riktig varmt jern sættes paa. de maa ikke strykes tørre, for da blir tøiet blankt. Hænges forsigtig op, til de er tørre. Andre klædningsstykker behandles paa lignende maate. Presses saa snittet bevares.
Julekatalogen fra Coop Obs! mener strykejern er en passende gave til mor.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: