Berggylte og Loire

Her om dagen dro jeg opp en snedig fisk fra dypet av Trondheimsfjorden. Den hadde smale oransje striper og pene lepper. Det var en berggylte, som visstnok er en leppefisk med masse bein. Bilde av en berggylte kan sees her. Jeg fikk umiddelbart en tropisk feeling ved å se på fisken, og bestemte meg for å grille den. Fiskekjøttet var skummetmelkfarget, altså hvitaktig med blåskjær. Å jo da, det var mye bein. Kvasse var de også.

Så, hva slags vin skal man velge til en helt ukjent fisk med morsomt navn. Det var tilfeldigheten som avgjorde, for til kjøling sto intet mindre enn en hvitvin fra Menetou-Salon i Loiredalen. Passet perfekt. Jeg liker Loire. Jeg har enda ikke vært der, men det står på listen over områder jeg ønsker å besøke. Loire-dalen er så mye mer enn Sancerre og Pouilly-Fume. Det sjarmerende muscadeter og undervurderte, men veldig gode cabernet franc viner. For ikke å snakke om forførende og fenomenale søte viner av chenin blanc fra Coteaux de Layon og der omkring. Berggylta mi fikk altså følge av en sauvignon blanc fra Menetou-Salon. Dette lille området ligger rett vest for det berømte Sancerre. Her lages det røde, hvite og roséviner. Ofte kan vinene her gi valuta for pengene i forhold til sin berømte storebror. Sauvignon blanc-vinene her står ikke mye tilbake for Sancerre. De beste vinmarkene ligger i området rundt landsbyen Morogues og dette navnet sees ofte på etikettene.

Jean Max Roger har 26 hektar vinmarker i Sancerre, og 4 hektar i Menetou-Salon. J.M. Roger Menetou-Salon 2007 her grønngul, lys farge og dufter av tropiske frukter, gress, melon og grapefrukt. En tørr hvitvin med relativt høy syre. Fyldig og fruktig med smak av sødmefulle, modne stikkelsbær, solbærblad og solbær. Lang ettersmak. Bør nytes i sin ungdom, og helst innen tre år.

Flaskebilde: produsenten

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: