
Jeg ruslet ned i vinkjelleren for å finne lammefølge. Jeg kunne valgt en spansk variant. Fra Rioja eller Ribera del Duero kanskje. Men nei. Valget falt på Sør-Afrika og Jacobsdal Pinotage 1997. Jacobsdal lager pinotage-viner i Stellenbosch. Her vokser vinplantene som små busker (bush vines) og avkastningen begrenses med hard beskjæring. Det brukes villgjær og vinen lagres 18 måneder på små amerikanske eikefat.
Vinen, som nå er 12 år gammel, har fortsatt en dyp rød farge, men kanten begynner å bli litt oransje. Ren, åpen duft. Her har vi en røff “herremann” med lær, stall, hest og svette! Jordlig, jod, løv, plommer og krydder. Virker litt volatil, litt neglelakkfjerner som kommer og går. Rund og silkemyk i munnen, men ikke strukturløs. Pent fyldig med god fruktighet og balansert alkohol. Moden, men har fortsatt god frukt. Mindre lær i munnen, men en del eikepreg, selv om dette er slept ned av tiden. God syre gjennom hele smakskurven som løfter vinen. Varm finish som røper at 13,5 % alkohol er nok.
God og druetypisk pinotage, men dette er en rustikk snarere enn en elegant opplevelse. Jacobsdal Pinotage er nå å få i 2004-årgang (#2737 – kr. 149,90) Verdt å merke seg er at alkoholen i 2004 er oppe i hele 14,5 %. Dette er en utvikling jeg ikke ønsker velkommen.
God lammesesong!
Takk for tips. Neste helg blir det lammelår her;-))