Sauen – et ålreit dyr – med pinotage til

For å være helt ærlig, jeg foretrekker sau i levende form. Urørt av rovdyr, med myk ull og luggum størrelse. En sau er akkurat passe stor. Ikke så stor som ei ku, og ikke så liten som, tja kaniner. Jeg har en lang historie med sauer. Jeg har aldri hatt sau selv, men har møtt på ganske mange opp gjennom årene etter utallige turer i fjellet. Jeg har sovet sammen med en sau en gang (neida, ikke ektemannen. Han ville forøvrig da blitt omtalt som vær…). Litt kos under et tre, og dermed sov vi, både jeg og sauen. Jeg har ønsket meg et kopplam, men er redd det vil ende opp i gammelsau. For lemmene de slaktes om høsten. Hva er vel høsten uten lammelår og fårikål? Jeg kan styre min uhemmede begeistring for sauekjøtt. Det må være lam og det må smake lite ullgenser av det. Men en lammesteik-middag må jeg ha på høsten. Den ble gjennomført på søndag.

Jeg ruslet ned i vinkjelleren for å finne lammefølge. Jeg kunne valgt en spansk variant. Fra Rioja eller Ribera del Duero kanskje. Men nei. Valget falt på Sør-Afrika og Jacobsdal Pinotage 1997. Jacobsdal lager pinotage-viner i Stellenbosch. Her vokser vinplantene som små busker (bush vines) og avkastningen begrenses med hard beskjæring. Det brukes villgjær og vinen lagres 18 måneder på små amerikanske eikefat.

Vinen, som nå er 12 år gammel, har fortsatt en dyp rød farge, men kanten begynner å bli litt oransje. Ren, åpen duft. Her har vi en røff “herremann” med lær, stall, hest og svette! Jordlig, jod, løv, plommer og krydder. Virker litt volatil, litt neglelakkfjerner som kommer og går. Rund og silkemyk i munnen, men ikke strukturløs. Pent fyldig med god fruktighet og balansert alkohol. Moden, men har fortsatt god frukt. Mindre lær i munnen, men en del eikepreg, selv om dette er slept ned av tiden. God syre gjennom hele smakskurven som løfter vinen. Varm finish som røper at 13,5 % alkohol er nok.

God og druetypisk pinotage, men dette er en rustikk snarere enn en elegant opplevelse. Jacobsdal Pinotage er nå å få i 2004-årgang (#2737 – kr. 149,90) Verdt å merke seg er at alkoholen i 2004 er oppe i hele 14,5 %. Dette er en utvikling jeg ikke ønsker velkommen.

God lammesesong!

En kommentar om “Sauen – et ålreit dyr – med pinotage til

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: