Mer vin og mat i Budapest

Nok en dag på vinfestivalen i går. Dette er en flott festival, og det er absolutt verdt å sette av et par dager til dette hvis man slumper til å være i Budapest i begynneslen av september. Festivitas, parade med ungarsk folkedans og musikk. Unge piker byr fram nyhøstede druer fra kurver og flotte, ferme damer med en viss alder synger flere hundre vers (føltes ihverfall slik) av ungarske innhøstningsviser. Dette er ingen vinmesse, det er vinfestival. Det fører også til at det ikke blir smakt så mye man egentlig skulle ønske. Selv om prisen på en smaksprøve ikke er mer enn mellom 3 kr. for de billigste og 30 kr. for “premium wines” blir det penger ut av det likevel. 0,5 dl fantastisk Tokaji Eszenzia ligger fort på 150 kr. Ingenting å si på det, men det begrenser antall smakte viner og det blir mindre spytting av de aller edleste dråpene. De mest seriøse produsentene gir deg selvfølgelig gratis smaksprøver av hele seriene sine.

Jeg har fått en ny ungarsk favoritt, Vylyan. Her bør en imortør kjenne sin besøkelsestid, for dette er bra saker. Vinmarkene og vineriet ligger i Villany, i det sørvestre hjørnet av Ungarn. Disse vinene var bra. Jeg kjøpte med meg en pinot noir fra 2006, faktisk en av de beste pinot’ene jeg har smakt fra Øst-Europa. En flaske Pillango, som betyr sommerfugl, blir også med i kofferten. Ren merlot av ypperste klasse. Disse vinene er ikke billige, og jeg kan forstå en importørs dilemma. Vinene er flotte, men blir dyre og vanskelig å selge i det norske markedet for hvem vil kjøpe ungarsk vin til 300 kroner? Men tiden jobber for Øst-Europa.
Kvelden ble avsluttet på Costes Restaurant med en utrolig 7-retters middag. Vi valgte tasting Menu B, som du kan se her. Denne restauranten har alt man kan ønske seg. Dyktige folk, fantastisk mat som både behager og overrasker, og et behagelig og tidsriktig interiør. Noe pirrer smakssansene, andre retter utfordrer på tekstur, det er både gjenkjenbart og nytt på samme tid. Hele tiden har personalet full kontroll, og forfører med både mat, humør og ikke minst kyndig vinkunnskap. Et besøk hos Costes er alene verdt en tur til Budapest.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: