Torsdagstipset: Sexy Shiraz

Jeg er på vei til Budapest, og A BorFesztival, en internasjonale vinfestival i Budaslottet. Jeg har vært der en gang før, for to år siden. Da hadde jeg altfor liten tid til å undersøke alle de små raritetene av viner, sære scones og lokale oster. Nå har jeg tre hele dager på meg, og skal nok avgi lidenskapelige rapporter hver dag. Hotellet lover internett-tilgang, men det har jeg blitt lovet før også.

Torsdagstipset denne uka er en svær vin. En grandiøs og litt vulgær sak, som samtidig oser sex-appeal hvis viner har noe slikt, og det har de selvfølgelig. Hastwell & Lightfoot Shiraz 2006 (# 10283 – kr. 162,-) finnes i alle polutsalg. Den har sitt opprinnelige hjem i Australia. Før den fant veien til Norge har den bodd 22 måneder på eikefat før den ble stengt inne i flasken i 20 måneder til. For dere som ikke får dette helt til å stemme med 2006-årgang, så er det fordi Australia, sør for ekvator, har vinhøst mens vi enda venter på at snøen skal gå. Det er lett å glemme. Vel, til tross for at dette egentlig ikke lenger er en ungfole har den en mørk fiolettrød og tett farge. Den dufter mye og intenst. Svær nese: krydder, plomme, syltede kirebær, eik og lakris. Saftig og fruktdreven vin med god intensitet og lang ettersmak. Fyldig, sexy og stor i munnen. Varm alkohol, ekstrahert, smak av plomme og moreller, sjokolade og vanilje. Selv om den er voldsom blir den ikke plump, og for en gangs skyld lar jeg meg rive med av den kraftfulle og pompøse australske stilen. Prøv den til smaksrikt og fett sauekjøtt (ikke fårikål, nei, det må du absolutt ikke gjøre). God helg!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: