Torsdagstipset: Bella Italia


Jeg velger meg Italia denne torsdagen. Italia er et land rikt på mat- og vintradisjoner. Herlige fiskeretter, pasta, risotto, spekepølser og spekeskinker, den ene lekrere enn den andre, finnes overalt. Nå står ikke de unike, gårdsproduserte spekepølsene i Norge noe tilbake for italienernes, men vi kan gjerne la oss inspirere av vinene fra Italia til både norske spekepølser og andre gode matretter. I grunnen spiller det ikke noen rolle hva slags mat du setter på bordet. Italia vil ha en løsning på vinvalget uansett. Ett av mine favorittområder i Italia er det unike og kanskje for noen ukjente området Le Marche. Dette området strekker seg kilometervis langs Adriaterhavskysten nordøst for Roma. Landskapet er vakkert og dramatisk, med åsrygger, sandstrender og bratte, hvite kalksteinklipper som stuper ned i det turkise havet. Vinene herfra har hatt en stigende kvalitetskurve de senere årene. Det lages både røde og hvite viner i Marche. Rødvinene lages av druesortene montepulciano og sangiovese, mens verdicchio-drua er ansvarlig for de beste hvite vinene. Denne hvitvinsdruen gir viner med god syre og fin fruktighet. Jeg har valgt meg ut en rødvin i dag, en lekker sak fra DOC Rosso Conero.


Umani Ronchi Serrano Rosso Conero 2007 (# 44790 – kr. 114,90) er laget av 85 % montepulciano og 15 % sangiovese. Fargen er
blåfiolett mot rødsvart. Duften bringer fram tanker om mørke, kjølige frukter, krydder, bringebær og nyper. Tørr og frisk vin, fruktig med grønn stilk – urteaktig finish, noe jeg finner typisk for montepulciano. Sursøt bærpreg, middels fast, varm alkohol og god lengde. Flyter ut i et snev av kokt frukt, men tar seg pent inn igjen i en tørr finish. Matfølge kan være noe så enkelt som en italiensk pizza, eller kanskje til en god pai med sopp?

Flaskebilde: Importøren

En kommentar om “Torsdagstipset: Bella Italia

Legg til din

  1. Hei

    Her inne var det mye nytt som må prøves, både av mat og vin. Skulle ønske jeg var flinkere med vin.
    Men det får duge med maten, og så prøver og feiler jeg med vinen;-))

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: