Villaks fra Ingdal’n og Chablis

Jeg kan ikke forstå hvordan noen orker å spise oppdrettslaks. Salma-laksen kan til nød gå an, men ingenting slår en fersk villaks fra fjorden. Heldigvis er det fortsatt noen som har laksenot i fjorden, slik at vi vanlige forbrukere fortsatt kan nyte fersk laks uten forsmak og gule fettrender. Det havner også rømt oppdrettslaks i nota. Dette selger ikke notfiskeren til sine kunder. Slik fisk vil de ikke være bekjent av. Det sier jo litt. Uansett, i min stekeovn lå det onsdag kveld en flott villaks på to kilo. Nydelig rød i kjøttet, fast og smaksrik.

I Glasset skvulpet en 1er Cru Chablis fra Gilles og Nathalie Fevre. Druematerialet fra Fevre Chablis 1er Cru Fourchaume 2006 (#57448 – kr. 240,-) kommer fra 25-30 år gml stokker. Vinen har en blek sitrongul farge. Allerede når jeg løfter glasset for å bedømme fargen aner jeg mineraler som spretter opp av vinen. Svært mineralsk aroma; kalkmineraler, noe sur røyk (antakelig fra eiken) sitrus, etterhvert lukker den seg litt i nesen. Mineralene ligger over frukten som nærmest bli pint innover i vinen. Den vil ut og uttrykke seg, men mineralene holder den nede. Vinen er rund i munnen, fyldig, med medium syre. Jeg hadde forventet syren noe mer intens. Store kalkmineraltendenser, smak av transparent blanche-epler – rett før de er modne. Den typiske fatgjærede smaken av baconfett og smør skinner igjennom, men demper seg i finish. God og lang lengde, integrert alkohol, og fin kompleksitet. Eiken kan gjerne integreres mer. Vil gjerne smake denne gjerne igjen om to-tre år for å se utviklingen. Som følge til laks gjorde den seg godt, til tross for at syren gjerne kunne vært friskere. Et rikt og godt, komplett laksemåltid.

3 kommentarer om “Villaks fra Ingdal’n og Chablis

Legg til din

  1. Det er synd at så få er klar over forskjellen i kvalitet på vill laks og oppdrettslaks – da hadde kanskje folket vært mer interessert i å bevare en levedyktig laksestamme. Her i huset blir laks en mer og mer eksklusiv råvare. Jeg får meg ikke til å kjøpe o-laks og støtte den næringen som er i ferd med å utrydde villaksen, så da må vi klare oss med de få kiloene som blir med hjem fra elvene i løpet av sommeren… Men nå ble jeg jammen inspirert til å ofre en smålaks i helgen 🙂

  2. men kylling, torsk, gris, sau osv som er flasket opp for å kunne selges asap som mat er det ingen som har noe imot…

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: