Villaks fra Ingdal’n og Chablis

Jeg kan ikke forstå hvordan noen orker å spise oppdrettslaks. Salma-laksen kan til nød gå an, men ingenting slår en fersk villaks fra fjorden. Heldigvis er det fortsatt noen som har laksenot i fjorden, slik at vi vanlige forbrukere fortsatt kan nyte fersk laks uten forsmak og gule fettrender. Det havner også rømt oppdrettslaks i nota. Dette selger ikke notfiskeren til sine kunder. Slik fisk vil de ikke være bekjent av. Det sier jo litt. Uansett, i min stekeovn lå det onsdag kveld en flott villaks på to kilo. Nydelig rød i kjøttet, fast og smaksrik.

I Glasset skvulpet en 1er Cru Chablis fra Gilles og Nathalie Fevre. Druematerialet fra Fevre Chablis 1er Cru Fourchaume 2006 (#57448 – kr. 240,-) kommer fra 25-30 år gml stokker. Vinen har en blek sitrongul farge. Allerede når jeg løfter glasset for å bedømme fargen aner jeg mineraler som spretter opp av vinen. Svært mineralsk aroma; kalkmineraler, noe sur røyk (antakelig fra eiken) sitrus, etterhvert lukker den seg litt i nesen. Mineralene ligger over frukten som nærmest bli pint innover i vinen. Den vil ut og uttrykke seg, men mineralene holder den nede. Vinen er rund i munnen, fyldig, med medium syre. Jeg hadde forventet syren noe mer intens. Store kalkmineraltendenser, smak av transparent blanche-epler – rett før de er modne. Den typiske fatgjærede smaken av baconfett og smør skinner igjennom, men demper seg i finish. God og lang lengde, integrert alkohol, og fin kompleksitet. Eiken kan gjerne integreres mer. Vil gjerne smake denne gjerne igjen om to-tre år for å se utviklingen. Som følge til laks gjorde den seg godt, til tross for at syren gjerne kunne vært friskere. Et rikt og godt, komplett laksemåltid.

3 kommentarer om “Villaks fra Ingdal’n og Chablis

Legg til din

  1. Det er synd at så få er klar over forskjellen i kvalitet på vill laks og oppdrettslaks – da hadde kanskje folket vært mer interessert i å bevare en levedyktig laksestamme. Her i huset blir laks en mer og mer eksklusiv råvare. Jeg får meg ikke til å kjøpe o-laks og støtte den næringen som er i ferd med å utrydde villaksen, så da må vi klare oss med de få kiloene som blir med hjem fra elvene i løpet av sommeren… Men nå ble jeg jammen inspirert til å ofre en smålaks i helgen 🙂

  2. men kylling, torsk, gris, sau osv som er flasket opp for å kunne selges asap som mat er det ingen som har noe imot…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: