Varmt vs kjølig klima

På fredag holdt jeg et vinkurs på Ørlandet. En vinklubb med 15 års fartstid ønsket å høre mer om aromahjulet. Aromahjul ble velvillig levert av In Vino Veritas , som er forhandler av aromahjul og vinkursarrangør. Jeg valgte åtte viner denne kvelden fra fire forskjellige druer. To viner med den samme druen men fra henholdsvis kjølig og varmt klima. Da kunne vi lukte og smake hvor stor forskjell det er på samme drue når de dyrkes i forskjellige områder og klimasoner. Smaksnotater ikke notert, så notatene nedenfor er kun etter husken.

Vi begynte med to hvite viner av sauvignon blanc.
# 3141 – Dagueneau Poilly-Fume 2007 Pris: Kr. 139,90 – frisk og mineralsk Loire-vin med typeriktig flintpreg og stikkelsbær. Syrlig og frisk. Dette er en av mine favoritter. Den er elegant og en god matvin og en herlig terrassefavoritt på sommeren. Viser tydelig hvor den kommer fra, og en fornemmer at druene vokser i et klima uten de store hetebølgene.
# 10367 – Isabelo Sauvignon Blanc Fairtrade 2007 Pris: Kr. 99,60 er fra Sør-Afrika, og oste asparges. En liten dunst av svovel ga den også fra seg. Dette er en Fairtrade-vin. Det får den pluss for, men god er den ikke. Mer sukker og mindre syreinnhold viste også hvordan sauvignon blanc kan oppføre seg i varmen.

Så var det klart for verdenskjendisen Chardonnay. En drue som jeg egentlig finner ganske anonym.
# 30839 – La Chablisienne Petit Chablis Vibrant 2007 Pris: Kr. 139,90 – Denne petit chablis fikk representere kjølig klima. En god vin til god pris det her, med sitrus og eple som dominerende aromaer, med underpreg av kalkmineraler og våte steiner. Lang lengde og elegant finish.
# 2866 – Santa Carolina Chardonnay 2007 Pris: Kr. 92,50 – Hva skal man si? honning, aprikos, fersken, tropisk, vanilje, malt og smør. Ganske typiske aromaer for oversjøiske chardonnayer. Enormt stor forskjell på disse to vinene av samme drua. Prøv selv så får du se.

Nok en verdenskjendis sto for tur. Vi var over på røde viner og kong Cabernet sauvignon.
# 10421 – Milfort 2007 Pris: Kr.99,90 – en enkel Bordeauxvin med 80 % cabernet, 16 % merlot og 4 % cabernet franc. Aromaer her var typisk nok solbær, men også et svært jordlig preg. Denne billigbordeauxen var ikke spesielt god. Grønne tanniner og smak av grønn paprika tyder på druer uten tilstrekkelig modning. Styr unna.
# 6523 – Santa Rita Cabernet Sauvignon Reserva 2007 Pris: Kr. 134,90 – Denne er fra Chile, og er intenst solbærduftende. Skikkelig overmoden solbær. Rund og fyldig i munnen, bløte tanniner, med et markant eikepreg som faktisk ikke dominerer den søte og konsentrerte frukten. God vin, ihvertfall etter chilenske begreper (fyldig, smaksrik, masse av alt= god kvalitet) Lett å like.
Stor forskjell på disse vinene, men tydelig cabernet sauvignon i begge.

Siste par ut denne kvelden var Syrah/shiraz.
# 31337 – Domaine d’Andezon 2006 Pris: Kr. 139,90 – Her er vi i sør-Rhone med en Cotes du Rhone vin, men druen er 100 % syrah. Her må jeg si jeg var noe skuffet. Jeg kjenner denne vinen godt fra før, og her har vi med en litt for gammel utgave å gjøre. Mulig den har vært lagret for varmt. Noe emmen fruktkarakter, duft av silosyre og intet kjølig fruktpreg. Joda, det er sør-Rhone og ikke nord-Rhone men den bør ha et mer pepper-bjørnebær preg enn denne flasken ga.
# 10500 – Lizzard of Oz 2006 – Kr. 99,90 – En av de få australske vinene i 100-kroners klassen jeg synes godt om. SSpesielt til ukompliserte grillmåltider om sommeren. Typeriktig australsk shiraz, med sødmefulle bjørnebær, sjokolade, søte moreller og vanilje i både nese og smak. Absulutt ingen avansert vin, men god likevel.
Siste serie viste nok ikke tydelig forskjellen på syrah/shiraz fra kjølig og varmt klima, men den kompott-lignende stilen på oversjøisk kom fram.

En generell konklusjon er at vin er best i kjølige klimasoner. Noen som er mer bekymret for klimaendringene nå?

2 kommentarer om “Varmt vs kjølig klima

Legg til din

  1. Hei

    Følger med på siden din og prøver meg frem. Savner søkemotor, det må du ha, så man finner vinen;-))
    Kan du prøve å lage kyllingretten min med Vidigal fra Portugal ved siden av. Det er noe med denne vinen til denne retten, eller er jeg blitt hekta;-))
    Hadde vært morsomt med en kommentar, hva en vinkjenner mener….God helg!!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: