Vina Tarapaca Ex Zavala – Smaksnotater fra Chile 2

Endelig har jeg fått somlet meg til å nedtegne de siste smaksnotatene fra Chile. Vina Tarapaca Ex Zavala ble startet i 1874 under navnet Vinas de Rojas etter grunnleggeren, den kjente forretningsmannen Don Francisco de Rojas y Salamanca. Velkjente druesorter fra Frankrike ble importert og plantet ved foten av Andesfjellene. Senere ble vingården overtatt av Antonio Zavala, og byttet navn til Vina Zavala. Men Mr. Zavala hadde uhell i kjærligheten (og kanskje også med advokaten?). Et skillsmisseoppgjør førte til at ekskona overtok gården. Hun på sin side hadde en god advokat, nemlig Don Arturo Alessandri, som også var kjent som “Løven av Tarapacá”. For å hedre sin advokat (hedre en advokat… hva gjorde han egentlig med henne denne advokaten?) ble vingården nå hetende Tarapaca Ex Zavala. Det heter den fortsatt, og her er smaksnotatene:

Vi begynte med tre viner fra Misiones de Rengo fra Rapel Valley før vi gikk løs på Tarapaca sine viner.
Misiones del Rengo Reserva Sauvignon Blanc 2008 Duft av kattepiss, tomatstilk, grapefrukt. Frisk, fruktig og neslepreget sauvignon med amak av stikkelsbær. Noe voldsom, ikke så elegant, men god.
Misiones del Rengo Carmenere 2007 Urter, fioler, lyng og røyk på duft. Saftig vin, en del eik, mangler frukt i finish, men grei nok.
Misiones de Rengo Cabernet Sauvignon 2006 Lukket nese, men aner noe røyk og grønn paprika. Faste tanniner, noe grønne, paprika også på smak. Nja…

Så var det Vina Tarapaca Ex Zavala sin tur.

Tarapaca Ex Zavala La Isla 2008 Dette er en Sauvignon Blanc fra Leyda Valley. Lett og elegant, duft og smak av stikkelsbær. I sammenligning med den første sauvignon’en blir den mer elegant, men også noe smaksløs.
Tarapaca Ex Zavala La Cuesta Cabernet Syrah 2007 Soft & fruity, enkelt og greit. Røde bær og eik. Grei nok hvis prisen er ok.
Tarapaca Ex Zavala Gran Reserva Syrah 2007 Chilensk syrah er fortsatt vanskelig å få tak på. Veldig ny verden-stil. Mye eik og saftig bjørnebærfrukt. Solide tanniner. God, men uten særpreg.
Tarapaca Ex Zavala Reserva Carmenere 2008 Svært lite frukt på duft, mer mot tåfis og sur røyk. Smaken er derimot fruktig med solbær, urter og paprika. Ok smak, ikke ok nese.
Tarapaca Ex Zavala Gran Reserva Carmenere 2008 Denne ble svært lukket. Nesten støvete duft. Rund og fyldig munnfølelse med smak av solbær, blåbær og urter. Pent eiket. God.
Tarapaca Ex Zavala Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2007 Syntetisk frukt, plastikk og vanilje på duft. Lite frukt innover i munnen. Nesten såpevann. Utflytende, lite konsentrert med sursøt, emmen finish. Nei og nei.
Tarapaca ex Zavala Gran Reserva Etiqueta Negra 2007 Mye er stikkord her. Mye eik, mye alkohol, mye sødmefull frukt. Fast og kraftig vin, men dette blir bare mye uten mening.
Tarapaca ex Zavala Zavala 2007 Aroma av sjokolade, moreller, eik. Bløt og fyldig, mørk frukt og behagelig eikepreg selv om den kanskje er noe dominerende nå. Vil nok gå sammen mer med tiden. Smakingens beste (… og kanskje dyreste?)

Nevnes må også Natura + Plus som vi ikke fikk på smakingen, men derimot servert til middag dagen før. Denne kunne blitt en stor slager i Norge, men er ikke å få tak i enda. Bløt og saftig, pent eiket, mørke bær og god fruktighet. Lang og behagelig ettersmak.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: