Helgas viner

Det er så godt å være hjemme etter en reise. Subbe rundt i behagelige klær og gjøre akkurat som man vil. Denne helgen har vært slik. Lørdag ettermiddag dukket kofferten min opp. Den hadde fått et ufrivillig opphold i Paris, men kom helskinnet hjem til mor. I kofferten lå lørdagens vinflaske Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2006. Denne vinen har tidligere vært tilgjengelig på polet, men nå er det kun syrah og chardonnay å få tak i. Prisen ligger på 190 kroner. Jeg plukket opp denne flasken på flyplassen i Santiago til 24 950 pesos. Kontoutskriften forteller at dette er 99 kroner. Jeg har hatt denne vinen i kjelleren tidligere, muligens i 1994 årgang. Da jeg endelig skulle prøve den var den korket. En stor skuffelse. Men nå var flasken min. Den chilenske godbiten skulle få følge av indrefilet av elg. Nydelig kjøtt som var så mørt at mandelpoteten virket vanskelig å skjære gjennom i sammenligning. Soppstuing ved siden av. Vinen var kraftig og rund. Lekre, modne tanniner ga en fin struktur. Smak av mørke skogsbær, cassis og vanilje. Eikepreget ja visst, men ikke overdøvende. Åpner seg mer og mer utover kvelden. En vin som er ypperlig å drikke nå, men som også tåler noen år i kjelleren. Arg, at jeg ikke kjøpte med flere flasker av denne…

Søndag ble restene av elgfileten brukt på en hjemmelaget pizza. Jeg lengtet hjem til Europa, og vinvalget falt på italienske Nebbio 2006 fra Tenuta il Sogno. Denne vinen er laget av det norske ekteparet Eli Anne Langen og Frode V. Refstad som har fulgt sin drøm om å bosette seg i Piemonte for å drive vingård. Nebbio 2006 er utsolgt på polet, men jeg sikret meg en flaske da den ble lansert. Vinen dufter av fioler, bergamott, røde bær med hint av røyk. Dette er en fast og lekker nebbiolo med fin friskhet og innbydende smak av røde bær, røde epler, med en ørlite anstrøk av trøfler tilslutt. Lang ettersmak. Ingen tung og kraftig vin, men superelegant og slank og utvikler seg pent i glasset. Well done! Jeg gleder meg til fortsettelsen av det norsk-italienske eventyret fra Tenuta il Sogno.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: