God mat og vin i helga

Denne helga har bydd på mye god mat, så dagens skitur var høyst nødvendig. Det begynte egentlig på torsdag, med lutefisk på Havfruen i Trondheim. Fisken var en smule for fast etter min mening, men smaken var god. Et lite glass champagne av ukjent opphav og en akevitt var følge. Jeg ser ingen problemer med å drikke akevitt ved siden av vin. Hvem har funnet på den regelen? Uansett, regler kan brytes, så jeg drikker akevitt sammen med hva det skal være. Til og med ved siden av melk.

Fredag var det tid for julebord med damelaget. 10 damer ble servert en lekker tre-retter av to av damelagsdamene. Vi startet med potet-og purresuppe, servert kald med reker. Sherry i glassene, og en dæsj i suppa. Meget god start. Ei kraftig og rustikk kreolsk gryte fulgte. Gryta var full av godsaker; svin, grov pølse, sølvløk, fløte, sylteagurk, sorte oliven… Passer godt i de 12 kalde minusgradene som knirket utendørs. Vinfølget var spanske Montecillo Crianza 2004 (omtalt tidligere på bloggen) og Org de Rac Shirz 2006 fra Swartland, Sør-Afrika. Spanjolen harmonerte edre enn shirazen. Jeg har tidligere ikke vært helt fornøyd med denne vinen fra sørafrika. Den var bedre denne gangen, men i kraftigste laget til gryta. En vin som har mye smak, men mangler finesse, er litt tung og har for høy alkohol. Desser var appelsin med marengs. En frisk og søt avrunding av måltidet.

Lørdagen var det lasagne med kylling og bacon på menyen. Dette er en av mine favorittretter, og en av mine spesialiteter. Istedet for den tradisjonelle lasagnen med kjøttdeigsaus og ostesaus er denne utgaven basert på en lys grunnsaus med hønsebuljong med kyllingkjøtt og bacon mellom lasagneplatene. Det hele toppes med en rømme/eggblanding og ost. Denne retten serverte jeg faktisk min mann den første gangen vi møttes. Helgens vinvalg var en gammel og en ung vin. Montecillo Gran Reserva Especial 1981 og Domaine de Pierredon 2007. Den unge Cote de Rhone -vinen er en frisk og fruktig vin med god konsentrasjon og innsmigrende og bærpreget fruktighet. Smak av friske bær, bringebær, pepper og bjørnebær. Lang og fast finish. Bra og rmelig vin (122 kr). Den gamle Rioja-vinen er litt lukket til å begynne med, men kommer fint etterhvert. Dufter av lær, røde bær og petroleum. Tørket frukt uten sødmen, krydder og noe eik på smak. Virker litt uttørket til å begynne med, men etter lufting i glasset blir det bra. Lite frukt i anslaget og mye, ganske tørre tanniner. Frukten kommer mer i ettersmaken som har god lengde. Til kyllinglasagnen gjorde den gamle vinen seg best. Den unge Pierredon ble litt for bærpreget og intens fruktig. Den gamle Montecilloen var mer avslepen og elegant som gikk bedre overens med lasagnen som er forholdsvis mild. Det aller beste hadde vel vært en ikke for kraftig sangiovese. Det har jeg brukt tidligere.

Nå står en pizzadeig og hever. På den skal jeg ha kjøttdeig av høglandsfe. Vinvalget er enda ikke bestemt, men det blir nok en rimelig bordeaux. …og kanskje en akevitt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: