15 fristende viner i bestillingsutvalget

Den 1. september kom det en foss av nyheter og nye årganger på polet. De mest ettertraktede nyhetene i bestillingsutvalget har for lengst funnet nye eiere, men det er en hel del godbiter igjen.

Jeg har plukket ut 15 nyheter/nye årganger fra bestillingsutvalget der omtrent halvparten er i et moderat prisnivå (under 300 kroner) og resten i et høyere prissjikt.

Et klikk på flaskebildet sender deg til gjeldende vin på Vinmonopolet og da er det bare å bestille i vei.

Les også: 40 septembernyheter på polet i basis- parti- og testutvalg

Hvitvin

Rabl Grüner Veltliner Löss 2020
Varenr. 8044301 i bestillingsutvalg – Kr 144,90

100 % grüner veltliner fra Kamptal, Østerrike. Ny årgang av Rabl sin gode og rimelige grüner. Rabel-familien har dyrket druer sidene 1750 og har dermed en viss oversikt over jordsmonnet de rår over. Denne vinen ble servert under Fredsprismiddagen på Grand Hotel i 2010. Det begynner jo å bli noen år siden, men vinen holder jevn og stabil kvalitet, og for under 150 kroner er jo dette rett og slett et kupp. Frisk og krydret duft. Smaker av ananas, fersken og litt grønn pepper. Nydelig syre som viser seg spesielt godt som en smak av knasende grønt eple i finish. Behagelig vin å drikke uten mat, men er også en god vin til reker og salater. 86 poeng

Tatomer Hinter der Mauer White Wine 2019
Varenr. 13320401 i bestillingsutvalg – Kr 219,90

80 % grüner veltliner og 20 % riesling fra solvarme California. Produsent Tatomer har gått i lære hos Weingut Knoll i Østerrike og har laget en spennende grüner som har modnere, gulere frukt enn i Østerrike, men like fullt en distinkt grünermed en lett spicy karakter. Rieslingandelen bidrar til en ekstra saftighet som liver opp. 89 poeng


Bermejos Malvasia Volcanica 2020
Varenr. 11757501 i bestillingsutvalg – Kr 253,90

Lanzarote, Kanariøyene. 100 % malvasia volcanica, også kjent som malvasia de Lanzarote. Vulkanøya Lanzarote har ukjente juveler av denne druen som gir aromatiske og salte viner. Floral, delikat duft av tropiske frukter og honning. Pent fyldig med god friskhet i syren, det friske blir forsterket av det lille saltpreget. Smaker av fersken, tørket ananas, litt krydder og streif av honning. Saftig avslutning. 88 poeng
Les mer om vin på Kanariøyene

Dominio do Bibei Lalume 2018
Varenr. 11734701 i bestillingsutvalg – Kr 269

Domino do Bibei er en av de viktigste produsentene i Ribeira Sacra i Galicia, Spania, og den røde Lalama er en populær vin her i landet. Men de har også en hvitvin man bør titte nærmere på.

Denne vinen er laget på druen treixadura håndplukket fra fire plotter i Ribeira. Vinen er spontangjæret på en miks av 600-liters eikefat, 1200- og 2400-liters foudre og betongtanker. Lagres videre på de samme beholderne, samt noe på ståltank. Dufter av gul frukt, modne epler og streif av blomstereng. Pent fyldig med saftig syre fra start og som strekker seg hele veien gjennom smakskurven. Smak av gul og grønn frukt, gule epler, kiwi og lime i salig blanding. 89 poeng

Rijckaert Viré-Clessé Les Vercherres Vieille Vignes 2019
Varenr.  13487501 i bestillingsutvalg – Kr 299,90

Rijckaert er representert blant septembernyhetene i partiutvalg, men har også litt snacks i BU. Bak Domaine Rijckaert står belgieren Jean Rijckaert. Han har bodd i Burgund siden 1990 og eier 4 hektar vinmarker nær Mâcon. Han har også en vingård i nabodistriktet Jura. Denne vinen er fra Viré-Clessé og er en av Rijckaerts flaggskip-viner fra østvendte vinmarker.

Dufter av modne gule epler, sitrus, lett dryss av fatkrydder og sitronverbena. God fylde med fin vekt i munnen. Nydelig og konsentrert frukt på smak, eplepreget med hvit fersken og moden sitruskarakter. Dempet fat som er helt på plass og en leken, frisk syre som gir et piff. Ikke verst å få tak i burgunder til 300 kroner som er så bra. 90 poeng

Girardin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2017
Varenr. 13421601 i bestillingsutvalg – Kr 730,-

Fortsatt i Burgund, men denne gangen et hakk opp på stigen. Vi er i Chassagne-Montrachet med en 1er Cru Morgeot. Forsiktig pressing og naturlig gjæring på 228 liters eikefat der 15 % er nye. Videre lagring på fint bunnfall i 18 måneder.

Helt betagende duft på denne. Her er det dybde og lag på lag av sitrondrops, ferske sommerepler, dryss av krydder og et snev av smeltet smør. Følger opp på smak med rund fylde, litt fet fatkarakter som glir pent inn i konsentrert og robust frukt. Fatpreget vil sannsynligvis bli enda bedre integrert med tiden, men allerede nå er dette harmonisk. Smaker av sitrus og myk sitronkrem, grønne epler, snev av lime, saltmineraler og toast. Forfriskende og energisk syre ut i en flott, lang ettersmak. 92 poeng

Rødvin

Les Vins d’Azel Les Vignerons en Herbe St Nicolas Bourgueil 2018
Varenr. 13461301 i bestillingsutvalg – Kr 218,-

Nyhet fra St-Nicolas-de-Bourgueil i Loire laget på 100 % cabernet franc. Vingården er drevet av Azeline som beskrives som en energisk kvinne. Hun er fjerde generasjon og har jobbet på foreldrenes gård siden 2014. i 2017 fikk leie to hektar vinmarker av sin onkel og startet opp for seg selv. Hun konverterte til økologisk i 2020 og har jobbet mye med å heve kvaliteten på de røde vinene med teknikker som gir mer fylde og tanninstruktur. Det lykkes hun med. Nydelig duft, svært delikat cabernet franc med fint solbærpreg, bakt paprika og kirsebær på duft. Middels fyldig, saftig og rødbærsfruktig med en mørk og fast undertone. Feminint uttrykk. 88 poeng

Lock & Worth Naramata Merlot 2020
Varenr. 10105901 i bestillingsutvalg – Kr 249,90

100 % merlot. Lock & Worth holder til i Okanagan Valley i British Colombia, Canada. Filosofien er at vinene skal være så minimalistiske som mulig. – Vi er så minimalistiske at vi av og til skremmer oss selv, sier gutta i Lock & Worth. – Vi lager naturvin, men vi er ikke martyrer – vinene skal være rene og drikkbare (sitat gjengitt fra importør Vinarius’ hjemmeside). Nå syns jeg kanskje ikke denne vinen er så minimalistisk, men den er ren og flott og det er intet som sier “naturvin” her (i betydningen volatil og fjøs). Dufter av mørk frukt, søt lakris og fruktkake. Fin fylde med sødmefull frukt og bløte tanniner. Saftig, juicy ettersmak med en litt tørr og urtete finish. Lekker canadisk merlot. 89 poeng

Lo Petit Fantet D’Hippolyte Red 2020
Varenr. 13456801 i bestillingsutvalg – Kr 200,10

Sjarmerende naturvin fra Corbieres i det sørlige Frankrike på 40 % carignan, 30 % grenache, 30 % syrah. Eiendommen drives av Pierre Bories og har vært i samme familie siden midten av 1800-tallet. Etiketten er designet av Pierre sin lille sønn, Hippolyte, som ofte følger med faren sin inn i vinmarkene. Dufter av skogsbær og røde bær. Saftig og bærpreget på smak med masse kirsebær, plomme og rørt bringebær. Ueiket og usvovlet med saftig og deilig frukt i avslutningen. 86 poeng

Burg Ravensburg Dicker Franz Blaufränkisch GG 2016
Varenr. 13503201 i bestillingsutvalg – Kr 389,90

Tyskland, Baden. 100 % blaufränkisch. Dette er et helt nytt bekjentskap jeg umiddelbart tapte hjertet til. Druene kommer fra gamle vinstokker og produsenten skjeler mot pinot noir-stil i vinmakingen. Mørk frukt på duft, modne moreller og blåplomme, snev av urter og pepper. Middels fyldig vin med delikat, kjølig frukt og god konsentrasjon. Energisk syre og et fast tanningrep hele veien, mer rød frukt på smak enn duft. Her er det granateple, røde plommer og søte moreller. Lang og flott. 90 poeng

Burg Ravensburg Dicker Franz Lemberger Trocken 2008
Varenr. 13493701 i bestillingsutvalg – Kr 499,90

Lemberger er det tyske navnet på blaufränkisch. Dette er den samme vinen som over i eldre årgang. Jeg kan ikke huske å ha smakt en så utviklet og moden blaufränkisch tidligere. Dufter av høstløv og skogssopp, tørket frukt, soyasaus og nyper. Flott modning, den har fortsatt et rødbærspreg på smak og har fått komplekse toner av sopp, ristede pinjekjerner og pepper som gir spenning. Tanninene som var markante i 2016-utgaven er pusset ned, men fortsatt tilstede. Fin syrlig finish. 89 poeng

Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2018
Varenr. 9955501 i bestillingsutvalg – Kr 368,-

Fattoria Selvapiana holder til i den lille kommunen Rufina i Chianti, Toscana og regnes som en av de beste produsentene i området. Bucerchiale er deres toppvin og den eneste riservaen de lager. Den er laget på 100 % sangiovese fra vinmarken Bucerchiale, en syd-sydvestvendt vinmark som ligger 250 meter over havet. Druestokkenen er plantet i 1968 og 1992. Vinen ligger 15 måneder på fat, en miks av franske barriqu og middels store eikeliggere fra Italia og Slovenia.

Dufter av kirsebær og ripsgelé med hint av nyper og marsipan. Stor dybde, struktur med lett raspende, men særdeles elegantetanniner. Smaker av sursøte kirsebær, sånne som er helt modne, men likevel har en syrlighet som napper litt i munnen. Rød lakris, et snev av urter, mynte kanskje, og et elegant fatpreg med et dryss av krydder og karamell. Vin med konsentrasjon og finesse som tåler et langt kjellerliv. 91 poeng

Finnes også på magnum

Les Tourelles de Longueville 2016
Varenr. 13013301 i bestillingsutvalg – Kr 599,-

Vi beveger oss over til Pauillac i Bordeax og treffer på andrevinen til Ch. Pichon-Longueville i den gode 2016-årgangen. Laget på 58 % merlot, 25 % cabernet sauvignon, 12 % cabernet franc, 5 % petit verdot. 12 måneder på fat der 30 % er nye.

Dufter av solbær, tung fruktkake, sånn med tørket frukt, nøtter og krydder til jul, litt lakris og urter. Litt lukket type, det er vanskelig å finne fram til detaljene her. Fast og tanninrik med en sval syre i frukten, smak av plomme og solbær, hint av bakt paprika, god lengde med tørre tanniner i finish. Ung vin som trenger tid for nyanser. En flott vin til kjelleren. 92 poeng nå

Schiavenza Barolo Prapò 2017
Varenr. 13238701 i bestillingsutvalg – Kr 609

Schiavenza holder til i Serralunga d’Alba i Piemonte. Denne vinen kommer fra vinmarken Prapò som ligger 350 meter over havet med et kalkrikt jordsmonn og sør-østlig soleksponering. Druen er selvfølgelig nebbiolo. Kraftfull og elegant med flott dybde, lagvis bygget opp med duft av kirsebær, fioler, hint av trøfler og stjerneanis. Veldig flott frukt her som løftes av en energisk syre. Smaker klart og rent av kirsebær og granateple, og bygges på med lakris, krydderhint og earl grey-te. Tørr, fast, tanninrik finish. Kan med fordel lagres for mer nyanser og mildere struktur. En klassisk barolo. 91 poeng for nå.

de Montille Volnay 1er Cru Les Taillepieds 2018
Varenr. 13408301 i bestillingsutvalg – Kr 1220,-

Til slutt en dyr & deilig-kandidat fra Burgund. Nærmere bestemt 1er Cru Les Taillepieds i Volnay signert de Montille. Navnet Taillepieds, som betyr noe sånt som kuttede føtter eller noe i den duren, kommer angivelig av den skarpe grusen som druedyrkerene skar opp bena sine på når de arbeidet i vinmarken. En annen teori er at skråningen var så bratt at arbeiderne risikerte å falle og kutte opp bena sine. Det er uansett ikke mye som kutter og skraper opp i denne vinen, selv om den ikke kan karakteriseres som silkemyk. Ennå.

Fin dybde på duft til tross for at den er noe innesluttet når vi smaker den, mørke og røde bær, fatkrydder og solid fruktkjerne langt nede i dypet. Flott frukt i munnen også, konsentrert og fokusert, presis som bare rakkern, treffer der den skal. Pent fatpreg, smak av syltede kirsebær og friske bringebær, flott pinot med stor finesse og kraft. Drikk den nå mens den fortsatt er åpen nok, den vil gå i hi etterhvert og der kan den bli lenge. 93+ poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: