10 vintips til det vinøse påskeegget

Hvis du ikke allerede har det klart er det på høy tid å plukke sammen noen vinøse godbiter til påskeegget. Som seg hør og bør må et påskeegg fylles med diverse saker. Noe rødt, noe hvitt, bobler, søtt og sært. Her er ti gode vintips til påskekosen.

Frisk start i påskeegget

Aphros Phaunus Pet Nat                    
Varenr. 11838301 – Kr 229,90                    

En pet nat hører hjemme i påskeegget. Noe som er lett og friskt, lav på alkohol, med et fint brus og perlende bobler. Perfekt i solveggen sammen med maks to nærkontakter. Eller hvordan det nå var…

Dette er har blitt en av mine favoritter i Pet Nat-kategorien. Aphros Phaunus kommer fra Minho, nord i Portugal. Den er laget på biodynamisk dyrkede loureirodruer blandet med en andel arinto. Her er det brukt Methode Ancestrale der vinen gjærer bare én gang på flasken, helt naturlig uten tilsetting av gjær og sukker. Det gir en perlende stil, en lett kiling i munnen. Aromatisk duft med tropiske toner, ananas og tørket aprikos. Saftig syre med smak av sitronlimonade, hylleblomst og fersken. Mineralske innslag og en lang, syrlig, limepreget ettersmak. 87 poeng 

Et par hvite

Garzón Albariño Reserve 2020
Varenr. 7894201 – Kr 192,70

For ikke lenge siden var vin fra Uruguay en kuriositet i Norge. Slik er det ikke lenger, og det skyldes hovedsakelig vinene fra Bodega Garzon vil jeg påstå. Denne ble lansert i basisutvalg i januar, og er et velkomment innslag i hyllene. Laget på 100 % albariño, gjæret på ståltank og har fått tre til seks måneder på bunnfallet for en rundere, rikere karakter. Aromatisk vin med lekker duft av fersken, mandel, blomstrende mandeltre og sitrus. Bløt og rund i munnen, ferskenpreget smak med hint av grønne epler og pistasjenøtter. Nydelig syre og sitruspreget avslutning. Passer fint til fiskeretter med fet fisk, gjerne stekt. God alene også. 89 poeng

Les mer om Garzon og vinlandet UruguayTerras Gauda O Rosal 2019
Varenr. 4558101 – Kr 211,90

Terras Gauda O Rosal er en solid vin til mang slags matretter og er en kjekk vin å ha på lur. Skal du ha reker? Terras Gauda vil passe. Skal du ha kyllingsalat? Jada, passer til det også. Laks? Ja. Svinefilet? Ingen problem.

For den observante leser er det likheter mellom disse tre første vinene i påskeegget. Terras Gauda O Rosal kommer fra Rias Baixas i Galicia, Spania. Det er ikke langt fra grensen til Portugal der den første pet nat’en kommer fra. Den er laget på 70 % albariño blandet med 12 % loureiro og 18 % caiño blanco. Loureiro er også representert i den første vinen, mens Garzon er laget utelukkende på albariño. Her er det duket for å gå på oppdagelsesferd. Prøv de tre vinene sammen, finn likheter og forskjeller, ha det moro.

Terras Gauda O Rosal 2019 dufter av frisk og kjølig frukt. Her er det grønne epler, sitrus, blomster (sitronverbena), sjøvann og mineraler. Fin fylde med en god vekt i munnen. Pent syrlig og frisk med smak av epler, grapefrukt, ananas og hvit fersken. Ettersmaken er lang og her blander smak og duft seg inne i munnen. Det er det som kalles retronasal duft, en duft som kommer fra smaken i munnen og som siger opp i bevisstheten via munnhulen og ikke nesen. Morsomt å kjenne det så tydelig på en vin til 200 kroner. 89 poeng

Den gode røde

Domaine du Colombier Crozes-Hermitage 2018/2019 
Varenr. 5045301 – Kr 269,90

Hvis det skal stå vilt på menyen i påska er det naturlig å gå til Rhônedalens viner laget på syrah-druen. Ett av de beste basiskjøpene på polet er denne Crozes-Hermitage fra Domaine du Colombier. Det er sjelden den skuffer. Det står 2019-årgang på polets nettsider, men i hyllen på mitt pol sto det 2018. Notatet er dermed på 2018-årgangen.

100 % syrah, ni måneder fatlagring. Dette er så klassisk Crozes-duft. Her er det skogsbær, krekling og blåbær krydret med lakris, jod, dryss av pepper og vanilje. Akkurat slik det skal være.

Fyldig vin med en nydelig fruktighet, saftig og bærpreget, skikkelig juicy. Mørke skogsbær og rørt bringebær i salig blanding. Smatte-syre og modne, middels faste tanniner. God konsentrasjon og lengde med en tørr, litt stram finish. Flott vin til hjort. Tror jeg drister meg opp på 90 poeng på denne.

Et par til lam

Faustino 1 Gran Reserva 2009 
Varenr. 67801 – Kr 224,90

Påskelam og Rioja kommer vi ikke utenom. Gode, gamle Faustino 1 er fortsatt med i gamet. Jeg plukket den med meg forleden og ble positivt overrasket. I 2009-årgang leverer den virkelig godt. Laget på 80 % tempranillo, 7 % graciano og 5 % mazuelo. 24 måneder på amerikanske fat, tre år flaskemodning.

Åpner med duft av fat. Sånn som god Rioja skal lukte. Kokos og vanilje, smørkarameller, dryss av stødt nellik og muskatnøtt. Under ligger en god fruktbase av bringebær og plommer. Harmonisk sammensatt duft der frukt og eik balanserer hverandre.

Silkemyk i munnen, sødmefull frukt, søte bringebær og jordbær, mot slutten mer syrlige røde bær. Småkornede tanniner, som fint sandpapir. Det gir struktur, men er mer på den myke siden. Fatpreget er tydelig, men ikke dominant. Vaniljekrem og krydder som står seg godt til den sursøte frukten. En virkelig god Rioja til denne prisen. 89 poeng

Travaglini Gattinara 2017
Varenr. 4766401 – Kr 279,90

Skal vi ta en tur til Piemonte da dere? Ja, la oss gjøre det. Nebbiolodruen, med sin faste tanninstruktur gjør seg også godt til lam. Til lammesteken kanskje?

Fra Gattinara nord i Piemonte kommer denne elegante saken. Litt slankere enn sine nebbe-kollegaer sør i Piemonte, men like fullt parfymert og solid. Uten mat kan den nok virke tynn og lys på mange, men til måltidet vil den vise sin iboende kraft, breie seg ut og ta plass ved bordet.

Druene gjæres på ståltank før vinen modnes på store botti av slovenske eik og deretter en kort periode på mindre eikefat. Dufter av kirsebær, sviske, svart te, roser og røyk. Fast vin med elegante og tydelige tanniner. God konsentrasjon, smak av sursøte kirsebær, rips, snev av marsipan og kryddermiks. Lang og elegant ettersmak. 89 poeng

Lekende og saftig

Vajra Barbera d’Alba 2019
Varenr. 1373701 – Kr  209,90

Vi fortsetter i Piemonte, men går over til forfriskende barbera fra Alba. Jeg syns jeg kjenner smaken av andebryst i munnen når jeg tenker på denne. Den lille tynnribba jeg fant i ferskvaren denne uka, som antakelig blir til porchetta i påsken, vil også være en god partner. Dette er vin som bør være med i påskeegget.

Vajra slår her til med druer fra vinmarkene Fossati, La Volta, Fontanì, Passau og San Pietro i Barolo. Vinen gjæres ved forholdsvis kjølig temperatur til å være rødvin (ca 20 grader), noe som gir en spesielt ren, saftig og god frukt i vinen. 25 % av vinen har vært på fransk eik i seks måneder.

Blomster og kirsebær på duft. Fast tanninbitt i starten, middels fyldig. Nydelig bærfruktighet på smak. Knuste bringebær og sursøte kirsebær, hint av marsipan, fin dybde og en kjempelang sursøt ettersmak med frukt hele veien. Topp kjøp! 89 poeng

Casamatta 2019 
Varenr. 5905001 – Kr 144,90

Casamatta, med påskegul etikett og greier, er godkjøp i klassen hverdagsvin. Jeg syns Casamatta har vært gjennom et par svakere årganger, og det er gledelig å smake at den i 2019 er tilbake på sporet. Passer til pizza, grillet kylling, pasta med tomatbasert saus og wienerpølse i lompe mens man venter på at hytta blir varm.

100 % sangiovese. Ueiket. Dufter av kirsebær og jordbær, streif av blomsterurter og mandel. Middels fyldig vin, med snille tanniner, men absolutt ikke tannløs. Frisk og lett syrlig med smak av kirsebær og skogsbær. Nydelig syre som fremhever kirsebærpreget. Saftig sursøt avslutning. 86 poeng
(vareprøve)

Den litt spesielle

Williams & Humbert Dos Cortados Palo Cortado 20 YO
Varenr. 12011102 – Kr 316,30 for 50 cl

Palo Cortado er en sherrystil som ligger mellom amontillado og oloroso. Den begynner som en fino men mister florlaget og fortsetter livet som oloroso. For ganske mange vil dette bare gi tanken “hæ?” Det er ikke så farlig. Palo Cortado er en av disse underlige sherryene som man enten liker eller ikke liker. Selv om duften kan gi forventninger om en søt vin er dette tørt. Herlig tørt. En god vin til å nippe på før maten. Eller etter maten. Gjerne med noe nøttesnacks ved siden av. Kan også passe til en kraftig soppsuppe.

Kompleks duft av karamell, rosiner, brente mandler og nøttekake. Rik og konsentrert smak. En kraftpakke av sitrus, syltet appelsinskall, appelsinmarmelade og tørket fiken med en lett bitter olivenaktig ettersmak. Helt tørr. Alkoholen på 21 % er merkbar, men det går fint. Nydelig vin. 90 poeng

Søtt og godt må det også være i påskeegget

Marco de Bartoli Bukkuram Sole d’Agosto Passito di Pantelleria 2018
Varenr. 520302 – Kr 264,00 for 37,5 cl

Det må jo noen søtsaker i påskeegget også. Denne kommer fra den lille øya Pantelleria sørøst for Sicilia. Her dyrker de sin zibibbo, som er det samme som Muscat d’Alessandria. Halvparten av druene tørkes i to uker, resten høstes på vanlig måte. Etter vinifisering lagres vinen på ståltank og deretter på små fat.

Herlige dufter av tørket frukt, pomerans, tørket appelsinskall, fiken og rognebærgele på duft. Myk og rik munnfull med smak av tørket aprikos, hermetisk fersken og honning. Kompleks, lang ettersmak. Akkurat når du tror det har gått over kommer den opp med valnøtter, hasselnøtt og geletopper. Herlig vin. 91 poeng (notat 2017-årgang)

GOD PÅSKE!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: