10 viner på papp og pung til påske

Utvalget av vin i papp har økt jevnt og trutt og antallet varelinjer på polet har kommet godt over 500. I tillegg begynner det så smått å komme flere viner i plastpung. Det kalles egentlig pouch, men jeg liker å bruke norsk, så derfor kaller jeg det plastpung. Eller pose. Men pung er morsommere. Jeg har litt sansen for denne emballasjen og såfremt vinen er god i utgangspunktet synes jeg den bevarer friskheten godt lenge etter åpning.

Prismessig sliter tre-literne med å bryte 500 kroners-grensa, og størstedelen av utvalget ligger mellom 300 og 500 kroner. Det kan være greit å huske på at dette gir en flaskepris på 75 til 125 kroner. Det gir ikke all verdens å rutte med for produsent, og det er fortsatt mye varierende kvalitet på pappvin-fronten.

Med påsken få uker unna er det klart for årets påskeanbefalinger i denne kategorien. Jeg har plukket ut ti av papp- og pungvinene jeg har smakt i løpet det siste året som jeg har notert god boksvin/pungvin på.

Hvit

Hans Bear Riesling 2019
Varenr. 10897306 i Bestillingsutvalget – Kr 219,90 (1,5 L)

Hans Bear er et varemerke tilhørende Les Grands Chais de France, men vinen til den syklende bjørnen er riesling fra Rheinhessen i Tyskland. Blomsterpreget og dropspreget duft, fruktpastiller og fersken. Her er det 6 gram sukker per liter, og den har en sødmefull start, men er langt fra søt og 7,4 gram syre balanserer den lille sødmen godt. Frisk og eplepreget smak, innslag av fersken, kandisert frukt og tropiske elementer. Saftig og leskende. God til reker, salater og uten mat. 84 poeng
(vareprøve)


Manuka Bay Sauvignon Blanc 2020
Varenr. 10689506 i Basis – Kr 349,90 (2,25 L)

Sauvignon blanc fra Marlborough har mange fans og det er antakelig like mange som ikke har sansen for den overdådige aromatikken. Jeg liker det. Her er det stikkelsbær og nesle, tropisk frukt, søt ananas, melon og mango. Grei friskhet og sødmefull frukt. Savner mer syresnert som kunne løftet frukten et hakk. Likevel, god vin i solveggen eller der omkring. 82 poengMoillard Chablis 2019
Varenr. 12126606 i Bestillingsutvalg – Kr 619,90

Det har blitt flere Chablis på boks de senere årene. Denne dufter av blåskjell, grønne og gule epler, snev av nyvasket sengetøy. Frisk, rund og fruktig. Mer sødmefull frukt enn forventet i en chablis. Smak av gule plommer og epler. Prøv den gjerne til blåskjell eller laks. 84 poeng
(vareprøve)Leitz Riesling Trocken 2020
Varenr. 4897706 i Basis – Kr 424

Leitz er et kjent og kjært navn for riesling-elskere. Dufter av epler og blomster med et streif av lakris og tyrkisk pepper på duft. Rund vin med saftig, lett prikkende syre. Smaker av grønne epler, lime og fersken. Lettdrikkelig vin som snerper sammen i en frisk, tørr avslutning. Passer godt til skalldyr og sushi. 84 poengRyder Estate Chardonnay 2019
Varenr. 12502606 i Basis – Kr 374,60 (for 2,25 L)

USA, California, Monterey. 100 % chardonnay. Denne kom som nyhet i januar. Fruktig duft av modne epler, ananas, blomster og tropiske innslag. Smak av sitrus, honningmelon og fersken, hint av vanilje. Fruktig, bløt og forholdvis frisk. Kanskje best alenen uten mat, men går også fint til fiskesuppe og litt fyldige fiskeretter. 83 poeng
Rød

Dom. des Tourelles Bekaa Valley Red
Varenr. 12367906 i Bestillingsutvalg (inne på mange pol) – Kr 504,90,

Treliter fra Libanon laget på 48 % cinsault, 23 % syrah, 16 % cabernet sauvignon og 13 % carignan. Dufter av kardemomme og vanilje over plomme og skogsbær. Hint av urter. Middels fyldig, god frukt som smaker av blåbær, plomme, bjørnebær og vanilje. Lite bitt av tanniner, men rund og snill i munnen. Varm avslutning. Anvendelig boksvin som passer til lam og gjerne retter fra Midt-Østen. 85 poeng
(vareprøve)

Bibi Graetz Rosso
Varenr.  10094106 i Testutvalg – Kr 494,90

100 % sangiovese fra norsk-italienske Bibi Graetz i Toscana. Blomstrende lyng og røde bær på duft. Fast og frisk struktur med forfriskende smak av saftige kirsebær. Frisk og fruktig ettersmak som tørrer litt i finish. Sangiovese passer ofte godt til tomatbasert retter, så her er vinen til pasta bolognese og bacalao. 86 poengGiovanni Rosso Barbera Piemonte 
Varenr. 7926906 i Testutvalg – Kr 500,-

Ny i testutvalget nå i mars. Dufter av blomstrende urter, kirsebær og marsipan. Middels fyldig vin med fin konsentrasjon og god fruktighet, kirsebær og lakris på smak. God lengde med kirsebærpreg hele veien. God vin som passer utmerket til pizza, svinekoteletter og svinefilet. 85 poeng
Viberti Lampia 2019
Varenr. 11511706 i Bestillingsutvalg – Kr 559,90

Italia, Piemonte. 1009 % nebbiolo. Lampia er den vanligste varianten (klonen) av nebbiolo i Piemonte. Det er ikke lov fremheve navnet nebbiolo på boksen, men lampia har sluppet gjennom den italienske sensuren. Dufter av roser og røde bær. Middels fyldig med glatt tekstur, en god fasthet fra tanninene i munnen. Sursøte kirsebær og granateple på smak, delikat frukt med leskende syre. Vellaget og god BiB. Til risotto, kalv og gryterett. 86 poeng


Cruzado garnacha 2019
Varenr. 8183006 i Basis – Kr. 414,90

Spansk garnacha fra gamle vinstokker. Jeg liker garnacha-druen først og fremst fordi den har en så herlig, saftig rødbærsfrukt. Den byr på alt du kan tenke deg av saftige røde bær: kirsebær, bringebær, jordbær, rips og granateple. Her har den også iblandet nor mørkere skogsbær. Rund vin med saftig fruktighet. Passer til pizza, pasta og uten mat. Meget gunstig pris. 84 poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: