S for sushi

Når jeg besøker mamma er det rett som det er vi bestiller oss sushi. I vinskapet sitt har hun hvitviner beregnet på disse anledninger. Det er viner jeg har anbefalt som hun har skrevet en liten s på oppe i hjørnet på etiketten. S for sushi.

Siste gang vi spiste sushi begynte jeg å tenke på første gangen jeg smakte sushi. Det var litt skummelt. Rå fisk. I tankene føltes det som om man skulle gripe tak i en sleip laks ute i elva, sette tennene i ryggen på den og rive løs en bit.

Den første gangen jeg skulle prøve sushi var jeg altså skeptisk. Det er mange år siden nå og anledningen var en lansering av Løitens Mild Gourmet Skalldyrdram der det også ble servert lunsj. – Du bare prøve sushien, sa damen foran meg i køen ved bufféen. Jeg tok prøvende til meg noen biter med laks som lå oppå litt ris. Det var også noe grønt der som de kalte for wasabi. Det måtte man visst ha til sushien. Jeg fikk en liten grønn klatt på tallerkenen, men ingen instruksjon om hvordan man skulle forholde seg til denne ingrediensen. Du skjønner hvor det bærer?

Hm, tenkte jeg, og pirket litt borti klatten med spisepinnene før jeg resolutt og uten betenkningstid puttet hele det grønne i munnen. Min gode skaper, hvor det var sterkt! Jeg sprutet ild som en drage som forsvarer en gullskatt, det dampet røyk som fra en vulkan, tårene flommet og tok med seg sminke og det som var i strie, svarte strømmer nedover kinnene. Det var som om noen hadde stappet en frossen pinne av stål inn i nesa på meg, og jeg trodde jeg hadde ødelagt det som fantes av smak- og luktesans for alltid. Febrilsk grep jeg vannglasset for å slukke brannen, men i farten tok jeg feil glass. Skalldyrdrammen var riktignok mild, men den lindret ikke noe særlig. Jeg ville nødig vise at jeg var så uinnvidd at jeg ikke hadde smakt sushi før heller, så jeg led i stillhet. Men nå har jeg lært hvordan alt det der fungerer, og det har blitt en anselig mengde sushi siden den gang.

4 vintips til sushi

I Japan anbefales det ofte grønn te til sushi har jeg hørt. Det passer godt. I vinveien er det hvite viner som gjelder, og da helst viner som ikke har noe særlig lagring på eikefat. En fyldig og fet vin som oser av vanilje og smør vil som regel ikke være noen god partner til de delikate smakene av fisk. Men det er selvfølgelig unntak her også. Noen av sushi-rullene er fylt med friterte skalldyr, avokado og fet majones og da går det bra med kraftigere vin. Jeg liker godt å drikke en ung riesling til sushi. Det kan også være godt med en albariño fra Spania, en grüner veltliner fra Østerrike eller kanskje en silvaner fra Alsace? Her er fire vintips til sushi.

Abadía de San Campio Albariño 2017
Varenr. 511901 I basis – Kr 162,90

Lekker Albarino fra Rias Baixas i Galicia, Spania. . Klassisk laget med kaldgjæring og selektert gjær. Aromatisk duft av fersken, sitrus, victoriaplommer og hvite blomster. Syrefrisk og sitrusdominert med en nydelig ferskenkarakter og hint av mandel. Smak av surbitter blodgrapefrukt i finish er tydelig. Delikat vin med streif av sødme og god syre som gir vann i munnen. Kan fint drikkes uten mat også. 87 poeng 


Charles Frey Sylvaner Blettig 2018
Varenr. 8282801 i basis – Kr 165,- 

Sylvaner er en undervurdert drue. Den kommer opprinnelig fra Østerrike, men det er gjerne Tyskland og dernest Alsace som forbindes med denne drua. På sitt beste gir den viner med en flott mineralitet og en munnrapp friskhet. Hvis den i tillegg får ligge litt på bunnfallet får den også litt kompleksitet og tyngde. Denne vinen skifter nå til 2018-årgang og er fortsatt veldig fersk og nytappet. Den vil bare blir bedre utover vårparten. Floral, frisk og saftig vin med smak av gule epler, sødmefull fersken og grapefrukt. Hint av sødme balanserer syren og det mineralske preget i ettersmak er også med på å live opp.  86 poeng 


Wagner-Stempel Riesling vom Porphyr Trocken 2017
Varenr. 8008101 i bestillingsutvalget– kr 254,90

Vi kommer ikkje unna riesling da. Wagner-Stempel i Rheinhessen byr på toppviner som sjelden skuffer. Den nye 2017-årgangen av Riesling vom Porphyr er intet unntak. 80 % er gjæret i ståltank, mens resten har gjæret på 1200 liters eikefat. Tiltalende duft av blomster, lime og toner av ananas uten å være tropisk. Middels fyldig med god konsentrasjon, eple, sitrus og mineralsalter på smak. Frisk, lett knasende syre som er fint balansert av 4 gram sukker. God fruktighet hele veien i en lang ettersmak. 90 poengDomäne Wachau Grüner Veltliner Achleiten Smaragd 2017
Varenr. 10318001 i BU – Kr 320

Smaragd er den høyeste klassifiseringen i Wachau i Østerrike. Den er oppkalt etter en grønn firfisle som lever i vinmarkene og kun de modneste druene fra de beste vinmarkene brukes. Domene Wachau er et kooperativ med rundt 200 medlemmer og er en av de største produsentene i Østerrike. De er anerkjente for sin kvalitetsvin. Denne smaragden dufter av gul frukt og urter. Hvit pepper er gjerne en karakteristikk for grüner veltliner, men jeg syns det ikke det kommer fram i unge viner og i denne er er det mer vegetalske toner og hint av grønn pepper. Fyldig, litt fet munnfølelse, tydelig sitrusdominert på smak, men også moden fersken og et fint mineralstreif i en lang ettersmak. 89 poeng


En kommentar om “S for sushi

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: S for sushi -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: